A japán fotó- és nyomtatóóriás magyarországi képviselője, a Canon Hungaria az Óbudai Múzeummal, valamint a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével együttműködve rendezi meg ezt a Magyarországon egyedülálló fotókiállítását World Unseen címmel.

A World Unseen a vakokat, a gyengénlátókat és a látókat egyaránt megszólítja, akik a Canon nyomtatási technológiájának köszönhetően egészen magával ragadó módon tapasztalhatják meg egy-egy pillanat élethű leképezését. A különleges nyomtatással készülő képeket a Goldberger Textilipari Gyűjteményben nézhetjük meg augusztus 4-ig.

Összekapcsolja a látókat és nem látókat

Világszerte mintegy 2,2 milliárd ember él valamilyen látáskárosodással – Magyarországon több mint 218 ezer látássérült van, és 33 ezer vak. Számukra a fotózás vagy egy-egy pillanat nyújtotta kép látványának átélése többnyire elérhetetlen. A Canon most világhírű fotósok által készített fényképekből tervezett olyan kiállítást, amely élmények nemcsak látók, de a vakok és gyengénlátók számára is jól érzékelhetően elevenednek meg. Ezekhez a különleges technológiával életre hívott nyomatokhoz audiokommentár és Braille-írás is társul, amely kézzelfogható élményt nyújtva segít kapcsolódni ezekhez a hatásos képekhez és az általuk elmesélt történetekhez.

A World Unseen kiállításnak köszönhetően

a látó emberek is jobban megismerhetik a gyengénlátók világát.

A nyomatok más-más technológiával készülnek, ezzel segítve a különböző típusú látáskárosodást szenvedőknek, így amellett, hogy a művészeti és kulturális terekben való hozzáférhetőségre is felhívják a figyelmet, azt is megmutatják, hogy az inkluzív tervezés hogyan emeli az élményt mindenki számára.

Díjnyertes fotósok munkái

A kiállítás a Canon fotós márkanagyköveteinek munkáit mutatja be, a képek között pedig helyet kapott több fotóriporter alkotása, így többek között a díjnyertes dél-afrikai Brent Stirton, a brazil Sebastião Salgado, valamint a sportfotós Samo Vidic, a divatfotós Heidi Rondak és a Pulitzer-díjas Muhammed Muheisen munkája is.

„Idén megkíséreltük azt, hogy mindegyik műfajból tapintható képeket nyomtatunk réteges UV-technológiával – hogy a vakok vagy gyengénlátók is érzékelhessék, amit megmutat. Ezt a kiállítást az Óbudai Múzeummal és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével együttműködve hoztuk létre a Reactor Nyomda szakértő segítségével. Pár hete Londonban volt az első ilyen kiállítás, amely nagy sikert aratott” – mesélte Oláh Viktória, a Canon Hungaria marketingkommunikációs vezetője.

Új élmény mindenki számára – és a képek mögött rejlő történetek

A hazai látogatóknak a londonihoz hasonló tárlatot mutathatnak be. A látók számára is új élmény lesz a tapintható fotó, és ezenkívül különféle módon bemutatják nekik, milyen képet lát az, akinek a látása sérült veleszületett rendellenesség vagy betegség okozta károsodás miatt. Másik oldalról a World Unseen kiállítás lehetővé teszi, hogy a képek tapintásával a vakok és gyengén látó emberek is megismerjék az ikonikus képek mögött rejlő érzelmi történeteket.

Nagyszerű volt együtt dolgozni a Canonnal abban, hogy felhívjuk a figyelmet a réteges nyomatok lehetőségeire, és ízelítőt kapjunk abból, hogy a technológia miként teheti elérhetővé a vizuális művészetet egy szélesebb körben a látássérültek számára is” – mondta el dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke.

Magyarországtól távol eső tájakról hoztak hétköznapi pillanatképeket:

a kisfiú, aki Pápua-Új Guineában egykedvűen ballag hazafelé az aktív vulkán árnyékában; az északi sarkköri erdő, ahol gyakoribb a tűz, mint nyáron Dél-Európában; a tenger mélyén élő korall vagy a legutolsó hím északi szélesszájú orrszarvú.

A jövő technológiája

A réteges nyomtatás technológiája a Canon Arizona síkágyas digitális nyomtatójával és Prisma Elevate szoftverével valósítható meg, UV-festékkel. A jól előkészített fotó nyomtatása során a színárnyalatok különféle mennyiségű festék adagolásával különülnek el és válnak érzékelhetővé. A Braille-írásjeleket sokan ismerjük, hiszen múzeumokban vagy kilátópontokon találkozhattunk már tapintható térképpel.

Fényképeket azonban most először állítanak ki ezzel a technológiával nyomtatva.

Az UV-fény azonnal, már nyomtatás közben megszilárdítja a festéket. A nyomtató a saját szoftverével optimalizálja, hogyan adagolja az UV-festéket, ami maximum 55 rétegben kerül a nyomatra, alacsonyabb vagy magasabb rétegekben, és így alakul ki a tapintható réteges kép. Amikor kész, akkor viszont tartós, ellenáll a sérüléseknek, nedvességnek. A képeket merev lemezre nyomtatták, de ezzel a technológiával szinte bármilyen sík felületű anyagra kerülhet kép: egy ajtóra, asztallapra, parkettára, üvegre, bármire. A falon klasszikusan képkeretekbe foglalva is látható a fotó, és mindegyik kép mellett a látásvesztést mutatják meg a fotók elé helyezett nyomtatott fóliával. A pultokon a tapintható képek mellett jobb oldalon a kép címe szerepel betűkkel kiírva és Braille-pontjelzéssel is, valamint bal oldalon alul találjátok a QR-kódot, amely elvezet a honlapra, ahol meghallgatható az audiokommentár és elolvasható a kép története.

 

ELÉRHETŐSÉGEK

World Unseen

  • 1036 Budapest, Lajos utca 136–138., Goldberger Textilipari Gyűjtemény
  • Weboldal
  • Facebook
  • Nyitvatartás: június 21. – augusztus 4.; hétfőn zárva, többi napokon 10.00 és 18.00 között

(Borítókép: A World Unseen kiállítás megnyitója – Canon Hungaria)

Címkék