Itt a tavasz, s ha örülünk ennek, ha nem, a budapesti programok is ehhez igazodnak! Márciusban egyre gyakoribbak lesznek a szervezett séták, például a Hopp Ferenc Múzeum ázsiai kertjében vagy a Bécsi úti téglagyárak területén. De ebben a hónapban a szellemi fejlődésünkért is tehetünk előrelépéseket, ha részt veszünk rémlénykongresszuson, Világjáró előadáson vagy filmbemutatókon, élő hangoskönyvön. Az a közös ezekben a programokban, hogy nem kell a zsebünk mélyére nyúlni a jegyárakért, mindegyik belefér egy maximum 1500 forintos keretbe!

1. Oltai Kata bemutatja: Smoke Sauna Sisterhood

Az északi országokban úgy tartják, hogy a szauna több kikapcsolódásnál: az önmagunkkal való szembenézést segíti. Anna Hints rendezőnő lenyűgöző operatőri munkával elkészített filmje egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Az erdőben felállított izzasztókamrában összegyűlő nők teljesen kitárulkozva beszélnek a legféltettebb titkaikról, vágyaikról, traumatikus emlékeikről, miközben a szemünk láttára mosódnak el test és lélek határai.

A Smoke Sauna Sisterhood március 5-i vetítése előtt most is kapunk háttér-információkat, kommentárokat és egy kis útmutatót a filmnézés szempontjaihoz a művészettörténész-klubvezetőtől, Oltai Katától.

A jegyek ára 1000 forint, további infókat pedig itt találtok.

2. Világjáró előadás-sorozat: India

India varázslatos világába nyerhetünk betekintést a Világjáró előadás-sorozat első alkalmán, március 6-án a Márai Sándor Művelődési Házban. A szinte kontinens méretű országot a maga ezerszínű kultúrájával Elter Károly előadásában ismerhetjük meg alaposabban.

A jegyek ára 1000 forint, további infókat pedig itt találtok.

3. Crams x Belsős Poén – koncert

Március 7-én két kevésbé ismert, de annál izgalmasabb zenekar is megfordul a Gödörben. A Belsős Poén ötlete 2021-ben született, és közös hobbizenélésből lépett szintet tavaly, amikor felvették az első két számukat Lassan tizenhét és Sok barátja van címmel. Kezdettől fogva saját szerzeményeket játszanak, gitárvezérelt, szövegcentrikus dalokat, mindezt klasszikus könnyűzenei hangszereléssel.

A Crams pedig Z generációs bandaként jellemzi magát, alter/indie rock, újvonalas brit post-rock hatásokkal ötvözve. Három angol nyelvű EP után 2022-ben adták ki első magyar dalukat és egyben első klipjüket, a Kisjégkorszakot, legutóbbi megjelenésük pedig az Integetsz a Holdnak című kislemez.

A jegyek ára 1500 forint, további infókat pedig itt találtok.

4. A Buitenzorg-lak kertje nyomában

„Kapum táján öröm áradjon a végtelenbe. Portám körül vígság viruljon mindörökké” – Ez a két felirat fogad bennünket Hopp Ferenc hajdani villájának kertjében, a Holdkapun, amelyet a Jáva szigetén található Buitenzorg botanikus kert ihletett. Március 8-án egy különleges sétán zarándokolhatjuk végig a kertben látható, szuvenírként hazahozott vagy utólag megrendelt keleti műtárgyakat, megismerve az Ázsiában őshonos növényeket, a kínai és a japánkerti elemeket.

A jegyek ára 1500 forint, további infókat pedig itt találtok.

5. Rémlénykongresszus

Milyen hangot ad a fanyűvő? Hol laknak a lápi kisasszonyok? Hogy néz ki a csekei gólem? Mit eszik a házi ludvérc?

Kazsimér Soma és K. Takács Márton három éven át kutatták a magyar kriptofaunát a kollektív és az egyéni tudattalan kietlen tájain: putnoki farkasember, mátranováki fanyűvő, kömörői hidrovámpír, Hany Istók és szirének a Szörnyű-völgyből. Kutatásalapú művészeti projektjük során a megszállott kriptozoológus karakterét magukra öltve, fényképen, szövegen, szóbeszéden, médiahacken és terepbejáráson keresztül keresték a lények közelségét. A március 9-i előadásukban beszámolnak expedícióik eredményeiről, és bemutatják az évek során készült alkotásokat, összegyűjtött anyagokat.

A jegyek ára 1500 forint, további infókat pedig itt találtok.

6. Séta az egykori óbudai téglagyárak területén

Az óbudai téglagyárak múltjától az emlékezés jelenéig című séta során végigjárjuk a Bécsi úti téglagyárak területének egy részét, hallhatunk a téglagyárak történetéről, társadalmi kontextusukról és a II. világháborúban betöltött szerepükről, valamint szó lesz a Porajmos emlékezetéről, annak kortárs módjairól és lehetőségeiről is.

A jegyek ára 1000 forint, további infókat pedig itt találtok.

7. Industrial Pop Night

A másnapi szabadnapot kihasználva március 14-én este Industrial Pop Nightra hívnak a szervezők a 101klubba. Synth-pop, future-pop, industrial, EBM, harsh, aggrotech – old school, new school és klasszikus dalok lesznek terítéken, amikre 6 órán keresztül bulizhatunk!

A jegyek ára 1000 forint, további infókat pedig itt találtok.

8. Kornis Mihály élő hangoskönyve

Kornis Mihály József Attila-díjas író, drámaíró, rendező és tanár, akit ismerhetünk szépirodalmi művek, antológiák szerzőjeként, publicisztikája vagy hangoskönyvei révén. Március 18-án az Eötvös10-ben pedig közvetlenebbül is bemutatkozik, hiszen egy általa írt és előadott művet mutat be ekkor a közönségnek.

A jegyek ára 500 forint, további infókat pedig itt találtok.

9. Dokumentumfilm hetek 2024: Szerelempatak

A 2024-es Doku7 filmfesztivál keretében olyan filmeket hoznak el a szervezők, amelyek az embert és az ő saját valóját, egyéni környezetét ábrázolják, különféle kultúrák, nációk és élethelyzetek vonatkozásában.

Március 21-én a Szerelempatak kerül a vászonra: Sós Ágnes dokumentumfilmje sajátos történet a szerelemről és a vágyakozásról. Szereplői egy erdélyi, kis magyarlakta faluban élnek, és nem túl fiatalok. Az érzelmekkel teli, esetenként megdöbbentő alkotás a javíthatatlan romantikus, a több mint nyolcvan éves Feri bácsi szerelmi kalandjait követi nyomon a falubéli asszonyokkal. Ők azok, akik a legbelsőbb gondolataikat és álmaikat is megosztják velünk.

A jegyek ára 1000 forint, további infókat pedig itt találtok.

10. Helka-koncert

Helkát erős lelki kötődés és szakmai tapasztalat fűzi a népzenéhez, ez az autentikus világ keveredik a jazzből, popból, klasszikus zenéből hozott alapokkal, így alkotva ínyenc, egyedi hangzásvilágot. Március 27-i koncertjén ennek lehetünk tanúi, műsorában népzenei feldolgozások és saját kompozíciók is hallhatók lesznek.

A jegyek ára elővételben 1500 forint, további infókat pedig itt találtok.

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Polyák Attila - We Love Budapest)

Címkék