Két évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Széll Kálmán téren található, gyönyörűen felújított Postapalotában a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, amely nem csupán szuper élményeket tartogat, de az online regisztrációt követően ingyenesen látogatható. A második születésnap alkalmából a múzeum március 13. és 15. között a nemzeti ünnepre is reflektáló, izgalmas és interaktív programokkal vár minket. Részt vehetünk a reformkor kávéházairól szóló beszélgetésen, megnézhetjük az Aranyvonat legendája c. filmet, lesz kvízjáték, valamint robotikai és kézműves-foglalkozás, kóstolhatunk korabeli süteményeket, és természetesen a szülinapitorta-vágás sem maradhat el, a korhű jelmezben érkezőket pedig ajándékok várják.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a múzeumban megismerkedhetünk a pénz történetével, a tőzsde működésével és a banki folyamatokkal, de a száraz és unalmas tények helyett egy szuper, élményekkel teli és interaktív utazáson vehetünk részt. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánljuk, hiszen a kiállítás szinte kézen fogva vezet minket a pénzügyi tudatosság felé, miközben remekül szórakozhatunk. Ha ott járunk, akkor érdemes felmenni a szintén ingyenesen látogatható tetőteraszra, ahonnan csodás panoráma nyílik Budapestre.

Kávéházi beszélgetés és az Aranyvonat legendája

Március 13. és 15. között nem csak a kiállítás és a panorámaterasz miatt éri meg ellátogatni a Pénzmúzeumba, a második születésnapját ünneplő intézmény szuper, díjmentes programokkal vár minket.

Március 13-án Vinkó József újságíró-dramaturg lesz a kávéházi beszélgetéssorozat nemzeti ünnepekre hangolt eseményének vendége, ahol a téma a Pénzmúzeum kávéházi terében mi más lehetne, mint a forradalmi kávéházak, illetve a reformkor gasztronómiája. Az eseményre már csak pár szabad hely maradt, ezért érdemes gyorsan regisztrálni, amit itt lehet megtenni.

„A reformkorban ha valami, úgy a változás biztosra vehető volt. Az öntudatra ébredt nemzet táplálkozásában is felvett új szokásokat. Sétáljunk egyet képzeletben a reformkori Pest-Budán, utazzunk el vidékre, lessünk be az írók-költők, a szegény emberek és az arisztokrácia konyháira, hogy kiderüljön, milyen ételek adtak muníciót a forradalmi hevülethez!”

Március 14-én az Aranyvonat legendája című filmet nézhetjük meg, a díjnyertes film egy 78 évvel ezelőtt megtörtént esetet dolgoz fel, jelesül azt, amikor a II. világháborúban, a német megszállás idején a Magyar Nemzeti Bank dolgozói krimibe illő körülmények között, az Aranyvonaton menekítették ki az állam vagyonát, a 33 tonnás aranykészletet az országból. Az eseményre itt tudtok regisztrálni, érdemes lejjebb görgetni, mert több időpont közül is lehet választani.

Érkezz korhű ruhában, és kóstolj korabeli süteményeket!

Március 15-én egész nap programok várnak ránk, ráadásul ha korhű ruhában érkezünk a születésnapra, az 1848–49-es szabadságharc előtt tisztelegve, akkor ajándékokra számíthatunk. Akinek pedig nincs jelmeze, a kosztümös fotósarokban kipróbálhatja, milyen korabeli ruhát viselni, sőt meg is örökítheti magát múltidéző jelmezben.

A Pénzmúzeum kávézóját is Pilvax-hangulatúvá varázsolják, sőt gasztronómiai kínálatuk ezen a napon korabeli süteményekkel bővül, megkóstolhatjuk például a Kossuth-kiflit, valamint kettőt fizet, hármat vihet akcióval is készül a múzeum, ami a sütikre, kávékra, sőt még a múzeumshop emléktárgyaira is érvényes.

Interaktív programok az egész családnak

A gyerekeket és felnőtteket egyaránt izgalmas programok várják: kvízjátékonkézműves- és robotikai foglalkozásokon vehetünk részt, a numizmatika szerelmeseinek az érmebevizsgáló és -becslő standot érdemes felkeresniük. Ha pedig lemaradtunk volna az Aranyvonat legendája vetítéséről, akkor ezen a napon a hatalmas érdeklődésre való tekintettel 10 és 18 óra között óránként levetítik a filmet. A Pénzmúzeumnak helyet adó Postapalota történetét bemutató időszaki kiállítást Bodó Péter kurátor kalauzolásával járhatjuk be. (Figyelem, a kiállítás ezen a napon tekinthető meg utoljára!)

A Pénzmúzeum kiállításai, terei ezen a napon is ingyenesen látogathatók. A programokon való részvétel szintén ingyenes. A születésnapon a Pénzmúzeumhoz tartozó Pénzmúzeum Panoráma Terasz is látogatható.

További infókat és a részletes programot itt találjátok a születésnapi eseménysorozatról.

Címkék