Június 7. és 14. között újra felpezsdül a hazai táncélet, igazi karneváli hangulattal és hazai néptáncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a 29. Duna Karnevált Budapesten. A rangos nemzetközi kulturális fesztiválon fellép többek között a Cimbaliband, a Kecskemét Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes, emellett látványos karneváli felvonulással, nemzetközi táncházzal, a VI. FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivállal és a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megrendezett nagyszabású gálával vár ránk a Duna Karnevál.

Kellemes nyáresti hangulatban várja a néptánc és népzene szerelmeseit a 29. Duna Karnevál június 7. és 14. között Budapesten. A nemzetközi népművészeti fesztiválon látványos programokkal mutatják be a Kárpát-medence és a világ gazdag népzenei és táncos örökségét a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és más népszerű budapesti helyszíneken.

Tértáncház, koncertek és tisztelgés Petőfi Sándor előtt

A Nemzeti Múzeum kertjében felállított nagyszínpadon fergeteges gálaműsorral és tértáncházzal mutatkoznak be a hazai és külföldi táncegyüttesek és a hazánkban élő nemzetiségek, emellett népzenei koncertekkel várják a népi kultúra iránt érdeklődőket június 7. és 9. között.

A nyitónapon a Kárpát-medence tánchagyományaival és a hazánkban élő nemzetiségek színes népi kultúrájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, majd Petőfi Sándor előtt tisztelegve a költő forradalmi és szerelmi verseinek hangulatait, gondolatait, az ifjúsághoz szóló üzenetét jeleníti meg a néptánc nyelvén a Duna Művészegyüttes és a Kecskemét Táncegyüttes.

Június 8-án, szombaton immár a hatodik alkalommal rendezik meg a nagy sikerű FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gáláját, ahol a legjobb nemzetközi és hazai gyermektáncegyüttesek mutatják be produkciójukat. Majd fellép a Cimbaliband, és bemutatja tánckoncertjét a Kárpátalja Néptáncegyüttes.

Karneváli hangulat Budapest szívében

Június 9-én igazi látványossággal, karneváli felvonulással köszöntik a fellépők a fesztivált Budapest belvárosában. Külföldi és hazai népzenekarok, táncegyüttesek, gyermek- és ifjúsági tánccsoportok, hagyományőrző tánc- és zenei csoportok színes kavalkádja teremt majd utánozhatatlan karneváli hangulatot Budapest szívében. A felvonulást az együttesek gálaműsora követi, az estet pedig az európai uniós elnökség tiszteletére az európai – holland, bolgár, spanyol, török és szerb – vendégegyüttesek közös műsora zárja.

A fesztivál első hétvégéjén villámcsődülettel kápráztatják majd el az utca népét Budapest legszebb terein, június 10-én a Kobuci Kertben nemzetközi táncházzal várják az érdeklődőket. Az Erzsébetligeti Színházban június 13-án tartják a XIII. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyt, amelynek célja a kultúrák közötti párbeszéd erősítése. A produkciókat nemzetközi zsűri értékeli, és ítéli oda az arany, ezüst, bronz Lánchíd-díjat és a különdíjakat. A Pomázi Művelődési Központban a 29. Duna Karnevál nemzetközi fellépői mutatkoznak be.

Fergeteges gálaműsor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

Június 14-én, a fesztivál zárónapján a Duna Karnevál gálaműsora teszi fel a koronát a programsorozatra. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében bemutatott gálaműsoron a külföldi és hazai táncegyüttesek közel háromszáz művészének közös műsorát láthatja majd a közönség.

Az est első részében, a Világkarneválon a meghívott külföldi együttesek mutatják be műsorukat, majd a második részben egy művészi együttműködésben megvalósuló előadást láthatnak Örömóda címmel, amit Magyarország európai uniós elnöksége alkalmából állítottak színpadra a magyar, bolgár, holland, lengyel, szerb és török együttesek közösen. A műsor szellemisége egymás kultúrájának, identitásának tiszteletén alapul, az előadás az egyes népek népzenei és néptánckincsének közös ünneplése a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, a FlamenCorazón Arte Táncszínház és az európai uniós tagállamok és csatlakozó országok képviseletében meghívott néptáncegyüttesek sodró erejű előadásában.

A műsor szerkesztő koreográfusa Mihályi Gábor Kossuth- és Harangozó Gyula-díjas, érdemes és kiváló művész, zenei szerkesztője Pál István Szalonna Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művész, Dulai Zoltán, a Népművészet Ifjú Mestere díjas művész, koreográfus-rendezője a Harangozó Gyula-díjas Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes vezetője. A fesztivál igazgatója Mucsi János Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész.

További infókat itt találtok a Duna Karneválról, a Facebook-oldalt pedig itt tudjátok követni a legfrissebb hírekért.

Címkék