Bár a Lánchíd rekonstrukciójával sok változáson esett át maga a Clark Ádám tér is, a tér teljes felújításáról csak most, február 15-én írt alá szándéknyilatkozatot Budapest Főváros Önkormányzata és az I. kerületi Budavári Önkormányzat.

A Főváros közleménye szerint hamarosan kezdetét veheti a Clark Ádám tér átépítése, melynek során új funkciókkal bővülhet a világörökségi környezetben lévő közterület. A tervek szerint nagyobb terület juthat majd a gyalogosoknak, jelentősen több lehet a zöldfelület, és a kerékpározás feltételei is javulhatnak majd. Mindez a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) Komplex klímaadaptációs és közterület-megújítási program felhívásának keretében valósulhat meg, a jelenlegi EU-s költségvetési ciklusban. A rekonstrukció során nemcsak a felszínen dolgoznak majd, hanem a közműveket is teljesen átépítik a tervek szerint.

Mint írják, a körforgalom jelentősen kisebb lesz: a jelenlegi 40 méter átmérőjű középszigetet 23 méteresre építik át, és az így felszabaduló területnek köszönhetően valósulhatnak meg a tér gyalogosbarát fejlesztései; a körforgalom közepén egy egyedi növényágyást alakíthatnak ki, amely a Mátyás-templom rózsaablakának mintáját jeleníti majd meg.

Mindez különösnek tűnik annak fényében, hogy a híd felújításával valamennyire rendezték a teret: ahogy arról mi is beszámoltunk, 2022 novemberében a körforgalmat is átépítették, így kissé érthetetlen, hogy most, mikor hosszú ideig tartó lezárások után végre gyalogosan is lehet közlekedni a Lánchídon és a környékén, újabb építkezésekbe kezdenek. Mindenesetre azt ígérik, a felújítás során a terület rangjához méltó andezitburkolatot, valamint korszerű, mégis a helyszínhez illő kandelábereket, világítótesteket és utcabútorokat kaphat majd.

A tervek között szerepel az is, hogy a tér burkolatába párásítókat is beépítenek, amelyek kellemesebbé tehetik a park klímáját, és megkönnyíthetik a nyári hőség elviselését. Az átépítés után, a Lánchíd hídfőjénél kialakítandó új gyalogátkelőnek köszönhetően a teljes terület körbejárható lesz. A XXI. századi elvárásoknak megfelelően mindenhol akadálymentesítik a járdákat, és taktilis jelzéssel ellátott burkolatok segítik majd a vakok és gyengénlátók közlekedését.

Az elkövetkező időszakban – a Blaha Lujza tér felújítása során már megismert és bevált Stockholm-módszerrel – 33 új fát ültetnek, a jelenlegieket pedig megőrzik. A Lánchíd és a rakpart támfalai mentén pedig több száz négyzetméteren ún. biodiverz növényágyásokat alakítanak ki.

Későbbi tervek

A tér rekonstrukciója úgy valósulhat meg, hogy az illeszkedjen a később megvalósítandó tervekhez, így a Fő utca felújításához, valamint a Víziváros forgalomcsillapításához. A Lánchíd forgalmi rendjének köszönhetően ugyanis egy sokkal kellemesebb és csillapított autóforgalmú belvárosi környék született meg, és ez lehetőséget teremtett arra is, hogy jelentősen növelni lehessen az összefüggő gyalogosbarát felületek arányát, és egyszerűsíteni lehessen a közúti közlekedési hálózatot.

Mint azt a Fővárosi Önkormányzat írja, a hídhoz kapcsolódó közterek a Széchenyi tér és a Clark Ádám tér, valamint a József Attila utca – összekapcsolásával és megújulásával létrejön Budapest egyik legszebb történelmi sétánya. Több fa, szélesebb járdák, könnyen megközelíthető zöldfelületek és gyalogoskorzó a Bazilika és a budai Vár között – ez a folytatása a Lánchíd felújításának.

Címkék