Most érdemes a Fővárosi Vízművek oldalát figyelni, mert hamarosan megnyílik és bejuthatunk Budapest legizgalmasabb víztárolójába.

Érdemes már most árgus szemekkel figyelni a Fővárosi Vízművek oldalát, ugyanis a gellérthegyi Gruber József víztároló nyílt napja mindig fél nap alatt betelik. A víz világnapja alkalmából ismét megnyitják a közönségkedvenc gellérthegyi Gruber József víztároló medencét, de ami az egészben a legjobb, hogy idén nemcsak egy, hanem négy napunk lesz arra, hogy bejussunk a látogatók elől általában elzárt épületbe. A március 21. és 24. közötti nyílt napokon regisztráció után vehetünk részt, a jelentkezés részleteiről pedig hamarosan többet is olvashattok a Vízművek Facebook-oldalán.

A gellérthegyi Gruber József víztároló az egyik legizgalmasabb építészeti alkotásunk, amely hatalmas medenceterének nyúlánk betonoszlopaival olyan, mint egy disztópikus világ. A főváros ivóvizét rejtő víztárolót 1974-ben kezdték építeni, ami egészen a XVIII. kerületig terjedő részeket látja el vízzel. Érdekesség, hogy a hatalmas, 5000 négyzetméter alapterületű fenéklemez elkészítésén 200 ember dolgozott, három műszakban, összesen 41 órán át, megállás nélkül. Az elkészült medencék külön-külön 80 ezer köbméter víz tárolására képesek. A víztároló történetéről korábban itt írtunk.

Címkék