Mi az? Kígyó, de nem él, és nem is harap, ellenben nagyon hasznos! Egy műfaji határokon átívelő dizájntárgy kötődik (vagy inkább tekeredik) Tóth Lala textiltervező művész nevéhez: az Unidentified T-shirt Object, azaz az UTO. Ki gondolta volna, hogy hiányzik valami a gardróbjából, addig a pontig, amíg nem jön szembe vele a fiatal tervező kreatív márkája…

Számtalan pólónk lóg árván a vállfáinkon, vagy összegyűrve a szekrény legalján. Azt hisszük, nem vagyunk egy T-shirt-personök, aztán jön egy olyan ígéretes divathullám, mint az UTO márka ötletes tárgya, amely rávilágít, hogy egyszerűen csak nem volt meg a tökéletes kiegészítőnk a pólónkhoz. Hiszen az átlagos pólófazon, akármilyen kis méretű, általában akkor is túllóg a csípőnkön, rá a nadrágunkra, ha éppen a hozzánk passzoló méretet választottuk. Főleg, hogy itt a tavasz, meg aztán jön a nyár, és azért szeretnénk feldobni az outfitjeinket valami extrasággal.

De mit is tud az UTO?

Divatkiegészítő, kortárs ékszer, gyűjthető design vagy home decor? Egyszerre mindegyik! Az a legjobb ebben a tárgyban, hogy nem lehet csak úgy bekategorizálni, és nem is érdemes. Amennyire funkcionális, olyannyira konceptuális objektum.

A tervező, Tóth Lala szerint az UTO, vagyis az Unidentified T-shirt Object tárgyak elsődleges rendeltetése (ahogy az a brand nevében is benne van) egy pólóátalakító eszköz, amivel újradimenzionálhatjuk régebbi vagy akár sosem hordott pólóinkat.

Az UTO így a regeneratív design képviselője, amely szembemegy a túlfogyasztással, és a minimalista esztétikától elrugaszkodó lehetőséget ad a ruháinknak.

Mi történik Lala laboratóriumában?

Vegyünk egy növényi alapú gyantát, üvegkristályokat és egy 3D nyomtató apparátust. Ha ezek megvannak, akkor már csak a kézi csiszolás és a fénygőzölés van hátra. Az objektek különösségüket a paranormális jelenségekből és a science-fiction utópiákból szívták magukba. A gyártás pedig tényleg laboratóriumi körülmény: a technológiai innováció ötvöződik kézműves technikákkal. A kuruzslás itt nem áll meg egy pillanatig sem, mivelhogy micélium növesztése is folyamatban van az UTO-tárgyak készítése mellett.

A micélium a gomba tenyésztestét felépítő sejtfonalak szövedéke, ebbe csomagolja Lala a nem hétköznapi dizájntárgyait. Ez persze lebomlik, így tényleg a slow design jegyében készülnek ezek a futurisztikus „pólóékszerek”.

A slow design miatt így nem kérdés, hogy pre-order rendszerben lehet megvásárolni a különleges produktumokat a webshopon.

Hova tekeredhet ez a földöntúli statement darab?

A hosszadalmas procedúra során életre kelt ékszerek multifunkcionálisak: a pólók ujjára, nyakára vagy aljára is applikálhatók. De önmagában, szoborszerű dísztárgyként is megállja a helyét, vagy éppen a táskánk pántját is körbefonhatja. Sőt, most már mini méretben is kapható, amely fülbevalóként vagy paranormális medálként használható. A három formavariáció többféle színben választható: a visszafogott átlátszótól a sejtelmesen csillogó fémes árnyalatokon át egészen az intenzív neonokig. A márka földöntúlian csengő nevéhez hasonlóan az egyes modellek nevei is rejtélyes rövidítések, amelyek elrugaszkodott asszociációkat sejtetnek. Az S.M.O.S.S.S. jelentése például ′fénylő köd a sikamlós ezüstös kígyón′ (Shining Mist On Sliding Silvery Snake), a B.M.C.F. pedig ′keserű mediterrán termésfosszíliát′ (Bitter Mediterranean Crop Fossil) takar.

Az UTO összességében egy hiánypótló kiegészítő, amit a Z generáció, úgy tűnik, nyitottan fogad. Ha más generációkban mozgunk is, nem kell elzárkózni az ilyen újító jellegű divattárgyaktól, mert az UTO jó bizonyíték arra, hogy praktikussága és esztétikája miatt akár ez lehet a ruhatárunk kedvence, és egyike a legfenntarthatóbb divattárgyainknak.

Elérhetőségek

Címkék