Szeptemberben jön a Budapesti Klasszikus Film Maraton, amely a 110 éves magyar animáció remekeit helyezi a reflektorfénybe. Felújítva lesz látható az 1982-es kultikus sci-fi, Az idő urai, és Zanzibár partjaira repít Hugó, a víziló kalandja magával ragadó dallamaival. A Maratont szeptember 17-től 22-ig rendezik meg, immár hetedik alkalommal.

A 7. Budapesti Klasszikus Film Maraton 10 programblokkjában összesen több mint 100 felújított klasszikust és régen látott filmet mutatnak be. A tudományos-fantasztikus műfaj rajongóinak szól a Múlt jövője című szekció, és a francia, német, brit, amerikai, kelet-európai, portugál és olasz alkotások mellett érkeznek a távol-keleti filmarchívumok különlegességei is. Dokumentum- és játékfilm-válogatás emlékeztet a holokauszt 80. évfordulójára, a Nyitott archívumok programblokk izgalmas betekintést nyújt majd a filmes gyűjtemények munkájába, és közel 100 külföldi szakember érkezik a szakmai programokra. 

Először a 7. Budapesti Klasszikus Film Maratonon láthatják a nézők az idén teljeskörűen restaurált animációs alkotásokat, így a közönség minden eddiginél jobb minőségben találkozhat Macskássy Gyula és Várnai György, Kovásznai György, Nepp József, Jankovics Marcell vagy Dargay Attila rajzfilmjeivel, illetve Foky Ottó és Imre István bábanimációival.

Régi mozis hagyományt felelevenítve az animációs rövidfilmek – eredeti szerepüknek megfelelően – kísérőfilmként gazdagítják a műsort: szinte minden egész estés film előtt témájában, stílusában hozzá illő animációs rövideket láthat a közönség, köztük a Gusztáv kultikus részeit, valamint az első gyerekeknek szánt rajzfilmszéria, a Peti epizódjait.

A Film Maraton a külföldön is alkotott magyar animációs tehetségek, köztük John Halas, Jean Image, George Pal, Maros Zoltán, Falus Éva és a Pannónia Filmstúdió külföldi koprodukciói előtt is tiszteleg. Láthatók lesznek a Halas és Batchelor Stúdió, a Hajdú Imreként született Jean Image és az Oscar-díjas Marczincsák György Pál, azaz George Pal művei. Külön szenzáció, hogy az annecy-i fesztiválon való debütálása után bemutatják a francia–magyar koprodukcióban készült Az idő urait (1982) teljeskörűen restaurálva.

Az amerikai koprodukcióban készült Hugó, a víziló (1975) kópiája is hazakerült Amerikából az NFI Filmarchívumnak és a Library of Congressnek köszönhetően, Gémes József születésének 85. évfordulójára. Producere a magyar származású, későbbi többszörös Emmy-díjas id. Robert Halmi volt. Az amerikai szépségipari cég, a Fabergé a filmiparba is be akart törni, ennek részeként valósult meg a Zanzibáron játszódó, rendkívül színpompás látványvilágú, szürreális hangulatú, zenés animációs mozifilm. Az állatok és az emberek békés együttélését hirdető musical máig keresett gyöngyszem. A 30 év után először a Maratonon bemutatásra kerülő rajzfilm restaurálásán az NFI Filmlabor munkatársai dolgoztak.

A Film Maratonon emellett visszatérnek a népszerű szabadtéri vetítések és élő zenés filmkoncertek, számos szakmai program, közönségtalálkozó, mesterkurzus, diákvetítés, a legkisebbeket pedig a klasszikus rajzfilmek mellett filmes játszóház várja. További részleteket itt találtok

(Borítókép: Nemzeti Filmintézet)

Címkék