A Városháza és környéke majdhogynem Budapest közepét jelenti, a Fővárosi Önkormányzatnak pedig évtizedes adóssága, hogy az előtte lévő elzárt, jelenleg parkolóként üzemelő területtel kezdjen valamit. Lépések eddig is történtek, a legújabb fejlemény pedig az, hogy április 8-án elkezdődtek a kibővített pop-up park munkálatai a területen, májustól pedig már birtokba is vehetik a budapestiek az ideiglenes közösségi teret a város szívében.

2022 tavaszán hirdetett eredményt a Fővárosi Önkormányzat a térépítészeti tervpályázaton, amelyet a Városháza park megtervezésére írtak ki. Az első helyezett a Lépték-Terv Tájépítész Iroda pályaműve lett, akik a park továbbtervezésének lehetőségét is elnyerték.

Az elmúlt években megújult a Merlin Színház épülete, és a végéhez közeledik a Városháza Károly körút felé néző homlokzatának átfogó felújítása is. Budapest 150. születésnapjára megnyílt a Városháza Passzázs, amely szabad átjárást biztosít a Városháza udvarán a Károly körút és a Városház utca között, ahol kültéri kiállítást is nyitottak.

A Fővárosi Önkormányzat április 8-i közleménye szerint a jelenlegi, 4000 négyzetméternyi szabadon bejárható terület bővítése után hamarosan 7000 négyzetmétert vehetnek birtokba a budapestiek, „a Városháza park izgalmas megoldásokkal, egyedi utcabútorokkal és növényekkel ígér elvonulást a város zajától Budapest központjában”. Ez a végleges kialakítással valósul meg, ugyanis – ahogy azt Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze Facebook-bejegyzésében írja – a májusban birtokba vehető pop-up park hangsúlyosan ideiglenes jellegű lesz a park kiviteli terveinek elkészültéig. A következő lépés a Városháza park végleges kialakítása lesz a tervpályázaton győztes tervnek megfelelően, ami a Városháza jelenleg zajló homlokzatfelújítása után, a következő években fog megvalósulni.

Címkék