A február legjobban várt bemutatója számunkra kétségkívül a Ruben Östlund Lavina című filmje alapján készült Katona–Orlai-produkció. De kíváncsiak vagyunk Az ügynök halálára is Alföldi rendezésében, és a Jurányiban látható szexedukációs kabaré is szimpatikus kezdeményezésnek tűnik. Mutatjuk azt az 5 színházi előadást, amire februárban biztosan jegyet váltunk.

1. SzexEd: Kabaré

Február 17-én különleges előadásnak ad otthont a Jurányi Inkubátorház, amelynek műfaját szexedukációs kabarénak hirdették meg az alkotók, a tavaly nyáron megalakult Hétpróbás Társulat, a Füge és a Színműhely Alapítvány munkatársai. A darab értelemszerűen a fiatalabb korosztályt célozza (16+), a létrehozásába pedig egy szexuális nevelési szakembert is bevontak.

Már a címből gyanítjuk, hogy a pironkodás helyett inkább a nevetést, a felszabadultság érzését hozzák el mindenki számára a fellépők, vagyis a szőrdémon, a hormonlény, a testnedvszellem, a cringe-manó, a szűzkísértet, a méretkommandó és a két főszereplő, Vasz és Bina. Őket lehet majd kérdezni az előadás alatt és után, bekapcsolódva egy beszélgetésbe, ahol tabuk nélkül jelennek meg a fiatalokat foglalkoztató dilemmák.

További infók

2. Carlo Goldoni: A hazug

Egy Európa-szerte népszerű vígjátékot rendez a Pesti Színház színpadára Horváth Csaba. Carlo Goldoni A hazug című műve klasszikus színházat, könnyed humorú előadást sejtet, ahol szerelmi sokszögeken keresztül bomlik ki a hazugság természete. A február 24-én bemutatásra kerülő előadásban azt követhetjük végig Lelio (Ertl Zsombor) karakterén keresztül, ahogy a hazugság hazugságot szül, és végül már az igazság is megkérdőjeleződik.

További infók.

3. Arthur Miller: Az ügynök halála

Arthur Miller akaratos utazó ügynöke, Willy Loman 1949 óta járja a világ színpadait, Budapesten is láthattuk már a történetét, például az Örkény Színházban, február 24-én pedig a Centrál Színházban, Alföldi Róbert rendezésében kerül műsorra. A főbb szerepekben Stohl András, Balsai Móni, Fehér Tibor és Szécsi Bence lesz látható.

Alföldi, a korábbi színházi hagyományokkal szemben, Willy Lomant ereje teljében lévő férfiként ábrázolja, aki bár állandóan azon agyal, mit és hogyan kéne jobban csinálni, folyton kudarcot vall. Az előadás korunk Magyarországát is érintő kérdéseket feszeget, közben pedig egy általánosítható családi történeten keresztül mutat rá arra, hogy hogyan válnak a kibeszéletlen problémák évtizedekig cipelt teherré, indulattá.

További infók

4. Ruben Östlund filmje alapján írta Tim Price: Lavina

Ruben Östlund-rajongóknak kötelező néznivaló a Lavina, a Katona József Színház és az Orlai Produkciós Iroda előadása, amit február 25-én mutatnak be a Belvárosi Színházban. Akik ismerik a svéd filmrendező stílusát, körülbelül sejthetik, hogy mit várhatnak Pelsőczy Réka rendezésétől: társadalomkritikát a javából!

Egy látszólag tökéletes család belső viszálya bomlik ki egy sívakáció során, közben a házasságról, a női és a férfiszerepekről is súlyos kérdések fogalmazódnak meg.

További infók

5. Juhász Kata Társulat: Utolsó előtti vacsora

Ha február végén fel szeretnénk tenni az i-re a pontot, részt vehetünk a Soul Stage különleges vacsoraperformance-án, amelyet a Juhász Kata Társulat táncosai és Kereszty Gábor (Két Szerecsen, Bartók – reggel.délben.este., Goodbar, Fleischer Restobar) tesznek egy gasztrokulturális utazássá.

A vacsoraszínházi előadás sokkal inkább egy performance-ra emlékeztet, hiszen olyan egyedi szertartás épül az ötfogásos menüsor köré, amiben nézőként is fontos szerepünk lesz: a kortárs cirkuszi és táncelemekkel tűzdelt produkciót a vendégek megnyilvánulásai, reakciói teszik egy közös élménnyé.

További infók.

(Borítókép: Centrál Színház)

Címkék