Bár az ételek kiszállítása nem új keletű dolog, a nagy kiszállító cégek megjelenéséig viszonylag ritkán éltünk vele. A Coviddal azonban a mindennapjaink része lett a dobozban érkező ebéd, és a pandémia, a lezárások után is velünk maradt. A rendelési kedv nem csökkent, de volt, akinek gondja volt a minőséggel. A Food Revolution alapítói úgy gondolták, hogy a fine dining minőséget is lehet házhoz vinni, ezért csináltak is egy céget rá!

Ha melegételt akarunk enni anélkül, hogy kimozdulnánk otthonról, vagy főzni kezdenénk, akkor alapvetően két irányba indulhatunk el. Vagy a hetimenü-rendszerben gondolkodó ételkiszállítók felé, akiknél nemritkán 8-10-féle menüből is választhatunk, a magyarostól a vegánig, vagy a lassan az összes éttermet tömörítő Wolt és Foodora felhozatalából válogathatunk. Az első változatot általában azok választják, akik valamilyen speciális diétát követnek, illetve akik egyáltalán nem főznek otthon, míg a másodiknál jóval több az irodai dolgozó, a márkahű és az impulzusrendelő.

Hogy a kapott étel minősége milyen, az széles skálán mozoghat, de maradjunk annyiban, hogy egy olyan ételnek például, amelyben meleg és hideg komponensek is vannak, ritkán tesz jót, ha polisztiroldobozba teszik és átlátszó fóliával négyszer körbetekerik. Nem beszélve arról, hogy rengeteg ételfajtának nem is tesz jót a kiszállítás, mert nem lehet úgy átmelegíteni, hogy olyan legyen, mint új korában. 

A Food Revolution ötlete a Covid idején alakult ki, egyik alapítójuk, Gáspár Gábor nagyon szerette volna, ha olyan minőségű ételt szállítanak ki neki mindennap, mint amit a baráti főzőcskézések alatt készítenek, de nem sikerült rávenni séf barátját, hogy belevágjon, így aztán ő valósította meg. Eleinte csak kicsiben, a saját konyhájában, barátoknak, de amikor egyre többen akartak rendelni, úgy döntött, partnert keres, és csinál belőle egy komoly vállalkozást. Így került 2022-ben a képbe a másik két tulajdonos, Botond Balázs és Kuminecz Gábor is. „A konyha kicsi volt, kicsit sötét, nem volt jó a hangulata, nem volt jól megszervezve a kiszállítás. Első körben béreltünk egy új konyhát, leszerződtünk két magánkórházzal, ez adott egy erős és biztos alapot a cégnek, és így már el tudtuk kezdeni felépíteni a kiszállítást. Amikor beszálltunk, napi 20-30 embernek szállítottunk ételt, most 400 felett tartunk, és ez hónapról hónapra nő. Van 12 szakácsunk, és éppen konyhakeresésben vagyunk″ – összegzi Balázs, hogy mi történt velük az elmúlt 2 évben. 

Üzletpolitikájuk lényege, hogy nagy tapasztalattal rendelkező, high-end éttermek konyháján tanult séfek által, kistermelői alapanyagokból készített ételeket szállítanak ki. A kínálat változatos: mindig van benne vegán, vega, fehér és vörös hús, valamint hal, lehetőleg mindegyikből legalább két opció. Az alapanyagokat kistermelőktől, például a Farm2Fork-tól szerzik be, a séfek közül pedig soknak van tapasztalata a  fine diningban. Balázs szerint jelentkezőből nincs hiány: a pörgős éttermi munkához képest meglepően kiszámítható és nyugodt az élet az ő konyhájukon. A heti menü tervezésében közösen vesznek részt, felhasználói javaslatokat is szívesen fogadnak, és mindig ügyelnek arra, hogy a lehető legszezonálisabb alapanyagokból dolgozzanak. A fine diningot nem úgy kell érteni, hogy egy szelet hús mellé tesznek 3 pötty textúrát – bár meg kell hagyni, hogy az ételek kivitelezése is nagyon étvágygerjesztő –, hanem úgy, hogy tényleg egy felső kategóriás étterem minőségét hozzák ki nekünk. A jelenlegi szakácsaik között ott van például Sziszik István, a skandináv gasztronómia szakértője, aki nemcsak a dán Nomában stázsolt, de évekig dolgozott Kenneth Toft-Hansennel, a 2019-es Bocuse d′Or győztesével. 

Balázs szerint a jól bejáratott, gördülékeny munkafolyamatoknak köszönhetően a lehető legfrissebb ételeket tudják kiküldeni, nincs szükség vákuumozásra, fagyasztásra, maximum egy fél nappal dolgoznak előre, az ételek nagy része aznap reggel, a kiszállítás előtt készül el. A csomagolás pedig – visszaváltható üvegedények műanyag tetővel – nemcsak az ételek esztétikáját növelik, abban is segítenek, hogy a fogások jobban egyben maradjanak. Nem beszélve arról, hogy mennyivel fenntarthatóbb így, mint a leglebomlóbb papírdoboz esetében. 

Az áraik jóval magasabbak, mint a műanyag dobozos klasszikus kiszállítóké, de Balázs szerint egyrészt náluk nem cél, hogy ebben versenyezzenek, másrészt szerinte ők sem dolgoznak nagyobb árréssel, mint mások, csak sokkal drágább alapanyagokkal, ami viszont a minőségen is érződik. Ez egyébként valóban így van, ráadásul ha végigpörgetjük a két fő kiszállító kínálatát, egy átlagéttermet sem úszunk meg kevesebből. 

A heti étrend tényleg változatos, nemcsak arra figyelnek nagyon, hogy ne legyen ismétlődés, és egy ételcsoporton belül legyen két opció, mindig van valami a hagyományos magyar konyhából és az újhullámos, egészséges, ázsiai superfood vonalon is. Az ételek összeállításában nemcsak a séfek, de egy élelmiszermérnök is részt vesz, így a pontos tápanyagadatokat is meg tudjuk nézni, mielőtt megrendeljük az ételeket. 

Balázsék nem hisznek a korlátlan terjeszkedésben, mint mondja, épp nagyobb konyhát keresnek, mert a jelenlegi helyükön nem tudnak több embert kiszolgálni. Azt tervezik, hogy a közeljövőben Bécsben is nyitnak egy konyhát, sőt, azt sem tartják kizártnak, hogy nagyobb vidéki városokba is szállítani kezdenek, hiszen folyamatos az érdeklődés, de szerinte ezt a szintet, amit ők képviselnek, nem lehet tömegkonyhaként üzemeltetni. Ha elérik a napi 1000 biztos megrendelőt, akkor elérik azt a szintet, ameddig növekedni szeretnének. 

ELÉRHETŐSÉGEK

Food Revolution

(Borítókép: Food Revolution)

Címkék