Szerdán életbe lépett a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás, ezzel egy időben a Főváros szolgáltatói is intézkedni kezdtek.

Az Országos Katasztrófavédelem honlapja szerint a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek. A hőségriadó június 22-én (szombat) 24 óráig tart.

Három budapesti strand is jelezte a honlapján, hogy a nagy melegre való tekintettel tovább tart nyitva. Június 19–22. között 20 óráig tart nyitva a Palatinus és a Római Strandfürdő, illetve a Pünkösdfürdői strand a nyitása napján, június 22-én a szokásos 19 óra helyett 20 óráig várja a vendégeket.

A fővárosi közszolgáltatók ivókutak működtetésével, locsolással és vízosztással enyhítik a budapestiek és a városba látogatók hőségérzetét. Budapesten 288 közparki ivókút működik, illetve a Fővárosi Vízművek további 766 közkifolyót, azaz kék nyomós kutat üzemeltet. A hőségre való tekintettel a FŐKERT Kertészeti Divízió valamennyi, a kezelésében lévő ivókút működését fokozottan ellenőrzi, továbbá arra kéri a lakosságot, hogy ha nem működő ivókutat talál, azt a 06 1 700 7000-es telefonszámon vagy az info@budapestikozmuvek.hu e-mail-címen jelentse be. Egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés, mivel ezek vize nem ivóvíz, fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségre.

Az FKF locsolóautói folyamatosan, kétszer 12 órás műszakban, műszakonként jellemzően 20-21 célgéppel locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban az FKF mosó, locsoló célgépei elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat.

(Borítókép: Mudra László - We Love Budapest)

Címkék