Nagyon erős eseményeknek nézünk elébe május 22. és 26. között. Egy teljes hétvégére előtérbe kerül a gasztronómia és a sör, amik, valljuk be, széles közönséget szólítanak meg. Jön a Nyitott Főzdék Napja, a Budapest Beer Week és a Gourmet Fesztivál is. Sok-sok programmal, akcióval, vidámsággal vár minket a tavaly indult kedves kezdeményezés, az Adományboltok Éjszakája, na meg tánc is lesz: az Akváriumban a La Femme, az egyik legizgalmasabb francia zenekar lép fel!

Május 22., szerda

Múzeum + FOTÓ

A Szépművészeti Múzeum május 22-én, szerdán hosszabb nyitvatartással várja az érdeklődőket a nagy sikerű Múzeum+ sorozat következő eseményére, amely során közelebbről is megismerkedhetünk a fotóművészet műfajával, valamint a jazz, a blues, a divat és a filmipar fellegvárával, a 20. századi Amerika világával.

A Múzeum + FOTÓ fókuszában a Szépművészeti Múzeum két új időszaki kiállítása áll. A Kertész, Moholy-Nagy, Capa. Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989) című tárlat alkotásai magyar fényképészek nézőpontjából nyújtanak látképet a 20. századi Amerika mindennapjairól. A múzeum másik időszaki kiállítása, a Folyt. köv. című grafikai tárlat pedig a filmiparhoz kapcsolódóan, a különböző streamingcsatornák sorozataiból kiindulva a sorozatot mint alkotói módszert és annak képzőművészeti vonatkozásait vizsgálja. Az eseményen izgalmas kerekasztal-beszélgetésen vehetünk részt, de számíthatunk tematikus tárlatvezetésre, workshopra is. A Román Csarnokban blueskoncertet ad a nemzetközileg elismert Little G Weevil (Szűcs Gábor) énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró és producer, a Jazz Szalon varázslatos dallamairól pedig idén is a Fine Arts Jazz Group gondoskodik. (x)

További infók

Május 23., csütörtök

Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál 2024

Májusban ismét igazi margós fesztiválhangulattal várnak a margitszigeti Kristály Színtéren, ahol a legizgalmasabb könyvújdonságok dedikálással egybekötött bemutatóin, zenés irodalmi esteken, koncerteken vagy akár kedvenc podcastműsoraink élő felvételein is részt vehetünk. A Tavaszi Margón mutatja be új kötetét többek között Erdős Virág, Cserna-Szabó András, Háy János, Jakupcsek Gabriella, Kemény Lili, Krusovszky Dénes, a Kovács ikrek, Láng Zsolt, Morcsányi Elza, Szentesi Éva és Zoltán Gábor.

A fesztivál vendége lesz a Tudósok; Mondjad, Atikám! című József Attila-esttel érkezik Vecsei H. Miklós és Balla Gergely (Platon Karataev); és Népi líra című lemezét mutatja be itt Pion x Krizsó. Idén először élőben találkozhatunk kedvenc kulturális podcastjeinkkel, a Tavaszi Margón veszi fel élőben soron következő adását a Buksó (24.hu), a Ma is tanultam valamit (Index), a Nem rossz könyvek (444), a Budapesti Nők, az Ezt senki nem mondta!, Az első (Könyves Magazin) és a Litera Podcast is.

További infók

Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 2024

Rekordszámú programmal és új helyszínekkel várják a műtárgyak szerelmeseit a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál több mint 60, főként fővárosi helyszínén. Neonséta, kortársgaléria-túra e-rolleren, műterem-látogatás Nemes Márton műtermében, bepillantás az Art Factory Budapest és az Artus műteremházakba, illetve számos további izgalmas kortárs művészeti program vár bennünket május 23. és 25. között.

Kézműveskedésre is lesz lehetőségünk: készíthetünk kortárs üvegékszert, punching technikával kitűzőt, egyedi bőrtáskát, hímezhetünk képeslapot gyermekkori fotókból, valamint kipróbálhatjuk az akvarellfestést herendi mintával. A gyerekek bábelőadáson vehetnek részt, bepillanthatnak Monet varázslatos kertjébe, készíthetnek világító barátokat gipszből, de csatlakozhatnak a felnőttek egyik legóépítési programjához is.

A kiállítások, tárlatvezetések és szakmai előadások mellett többek között műterem- és műhelylátogatások, restaurátori bemutatók, tematikus séták, workshopok, kerekasztal-beszélgetések és filmvetítések is gazdagítják a programválasztékot, amelynek sokszínűsége révén minden résztvevő megtalálhatja a számára legérdekesebb művészeti eseményt. (x)

További infók

Mittersisters x Műtárgyak Éjszakája – Szőke Gáspár

Elindult a Mittersisters Az inspiráció forrása című projektje, ami azért nagyon izgalmas, mert kortárs művészek alkotásaiból inspirálódva készíthetünk egy egyedi táskát. Az egyedülálló programsorozat májusban kezdődött, és 4 hónapon keresztül van lehetőségünk részt venni egy-egy ilyen alkalmon.

A vagány kezdeményezés a különleges táskán túl lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők személyesen találkozzanak a művésszel is, aki mesél a művek születéséről és a mögöttük rejlő belső tartalomról, így a vendégek exkluzív környezetben, első kézből hallgathatják meg a műtárgyak születésének folyamatát. A tárlatvezetés után a táskakészítő workshop a művész jelenlétében, kötetlen, beszélgetős hangulatban zajlik egy pohár Hungaria pezsgő kíséretében. Ezeken a workshopokon a Mittersisters ikonikus kis táskáját, a MINI-t készíthetjük el, amelyhez a helyszínen több száz szín és minta közül választhatnak, ezért a lehetőségek tárháza végtelen. A következő workshop a Műtárgyak Éjszakája programkeretén belül az INDA Galériában lesz, ahol megtekinthetjük Szőke Gáspár egyedi kiállítását, a művész pedig mesélni fog az alkotásairól a workshop résztvevőinek, amiből ihletet merítve elkészíthetjük a legkreatívabb táskánkat.

További infók

Csinibaba Táncdalfesztivál 2024

Mivel az előző esemény is nagy sikerű volt, idén május 23-án is műsorra tűzi a Katona Színház és a Budapest Park a koncert és a színház fúziójából létrejött Csinibaba Táncdalfesztivált. Az este gerincét a legendás Csinibaba című film betétdalai, illetve a 60-as évek kultikus táncdalai adják, meglepő formákban, sajátos feldolgozásokban.

A zenét a Meggyes Ádám vezette, fúvósokkal, vonósokkal, vokalistákkal és ütősökkel kiegészített kísérő zenekar (Nart Orchestra) szolgáltatja, hozzájuk pedig újabb és újabb katonás színészek és parkos előadók csatlakoznak. A Vajdai Vilmos rendezésében megvalósuló, egyedülálló koncertshow egy egészen különleges időszakba és miliőbe kalauzol bennünket, erre már csak ráadás, ha mi is korabeli ruhákban érkezünk.

További infók

Május 24., péntek

Forbes Flow x Influencer Summit 2024

Huszonévesek töltik meg az Arénát, influenszerek hívó szavára másnap tele lesz a Deák Ferenc tér, sőt a Hősök tere is, milliárdos cégeket építenek egyetemistakorú srácok. Egy új generáció jelent meg a zene, a média és az üzlet világában, aki érti a közönségét és az üzletet is.

Mit hozott az influenszerek világa a magyaroknak? Kik azok, akik harsányan a TikTokon vagy éppen csendben a londoni startupokban milliárdos üzleteket építenek fel? Május 24-én ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ a Forbes Flow x Influencer Summit eseményén. Többek között olyan előadókra számíthatunk, mint T. Danny, Hodász András, Mautner Zsófi vagy Whisper Ton, a folyamatosan frissülő program pedig itt érhető el. (x)

További infók

Gourmet Fesztivál a Párisi Passage Restauranttal

A Párisi Passage Restaurant május 24. és 26. között izgalmas fogásokkal készül a Millenáris Parkban megrendezésre kerülő Gourmet Fesztiválra. Az 57-es standnál libamájjal, omlós marhával és hűs eperveloutéval várja a látogatókat az étterem.

Ha a Gourmet Fesztiválon kívül is ellátogatnánk az étterembe, kivételes kulináris élményekre és ikonikus ételsorokra számíthatunk a Párisi Udvar lélegzetelállító épületében, legyen szó akár romantikus vacsoráról, meghitt családi ünneplésről vagy könnyed üzleti találkozóról. (x)

További infók

Ukmukfukk Zinefeszt 2024

Május 24. és 26. között vehetünk részt az idei, nyolcadik alkalommal megszervezett Ukmukfukk Zinefeszten, amely egy alulról szerveződő vásár és fesztivál, ami a kortárs fan- és nem fanzineknek, képregényeknek és pamfleteknek igyekszik fórumot biztosítani. Az első nap kiállításra és Uki-megnyitóra számíthatunk a Kisüzemben, másnaptól pedig a Gólyában várnak a szervezők.

További infók

BPBW – Budapest Beer Week 2024

Május 20. és 26. között kézműves sörökkel és ehhez kapcsolódó szakmai programokkal lesz tele a város az idei Budapest Beer Weeken. A BPBW fő kóstolónapjaira május 24-én és 25-én kerül sor, a Dürer Kertben, 26-án pedig ugyanitt ingyenesen látogatható ráadásnapot szerveznek.

Az eseményen közel 45 főzdét látnak vendégül a szervezők a világ minden tájáról, és megközelítőleg 360 különböző sör kóstolására lesz lehetőségünk. Ezekre a napokra kitelepül a Reketye, a Hop Hooligans, a MONYO, a Fehér Nyúl, a Tuju és az Ugar képviselői, a hangulatról pedig metál- és punkkoncertek, jam session és DJ-szettek gondoskodnak.

További infók

16. Belvárosi Fesztivál PIKNIK

Három helyszínen várnak idén május utolsó hétvégéjén a 16. Belvárosi Fesztivál PIKNIK ingyenes programjaival. Pénteken olyan koncerteken vehetünk részt, mint Pátkai Rozina & PQR, Henri Gonzo, Kovács Kati, szombaton pedig többek között a Quimby lép fel. A programsorozat családoknak is ideális, hiszen lesz hangszeres foglalkozás, állatsimogató és bábjáték is, a Nem Adom Fel Alapítvány pedig érzékenyítő programokkal készül.

További infók

Adományboltok Éjszakája 2024

A tavalyi sikeres rendezvény után idén ismét megszervezik az adományboltok közös ünnepét, az Adományboltok Éjszakáját. Pénteken a részt vevő boltok este tízig biztosan, néhányan éjfélig várnak minden kedves érdeklődőt sok-sok programmal, akcióval, vidámsággal, kedvességgel az ország több pontján is!

További infók

Május 25., szombat

Ujjé, a Ligetben nagyszerű! – vásári bábjátékos fesztivál

Szombaton és vasárnap az ország legjobb vásári bábjátékosai érkeznek a Népligetbe hagyományteremtő céllal: a jól ismert „Szervusztok, Pajtikák!” köszöntés Baditz Dávidtól, Barna Zsombortól, Fabók Mancsitól, Nizsai Dánieltől, Pályi Jánostól, Takács Dánieltől, Tatai Zsolttól és Vitányi-Juhász Istvántól hangzik majd el. A Vitéz László-előadásokon túl a debreceni Vojtina Bábszínház, valamint a KL Színház is elhozza egy-egy hasonló tematikájú vásári kesztyűsbáb-játékát.

A gyereknapi hétvége minden programja ingyenes. A két nap alatt összesen 12 produkciót láthatnak majd a nézők. Napközben a Vitéz László-előadások és más vásári bábjátékok mellett színes kísérőprogramok várják a családokat, az esti produkciók pedig a felnőtt korosztályt szólítják meg.

További infók

Múzeumok Majálisa 2024

27. alkalommal mehetünk a Nemzeti Múzeum kertjébe május 26-án és 27-én, hogy részt vegyünk az ország legnagyobb múzeumi seregszemléjén. A Múzeumok Majálisa a szakmai programokon túl az egész családnak készül programokkal: koncertek, kézművesvásár és fesztiválhangulat költözik a kertbe.

További infók

Nyitott Főzdék Napja 2024

Május 25-én megnyitják kapuikat a magyar főzdék. Sörkedvelőknek érdemes feljegyezni a dátumot, ugyanis számos kisüzemi főzdébe látogathatnak Magyarország területén, illetve a fővárosban is több helyen. A kóstolók mellett más kísérőprogramokkal is készülnek az egyes helyszínek, amelyeknek egyre bővülő listája itt érhető el.

További infók

La Femme (FR)

Szombat este ismét Budapestre érkezik a Marlon Magnée és Sacha Got által több mint 10 éve létrehozott francia zenekar, a La Femme. A sok tagot számláló zenekar egészen különleges atmoszférát teremt koncertjein, hiszen zenéjüket rengeteg különböző műfaj inspirálja, beleértve a new wave-et, a rockot, a pszichedéliát és némi hatvanas évekbeli hangulatot. 25-én az új, Paris-Hawaï című albumukat hallhatjuk.

További infók

MBH Bank Gourmet Fesztivál 2024

Az MBH Bank Gourmet Fesztivál május 24. és 26. között mutatja be az ország legjobb séfjeinek, cukrászainak, borászainak, sör- és pálinkafőzőinek kreativitását, különös tekintettel a női energiákra. Ünnepeljük együtt a női séfeket, cukrászokat, pékeket és gyártókat, akik egyre láthatóbb szerepet vállalnak a hagyományosan férfiak által dominált vendéglátás világában!

További infók

Május 26., vasárnap

Gyereknap a Gyermekvasúton

A hűvösvölgyi végállomáson a Gyermekvasút immár két évtizede hagyományos rendezvényén a kisebbeket arcfestés, alkotóház, ugrálóvár, gyermekvasúti Lego járművek várják. A családi kvízen számot adhatunk a vonatokkal kapcsolatos tudásunkról, emellett megnézhetünk egy tűzoltóautót, és felszállhatunk egy nosztalgiabuszra is. A vasút rajongói hajtányozhatnak, és fenntartható terepasztal, valamint vonatszimulátor is várja őket. A KRESZ-pályán a helyes közlekedés szabályaival ismerkedhetnek meg a gyerekek.

További infók

Határtalan design

Május 10-től június 23-ig különleges jubileumi dizájn- és összművészeti rendezvénysorozaton vehetünk részt a Kiscelli Múzeumban. A Határtalan design válogatásában 22 ország több mint 200 alkotójának munkái lesznek láthatók reprezentatív olasz, osztrák és szlovák fókusszal, de nem marad el a nemzetközi kortárs ékszerszekció sem, sőt a projekt történetéhez kapcsolódó retrospektív anyagot, valamint az osztrák fókuszhoz kapcsolódóan tartalmas új részletekkel a Kiscelli Múzeum történetét bemutató anyagot is láthatjuk.

További infók

Dívák & Ikonok

Popzenei világsztárok, filmcsillagok, operadívák – több mint száz nemzetközi és magyar előadóművész eredeti fellépőruháin, jelmezein, kellékein, plakátjain, kép- és hangfelvételein keresztül elevenedik meg a dívák története a Magyar Zene Háza új kiállításában, amely május 18-tól szeptember 15-ig látogatható. Rihanna, Björk, Billie Eilish, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Beyoncé, Sade, Janelle Monáe, Whitney Houston, Maria Callas, Edith Piaf mellett Blaha Lujza, Karády Katalin, Cserháti Zsuzsa, Rúzsa Magdi és még sokan mások szerepelnek a most nyíló Dívák & Ikonok kiállításon.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Major Kata – We Love Budapest)

Címkék