Dosztojevszkij, Szophoklész, Schiller – a színházak márciusi repertoárja tele van jobbnál jobb klasszikusokkal. Mi már alig várjuk, hogy megnézhessük a Gáspár Ildikó rendezte Bűn és bűnhődést vagy a ritkán látható Spiró-drámát, a Szappanoperát. Emellett biztosan váltunk jegyet az Örkény Színház ősbemutatójára, amiben egy feszültségekkel teli karácsonyi vacsorát követhetünk végig, és a Radnótiban látható Oidipusz-újrafeldolgozás is ígéretes.

1. Otfried Preußler: Krabat a Fekete Malomban

A Budapest Bábszínház márciusi bemutatója Otfried Preußler, az egyik legismertebb német ifjúsági író regénye alapján készült. A történet szerint Krabat, a fiatal fiú felvételt nyer a titokzatos Fekete Malomba, ahol a legények a molnármesterségen túl a mágia világával is megismerkednek. Krabat hamarosan rájön, hogy tanítójuk, a Mester nem az, akinek mondja magát, és elhatározza, hogy társaival együtt utánajár a Malom sötét titkának. Hegymegi Máté rendezését 12 éven felülieknek ajánlják.

További infók

2. Robert Icke: Oidipusz 

A Radnóti Színház legújabb előadásában egy mindenki által ismert klasszikushoz nyúl, pontosabban annak egy kortárs feldolgozásához: Robert Icke angol színházrendező és drámaírónak nem ez az első próbálkozása klasszikus színmű újragondolására, kortársi közegbe helyezte például a Nórát, A vadkacsát, a Ványa bácsit, a Stuart Máriát vagy az Oreszteiát is.

A március 5-től látható, Szikszai Rémusz rendezte Oidipusz címszereplője egy ambiciózus, ereje teljében lévő férfi, aki a győzelem kapujában, vagyis a választás estéjén szembesül azzal, hogy semmi sem az, aminek látszik – sem a közéletben, sem a magánéletben. Ebben a nagyon modern thrillerben a politikai játszmák, a hatalmi visszaélések, a családi konfliktusok útvesztőjében bolyong a főszereplő, keresve az igazságot.

További infók

3. Kincses Réka: Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza

Valószínűleg egy sokak számára ismerős jelenetet dolgoz fel az Örkény Színház ősbemutatója, a Kincses Réka által rendezett Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza. Karácsonyeste egymás mellé ül a család, kezdve a konzervatív Mamától, a mindent relativizáló Papától a liberálissá vált lányig és a vegán és környezettudatos nyugat-berlini vejig. Ez a konfiguráció már önmagában veszélyesnek tűnik, pláne ha az ünnepi menü mellett olyan témák kerülnek terítékre, mint a migránskérdés, a politika, a világnézet. Bár még csak találgatni lehet, a nyílt próba alapján mi sok nevetésre és sok önreflexióra számítunk ettől az előadástól.

További infók

4. F. M. Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

Gáspár Ildikó az Örkény Színház rendezője, többek között az Andromakhét vagy Az ajtót köthetjük a nevéhez, márciusban pedig egy orosz klasszikussal tér vissza. A Bűn és bűnhődés Raszkolnyikovja Polgár Csaba lesz, Porfirijt pedig Mácsai Pál játssza. Ezek a nevek már garanciát jelentenek a magas színvonalra, az előadás pedig érzékenyen vezet végig a szereplők vívódásain, nem mellőzve a nehéz, filozófia kérdéseket.

További infók

5. Spiró György: Szappanopera

Mi az, hogy zsidó? Mi az, hogy zsidó Magyarországon? Auschwitzot meg lehet pénzben váltani?

Spiró György drámáját eddig nem sokszor láthattuk színházban, nem véletlenül. A Szappanopera zavarba ejtő, valós és vélt érzékenységeket sérthet: szókimondó, de nem didaktikus. A darab fontos és nehéz kérdésekkel szembesít, hiszen a megbeszéletlen tragédia nemzedékek életérzését határozta meg a múltban és határozza meg a jelenben. A Fórum Színház előadása a holokauszt 80. évfordulóján arra hívja fel a figyelmet, amivel ideje szembenéznünk.

További infók

6. Friedrich Schiller: Ármány és szerelem

Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a megfelelési kényszer és önmagunk vállalása, az önzés és a szerelem. Ezt a drámát dolgozta a Vígszínház színpadára David Doiashvili grúz rendező, az előadás pedig március 9-től látható. A lüktető, költői nyelvezetű szöveget és a fordulatokkal teli történetet Hegedűs D. Géza, Medveczky Balázs, Márkus Luca, Nagy-Kálózy Eszter, Horváth Szabolcs, Rudolf Péter, Hegyi Barbara és Hirtling István viszi színre.

További infók

7. TÁP Színház: Rókonok

Kétféle rokon létezik: a szerencsés és a szerencsétlen rokon. De az a szerencsétlen rokon, akinek lesz egy szerencsés rokona, rögtön maga is kicsivel szerencsésebb. Értelemszerűen a szerencsés rokon, akit megtalál a fent említett szerencsétlen rokon, viszont szerencsétlenebb lesz. A rokonok közt válogatni pedig nem lehet.

Móricz Zsigmond Rokonok című regényének átiratát és színpadra adaptálását nézhetjük meg március 28-tól a Trafóban, Vajdai Vilmos rendezésében.

További infók

(Borítókép: Horváth Judit - Örkény István Színház)

Címkék