Itt a tavasz, izgalmasabbnál izgalmasabb tárlatokkal várnak a múzeumok és a galériák. Furcsa lények, megrázó témák, természetfotók – 8+2 kiállítást ajánlunk a kedvenceink közül.

1. Anna Margit: A bábu megszólal

A Nemzeti Galéria legújabb kiállítása egy nehéz élet csodás lenyomata. Anna Margit túlélte a holokausztot, de elvesztette szintén festőművész férjét, Ámos Imrét, a kommunizmus alatt pedig 20 éven át nem lehetett saját kiállítása. Keserű, ironikus, mégis csodásan színes és hihetetlen erőt sugárzó életműve most több mint 200 műalkotás segítségével mutatkozik be. A tárlatról itt írtunk részletesebben. A Nemzeti Galériában egyébként a hasonló témát felölelő holokausztkiállítást is megnézhetjük. 

Kultúra

Anna Margit: A bábu megszólal

Program adatai

Magyar Nemzeti Galéria További információ 2024. április 10., szerda - 2024. szeptember 1., vasárnap

2. MADI univerzum – Poliuniverzum

A 20. század egyik legmeghatározóbb művészeti irányzata az 1946-ban Buenos Airesből indult Mobil MADI. Most ez a színes, dinamikus, alapvetően geometriai formákra építő irányzat mutatkozik be a Deák17 Galéria kiállításán, ahol több mint 20 országból 100 alkotó munkáját tekinthetjük meg. Köztük olyan művészekkel, mint Fajó János, Haász István és Ézsiás István. De az alapítók, Arden Quin és Martin Blaszko munkái közül is láthatunk néhányat. A tárlat szerintünk gyerekekkel is szuper időtöltés lehet, a színes formákhoz a kicsik is jól tudnak kapcsolódni, és külön játékok is várják őket. 

Kultúra

MADI univerzum – Poliuniverzum

Program adatai

Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria Facebook-oldal További információ 2024. március 22., péntek - 2024. június 4., kedd

 

3. Present Eye Looking to the Past

Queenie Rosita Law befolyásos hongkongi művész és üzletasszony, 2021-ben nyitotta meg közép-európai fókuszú gyűjteményéből a Q Contemporary magánmúzeumot. Az Andrássy úti villában nemrégiben nyílt a második tematikus kiállítás, ami a gyűjteményéből válogat. A Present Eye Looking to the Past közép-európai alkotók hidegháborús időszakról szóló műveit mutatja be. Az alkotásokat látva könnyű nem túl vidám, de annál érdekesebb párhuzamot találni a jelenlegi életünkkel. 

Kultúra

Present eye looking to the past

Program adatai

Q Contemporary Weboldal 2024. április 11., csütörtök 18:00 - 2024. június 29., szombat

A Q Contemporary következő Present eye looking to the past című kiállítása április 11-én, csütörtökön 18:00 órakor nyílik meg.

 

4. Burger Barna: Kékvándor

Burger Barna éppen 10 évvel ezelőtt járta be az Országos Kéktúra 1180 kilométerét. A vándorlás különleges élményeit, a túrához kapcsolódó gondolatait és fotóit a Kékvándor című könyvben foglalta össze. Most egy 100 darabos válogatást nézhetünk meg 40 000 fotójából a Természettudományi Múzeumban.

Kultúra

Burger Barna: Kékvándor

Program adatai

Magyar Természettudományi Múzeum További információ 2024. április 18., csütörtök - 2024. október 31., csütörtök

 

5. Kádár Emese: NOT_FOUND

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor arra a kérdésre keresték a választ, hogy hogyan tudjuk a digitalizáció és a virtuális valóság idején megőrizni elhunyt szeretteink emlékét. A kiállítás témája tehát a virtuális tér és az emlékezet közötti kapcsolat, az egész teret felölelő installációban a szőttesként megjelenő sírkövek formavilága vegyül a közösségi médián keresztül való emlékezés motívumaival. 

Kultúra

Kádár Emese: NOT_FOUND

Program adatai

The Space Budapest (Hattyú utca 16.) Facebook-oldal 2024. május 3., péntek - 2024. június 14., péntek

 

6. Kertész, Moholy-Nagy, Capa... / Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989)

Részletesebben is írtunk már a Szépművészeti Múzeum legújabb kiállításáról, ahol 32, Amerikában otthonra talált, magyar származású fotóművész alkotásai mutatkoznak be. A nagy nevek, André Kertész, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi vagy éppen Robert Capa mellett szintén érdekes, itthon kevésbé ismert alkotók műveit is megismerhetjük. A kiállítás ugyan elsőre töménynek tűnhet, azonban érdemes a feliratokat is végigolvasni, mert elképesztően izgalmas életutak tárulnak elénk. Marilyn Monroe-t magyar fotográfus fedezte fel, Adrien Brody édesanyja szintén magyar fotóművész volt, Robert Capa pedig romantikus viszonyt folytatott Ingrid Bergmannal. 

 

7. Stark Attila: Shifting Baseline

Stark Attila figurái, vizuális világa már évtizedek óta jó ismerősként köszönek vissza sokunk számára. A művész azonban tavalyi kiállításán egy ironikusabb, bukolikusabb irányba fordult. Mostani tárlatán a két világ szintézisét alkotta meg, a jól ismert lények sajátos kulisszák előtt jelennek meg. 

Kultúra

Stark Attila: Shifting Baseline

Program adatai

Resident Art Galéria (Horánszky utca 5.) Facebook-oldal 2024. április 17., szerda - 2024. május 25., szombat

 

8. Mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből

A Liget legszebb épületében működő Neo Kortárs Művészeti Tér legújabb kiállítása a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből válogat, egy közel 700 ezer darabot számláló, rangos kollekció fő műveit, 150 alkotást mutat be. Robert Capa háborús képei, Martin Munkácsi ikonikus divatfotói, Brassaï Párizsa, Moholy-Nagy László vagy éppen André Kertész legismertebb alkotásai mellett Richard Avedon vagy Edward Steichen munkáit is megismerhetjük, sőt a tárlat a kortárs fotóművészetnek is figyelmet szentel. 

+1 Lajta Béla 150 – Budapesti épületsorsok (április 28-án zár)

Nem vitás, hogy Lajta Béla nélkül egészen máshogy festene Budapest. Az egykori Lechner-tanítvány szinte túlnőtt mesterén. Stílusa teljesen egyedi, a szecesszió, az art deco és a modernizmus különös egyvelege, olyan jellegzetes épületek fűződnek a nevéhez, mint a Rózsavölgyi-bérház, de síremlékeket és csodás bútorokat is tervezett. Az életéről szóló kiállítást április 28-ig tekinthetjük meg, ebben a korábbi cikkünkben részletesebben is bemutattuk. 

 

+2 Kiállítások, amiket nagyon várunk

Az következő hetekben egymás után nyílnak majd az izgalmas kiállítások, amelyek közül mi nagyon várjuk már a Dívák & Ikonok című tárlatot, ami a londoni Victoria and Albert Museum után egyből a Zene Házában várja majd a látogatókat. Májustól nézhetjük meg a legnagyobb sztárok, Whitney Houston vagy éppen Billie Eilish fellépőruháit. Nem biztos, hogy a legátfogóbb ismeretanyagot nyújtja majd, de bizonyára látványos lesz a május 3-án a Király utcai Komplex Kiállítóteremben nyíló Banksy-kiállítás, amely a művész több mint 100 alkotását mutatja majd be. Illetve biztos, hogy elmegyünk megnézni a Kis magyar kockológia című tárlatot is a Ludwig Múzeumban, ahol egy mindannyiunk számára ismerős forma, a Kádár-kocka eredete, alakulása mutatkozik majd be változatos művészeti eszközök segítségével.

(Borítókép: Asszonyi Eszter)

Címkék