El sem hisszük, hogy már közeledünk a hónap végéhez, de addig is élvezzük ki a február 22. és 25. közötti eseményeket, amelyek között kiállításra, sörfesztiválra, de gyerekprogramra is van példa. El Búho is Budapestre látogat, ezúttal tényleg az eredetileg megálmodott helyen, a Dürer Nagytermében merülhetünk el meditatív ritmusaiban.

Február 22., csütörtök

Szilágyi Csilla: Mikrokozmosz

Mikrokozmosz címmel Szilágyi Csilla fényszobrász üveg- és betonalkotásaiból nyílik kiállítás Budapesten, a B32 Galéria és Kultúrtérben. A tárlat különlegessége, hogy Herczeg Tamás lézeranimációinak köszönhetően a tárgyak mintázatai kivetülnek a falra. Az Egyesült Államokban, Finnországban és Magyarországon is ösztöndíjas Szilágyi Csilla rendkívüli munkái bejárták a világot Seattle-től kezdve Milánón és Prágán át Dubajig. A mostani lesz a művész kereken 70. kiállítása, és korábbi, valamint új, még be nem mutatott szobrainak ötvözete látható majd.

További infók

In Memoriam Navalny – filmvetítés

Alekszej Navalnij neve közismert, a megmérgezése körüli hírek bejárták a nemzetközi sajtót. Az esetről film is készült, amelyet ma már sajnos a haláleset híre tesz aktuálisabbá, mint valaha. Az ellenzéki orosz politikusról készült dokumentumfilmet 2022 márciusában, közvetlenül az Ukrajna elleni orosz invázió kezdetekor láthattuk először Magyarországon, február 22-én, csütörtökön, 18:00-kor a Cinema City Mammut I. mozi 6. termében pedig most újból láthatjuk. Az angol nyelvű és magyar feliratos vetítést követően beszélgetésre készülhetünk.

További infók

Határátlépés – Kiállítás Percz János, a magyar Giacometti életművéből

A Pozsonyi úti Amikor Galéria eddig antikvitás és vintage lakberendezési üzletként volt ismert, ám február 22-én egy Grand Opening keretében az újlipótvárosi művészeti galériák sorában debütál. Az új kiállítótérben elsőként Határátlépés – Kiállítás Percz János (1920–2000), a magyar Giacometti életművéből címmel nyílik tárlat, ami a galériatulajdonos, Molnár Viktor régi álma, hiszen már hosszú ideje szenvedélyesen gyűjti Percz alkotásait. Molnár az apránként összegyűjtött művekből egy egész életművet átfogó, a nagyközönség előtt eddig jórészt ismeretlen kollekciót állított össze.

A közel száz szobrot, használati tárgyat, dísztárgyat, ékszert, kisplasztikát felvonultató Percz-kiállítás az alkotói életmű egyes epizódjain keresztül idézi meg a szocializmus évtizedeinek művészeti közegét. A kiállításon Percz János életművét ismert kortárs alkotók – Vilt Tibor, Borsos Miklós, Ország Lili, Korniss Dezső – művei helyezik kontextusba, rámutatva a korszakban megfigyelhető motívumvándorlásokra, tematikus hasonlóságokra.

További infók

Február 23., péntek

Raktárkisöprés a HVG Könyvekkel

Jobbnál jobb olvasnivalók várnak február 23-án a pszichológia, gasztronómia, gyerekkönyvek, üzlet és menedzsment, tényirodalom és életrajzok világából a HVG raktárkisöprésén. Több száz kötet közül válogathatunk 1000–3000 forintos árakon, amíg a készlet tart.

További infók

8. Indoor Sörfesztivál

Rutinos sörfogyasztó legyen a talpán, aki el tud manapság igazodni a különböző sörfajták közt. Már ott megakadunk, hogy egy ilyen nedű spontán, alsó vagy felső erjesztési eljárás során készül, s ha így vagy úgy, akkor az adott ital mikor faro vagy gueuze, mi a különbség az IPA és az ale között, abba el sem merülünk, hogy a lager típusú söröknek mennyi változata van, és ha ez még nem lenne elég, akkor a hibrid erjesztésűek sorában még ott van – mondjuk – a búzasör.

Ebben a sokszínű sörlabirintusban segít tájékozódni február 23. és 24. között az Indoor Sörfesztivál, ahol félszáz kiállító italait kóstolgathatjuk. Lesznek erős belga sörök vagy a szintén mértékkel kóstolandó Primátor 24, a 10,5%-os, koromfekete főzet krémes habbal. Felsorakoznak majd a hordóérlelt kraftok mangós, csokis, kávés és egyéb ízharmóniákkal, de megkóstolhatjuk a OneBeer stábja és a BGE diákjainak kollaborációjával készült ribizlis kék sört is. Az eseményen pálinkák, rumok és ginek is kóstolhatók lesznek.

További infók

Totem Tribe x Zengető: El Búho (UK), Trippin Jaguar (NL), Meo Culpa, SavaBorsa

Február 23-án a Totem Tribe ismét a Zengetővel közösen szervezkedik: vendégül látják El Búhót, ezúttal viszont az eredetileg megálmodott helyen, a Dürer Nagytermében. Nevében hordozza az üzenetét a Trippin Jaguar. A Zengető hívására pedig most pótolja a nyári fesztiválon elmaradt fellépését a holland downtempo DJ, Meo Culpa és Savaborsa hazai támogatásával.

További infók

Február 24., szombat

Kalandra Fül Fesztivál

A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. A Danubia Zenekar Hámori Máté vezetésével február 24-én immár ötödik alkalommal gyűjti egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez. Az idei fesztivál különlegessége, hogy most először a koncertek, hangszerbemutatók mellett egy színházi produkciót is láthatnak a fesztiválozók, valamint két koncertet a siketek és nagyothallók számára akadálymentesít a zenekar.

További infók

Kórusok Téli Éjszakája

A Kórusok Éjszakája a Csíkszerda kórus önkéntesei által szervezett kórusfesztivál, a budapesti kulturális élet pezsgő rendezvénye. Idén hetedik alkalommal nemcsak nyáron, hanem télen is megrendezik a fesztivált, így a Kórusok Téli Éjszakáján a Magyar Zene Házát tölthetjük meg hanggal február 24-én.

A rendezvény állítása, hogy énekelni mindenki tud, és a kóruskultúrának nem csak a klasszikus koncerttermekben van helye. Az együtt éneklés örömöt ad, lelkesít, megmozgat, összhangba hoz, közösséget teremt. Ennek szellemében hazai és külföldi kórusok adnak összesen 30 koncertet az épület 5 párhuzamos helyszínén. A kórusokat öt kategóriába sorolták: klasszikus, régi zene, könnyű-, kortárs, népzene így minden koncertsávban többféle stílusból választhatunk. Az esemény záróakkordja ismét a közös éneklés lesz, ahol a fesztivál záródalát éneklik a részt vevő kórusok és a közönség – együtt.

További infók

Tilos a farsang – vol. 2!

Február végén a Tilos Rádió is farsangi bulit tart a Dürer Kertben. Ezen az estén a nagytermet, kistermet és az emeletet is előadók töltik meg, többek között olyanok, mint az Üllői Úti Fuck, DJ Titusz, a Gutting Revue, Mesterházy és még sokan mások.

További infók

KávéBár Bazár

Idén február utolsó hétvégéjén zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a tizennegyedik KávéBár Bazár, amelynek a Millenáris B épülete ad otthont. A belépőjegy megvásárlásával korlátlanul kóstolgathatunk közel ötven kiállító termékeiből. Idén számos programújdonsággal készülnek a szervezők az exkluzív Tasting Table-kóstolóktól kezdve a pingpongversenyen át a KávéBár-kvízdélutánig. A belépőjegy árába szokás szerint korlátlan kóstolások tartoznak nemcsak kávékból, hanem a bárvilág izgalmas kínálatából is.

További infók

Február 25., vasárnap

Bartis Attila tárlatvezetése Benkő Imre kiállításán

„Benkő Imre, a szubjektív dokumentarista, ez áll a plakáton. Ebből a dokumentarista számomra leginkább azt jelenti, hogy valaki reggel azért kel fel, hogy önmagán kívül mást is lásson és megmutasson a világból. A szubjektív pedig azt, hogy nemcsak a külső valóságról visszaverődő fény, hanem a saját, belső fénye is nyomot hagy a filmen. Az ember pedig egyetlen saját fényforrással rendelkezik, az a szeretet.” Február 25-én Bartis Attila József Attila-díjas magyar író, fotográfus tárlatvezetésén vehetünk részt a Valós látomások | Benkő Imre a szubjektív dokumentarista című kiállításon.

További infók

Madách téri fánkbuli

Február 25-én farsangolhatunk a Madách téri Központban. Vasárnap délután Huszár Matyi, a Közkonyha és a Vasüzlet séfje és Kárai Dávid gasztroblogger, a Nosalty volt főszerkesztője süti nekünk az igazi szalagos fánkokat.

További infók

Róma–Budapest kiállítás

A Virág Judit Galéria tematikus kiállítássorozaton keresztül mutatja be a három, kulturális szempontból kiemelten fontos európai főváros és Budapest között lévő művészeti kapcsolatok és kölcsönhatások rendszerét. A modern magyar művészet kialakulása és sokszínűsége szorosan összefüggött festőink és szobrászaink hosszabb-rövidebb ideig tartó berlini, párizsi és római utazásaival.

A Róma–Budapest című, a sorozat harmadik és egyben lezáró részeként megrendezett kiállítás és a hozzá kapcsolódó kiadvány új kutatásokra alapozva foglalja össze e gazdag évszázad művészeti irányzatait, kiemelten foglalkozik a római iskolával, és végigtekinti, hogyan vált meghatározóvá az olasz főváros a hazai művészeti élet szereplői számára. A kiállítás először mutatja be átfogóan Róma kiemelkedő szerepét a magyar festészet, szobrászat és építészet vonatkozásában, és emellett eddig ismeretlen remekművekkel is találkozhatunk.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Csudai Sándor - We Love Budapest)

Címkék