Tavaly augusztusban nyitott meg a Varsányi Irén utcában a Csöpi Fagyi, amely azóta belopta magát a környékbeliek szívébe, most pedig a miénkbe is. Még egy remek fagyizóval gazdagodott a budai oldal, ahol nem kötnek kompromisszumot, ha minőségről van szó, és ahol a tulajdonosok maguk is igazi fagyirajongók, hiszen jó fagyit tényleg csak szenvedéllyel lehet alkotni.

Közel 15 éve nyitotta meg a Budai Pékséget a Csöpi Fagyi csapata a Maros utcában, ami egy igazi szerelemprojektként indult. A magukat lelkes fiatalként aposztrofáló tulajdonosok egyszerűen csak szerették a jó kávét és a jófajta péksüteményeket, amiből akkor még nem volt annyira sok a városban. Nem állította meg őket sem a válság, sem a jótanácsok, hogy most nem igazán érdemes ilyen jellegű helyet nyitni. Így a szívükre hallgattak, és milyen jól tették, hiszen Kovács Tamás mellé főállásban nemsokára csatlakozott Pletrich Ákos, majd 2016 végén Juhász Gábor is. Így lett az álomból hobbi, majd hivatás, és sorra nyíltak a további üzletek, Budai Kettő, majd a Kiss János altábornagy utcában a Budai 3 és a Keleti Károly utcában negyedikként a Budai Pékség és Speciality Kávézó.

Szenvedély és hitelesség…

… a kulcsszavak mindhármuk számára, és ahogy beszélgetünk velük, ez teljes mértékben át is jön.

Gyakran járunk – ahogy mi nevezzük – tanulmányúton, ahol végigkóstoljuk a kávékat, péksütiket, fagyikat. Ezekből a tapasztalatokból újabb és újabb felfedezések és ötletek születnek” – meséli Tamás.

Évekig ott álltak maguk is a pultban, személyesen szolgálták ki a vendégeket, így az évek során barátságok is születtek. A Budai Pékségek tényleg azok a helyek, ahol már akkor tudják, mit fog kérni a törzsvendég, amikor belép az ajtón.

„Ott vállalkozunk, ahol élünk. Fontosak számunkra a személyes kapcsolatok, a visszajelzések, és egyszerűen szeretjük ezt a kisvárosi hangulatot. A Margit körúthoz nagyon közel, mégis egy kisebb, barátságos utcában vagyunk.”

„Már régi tervünk volt, hogy nyissunk egy fagyizót, tulajdonképpen a gyerekeink szerették volna, de azért nekünk sem volt ellenünkre” – mesélik nevetve.

Hogyan született meg a Csöpi?

Maga a fagyizó ötlete a gyerekek nyomására történt, de viccet félretéve: a tulajdonosok mindhárman igazi fagyirajongók, akik végigkóstolták már az összes jó fagyit a Balatontól Budapestig, sőt a határokon túl is. Nem kisebb névvel szövetkeztek, mint Szűcs Árpáddal, a világhírű cukrásszal, aki évek óta a Four Seasons hotelek vezető cukrásza. Egy fagyis workshopon találkoztak, amiből igazi egymásra találás, majd együttműködés született. Árpád álmodta meg a recepteket és állította fel a szigorú sztenderdeket. Közös pont volt még, hogy mindannyian maximalisták, akik a minőség és a precíz munka hívei. Több tucat név közül a Csöpi lett a befutó, amelyről mindenki másra asszociál: kedves, utalhat a kis fagyiüzemre és a csöppnyi üzletre, az Ötvös Csöpi-filmekre, a lecsöppenő fagyira, de mindenképp egy nagyon szerethető és könnyen megjegyezhető név.

A fagyi egyáltalán nem egy könnyű műfaj

Az olyan alapízek, mint a vanília, csoki, eper vagy citrom mellett mindig vannak szezonális ajánlatok is, és folyamatosan kísérleteznek új ízekkel. Természetesen nem öncélú a dolog, mert a vásárlók visszajelzése is nagyon fontos szempont számukra. A gyümölcsfagyik természetesen 100% gyümölcsből készülnek, semmiféle adalékanyagot vagy ízfokozót nem adnak hozzájuk, a tejalapú fagyikat pedig házi tejből készítik. Nagyon kényes egyensúlyi játék a fagyikészítés, hiszen teljesen különböző összetételű fagyikat ugyanazon a mínusz 11 fokon, ugyanolyan állagban és minőségben kell a pultból kiadni.

A fagyik kisebb, 3 literes átlátszó tégelyekben sorakoznak a pultban, így a kisebb kiszerelés miatt gyorsabban pörögnek, mindennap frissen, helyben készülnek a fagyizó feletti kis üzemben. Egyszerűen a szemnek is jólesnek a sokféle színben pompázó dobozkák, ahogy a picike, boltíves üzletbe betérünk.

A túrós batyutól a lime-os csokin át a Dulcey mangóig

Az ízek kitalálásánál fontos szempont volt, hogy kapcsolódjon a pékségekhez is, így született meg a Budai túrósbatyu-fagyi, amelybe a krémes túró mellé roppanós túrósbatyu-darabok kerülnek, egyszerre két remek dolog is egyesül, amely a gyerekkorunkat idézi, a krémtúró és maga a túrós batyu leveles tésztája. A kardamomos kávéba saját pörkölésű kávéjuk kerül. Markáns, kesernyés ízű, kiváló fűszere a kardamom, amely egy kicsit egzotikusabbá teszi, kávérajongóknak kifejezetten ajánljuk.

A klasszikus ízek közül a vanília szintén gyerekkorunk főzött fagyiját idézi, de nyilván egy magasabb minőségben, igazi madagaszkári vanília kerül a selymes és lágy főzött fagyiba. Megkérdeztük a srácokat is, kinek mi a kedvence. Nagy favorit a fior di latte, amely amikor ott jártunk, éppen amarena meggyel volt elérhető, de a gyümölcsök cserélődnek (füge, meggy, barack), a fagyi viszont anélkül is abszolút megállná a helyét, de nyilván nemcsak színben, hanem ízben is gazdagítja. A biocitrom kicsit kesernyés, mivel bio, ezért a citrom héja is belekerül a fagyiba, ami még határozottabb ízt kölcsönöz neki. Rendkívül frissítő, éppen úgy, mint a grépfrút vagy a tropical (banán-kivi-mangó-maracuja) és a cukormentes mangó, amelyek biztos igazi közönségkedvencek lesznek nyáron is. A Dulcey mangóba karamellizált fehér csoki kerül, amelyet a pultban meg is nézhetünk a 100 éves csokigyárból érkező Karibi csokival együtt, hiszen a tulajdonosok számára fontos a fagyiedukáció is. Itt nem találunk színes szórásokat, édes önteteket, csak kiváló alapanyagokból készült, minőségi fagyit, ami tényleg nem kíván semmilyen pluszt.

A végére hagytuk a mi személyes kedvenceinket: a sós és pörkölt ízvilágú pisztáciát és a piemonti mogyorót, illetve a hibátlan Jivara lime kombinációt, amelyben a mesés csokiíz után érkezik egy pici, nem túl tolakodó lime-íz. Aki a klasszikus csokit szereti, annak a 66%-os Karibi csoki lesz a befutó, de a pekándiót sem érdemes kihagyni.

A Csöpi fagyi előtt vagy után rögtön betérhetünk a mellette található Budai Kettő Pékségbe, sőt: ha a fagyink mellé innánk egy igazán jó kávét, arra is van lehetőség a teraszon, de természetesen péksütik, szendvicsek, smoothie-k is kaphatók. Utána pedig folytatódhat a fagyizás, mert innen tényleg nagyon nehéz elindulni bárhova.

ELÉRHETŐSÉGEK

Csöpi Fagyi

(Borítókép: Major Kata – We Love Budapest)

Címkék