Bár mindenki vásárolt innen ruhát, de senkinek sincs már meg, és nem is biztos, hogy ez volt a neve, jelentősége mégis vitathatatlan. A New. Art. Stúdió., a város első alternatív ruhaboltja, Koppány Gizella, Kováts Nóra és Király Tamás üzlete 1980–1988 között az underground kultúra egyik fontos találkozóhelye volt, ahol nem csak a divat volt fókuszban. Most a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak köszönhetően kiállítás mutatja be a stúdió jelentőségét.

A 80-as években nemcsak a kommunizmus, hanem a konfekcióipar béklyóját is leráztuk magunkról, ennek pedig nem is lehetett volna ékesebb bizonyítéka, mint a Váci utcában és környékén zajló élet, amit podcastünkben is bemutattunk. A Luxus Áruház vagy a Fontana termékei mellett butikok csillogó kirakata is kínálta a nem mindig magas minőségű, viszont nagyon egyedi árut. A fokozatosan színesedő közegből kiemelkedett a New. Art. Stúdió. a Petőfi Sándor utca 11.-ben.

A Koppány Gizella, Kováts Nóra és Király Tamás együttműködésének köszönhető üzlet 1980–1988 között működött egy pici, udvari üzlethelyiségben, ahol hatalmas élet folyt. Magyarországon a 70-es évek vége felé bontakozott ki az ellenkultúra, egy szűk értelmiségi réteg hatására. A New. Art. Stúdió. alapítói ennek a közösségnek voltak ismert arcai. A bolt ötlete Koppány Gizellában fogalmazódott meg. Számos film, köztük az Eszkimó asszony fázik, a Nárcisz és Psyché és a Megáll az idő jelmeztervezőjeként dolgozott. Ennek a filmnek a forgatása alatt, az 50-es évek viseleteinek felkutatása, átalakítása során vetődött fel benne a bolt alapításának ötlete. Kováts Nórával filmes körökből ismerték egymást. Király Tamás pedig szintén filmes ismeretségnek köszönhetően lett a csapat tagja, ő volt az újító alkotó, aki nem sokat törődött a művészi konvenciókkal. 

A mindössze 9 négyzetméteres stúdióból az egész underground szcénát ellátták öltözékekkel, kiegészítőkkel,

de a hely legalább ilyen fontos találkozópontot is jelentett az ellenkultúra számára azokban az időkben, mikor maroknyi ilyen jellegű hely működött. 

Az üzletet sokak szerint nem is New. Art. Stúdió.-nak, hanem New Wave Butiknak vagy New Age Stúdiónak hívták, és noha punk butikként is definiálták, jóval több volt ennél, bár az alkotók felhasználták a DIY (csináld magad) esztétikát. Az öltözékekhez alternatív anyagokat is felhasználtak, a férfi- és a női ruhák pedig nem különültek el szigorúan egymástól. A legfontosabb célkitűzés az volt, hogy olyan öltözékeket alkossanak, amik nem mennek ki a divatból.

A kis helyiségben nemcsak a három alapító által tervezett ruhák közül lehetett válogatni, hanem hasonló gondolkodású ismerőseik is behozták a maguk tervezte darabokat, de a Balázs Béla Stúdió-sok is előszeretettel használták jelmezkölcsönzőnek a helyet. A ruhák pedig olyan együttesek koncertjén jelentek meg, mint a Kontroll Csoport, az A. E. Bizottság és az URH. Király Tamás alakja fontos volt a közösség életében, a boltban pedig nemcsak vásárolni lehetett, de izgalmas programokat, divatsétákat, ruhaperformance-okat is tartottak.  

Bár a kiállítás aprócska, a New. Art. Stúdió.-t körülvevő ismeretségek, kapcsolatok és a programok részletes bemutatása által finoman árnyalja a képet, amit a közelmúlt 80-as évek ellenkultúrájáról és Király Tamásról szóló kutatásai és kiállításai festettek. Ékszerek, ruhafotók és precíz háttérkutatás révén kapunk bepillantást abba, hogyan öltözködtek és éltek a 80-as évek lázadói. A kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Designelmélet mesterszakának egyik kurzusaként valósult meg.

Forrás:

  • Horeczky Krisztina: Az elveszett királyság, Népszabadság, 2014. november 15.

(Borítókép: Urbán Tamás - Fortepan)

Címkék