Keresés EN

Ez is érdekelheti

Látnivalók és kultúra

A nyakában hordta a sebész a fejből kioperált golyót – 80 éves a Sziklakórház

A II. világháború alatt és után gyógyítottak benne, de kutatták itt a tífusz ellenszerét is, volt bunker, raktár és színház, 16 éve pedig múzeum.

Látnivalók és kultúra

Bantu punk, a The National gitárosa és Beethoven összes zongoraversenye – Ilyen lesz az idei Bartók Tavasz

Április elején negyedik alkalommal rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket. Csodálatos zenei kaland veszi kezdetét tucatnyi helyszínen, díjnyertes produkciókkal, magyarországi ősbemutatókkal, meglepő együttműködésekkel. A komolyzene mellett a jazz, a táncművészet és a kortárs képzőművészet is fontos szerepet kap majd.

Április 5. és 14. között ismét felpezsdül a kulturális élet, izgalmas produkciókkal vár a Bartók Tavasz. Különleges zenei csemegének ígérkezik Tan Dun, a Grammy- és Oscar-díjas kínai zeneszerző Buddha-passiója, amit a nyugat-kínai világörökségi helyszínen, a Mokao-barlangokban eltöltött meditáció ihletett. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendége pedig Rudolf Buchbinder zongoraművész lesz, aki két koncerten adja elő Beethoven valamennyi zongoraversenyét. 

 

A rendezvényen bemutatkozik az Electric Fields, a The National gitárosának, Bryce Dessnernek és a francia zeneszerző és producer David Chalminnak a közös projektje, ahol középkori és barokk női zeneszerzők alkotásai kelnek modern hangszerelésben új életre. De érdemes lesz meghallgatni a Söndörgő és a Kelemen Kvartett koncertjét is. A programsorozat vendége lesz idén Ryoji Ikeda, Japán vezető elektronikus zenei producere és képzőművésze, egy matematikai modellek segítségével vezérelt live settel. 

Izgalmas programok várnak az Akváriumban is, első magyarországi koncertjét adja a Spiritualized, akik nélkül a Tame Impalától az MGMT-ig számos zenekar máshogy szólna. A Budapest Ritmo világzenei fesztiválon pedig bantu punktól észt hárfásokon át fúziós etnojazzig mutatkoznak be a szcéna legizgalmasabb előadói. 

A zenei programok mellett táncprogramok is lesznek, a Les Ballets de Monte-Carlo és a Frenák Társulat is várja majd a nézőket. A fesztivál programjából nem hiányozhat a képzőművészet és az irodalom sem. A Szépművészeti Múzeumban Amerikába vándorolt magyar fotográfusok, például Martin Munkácsi, Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy László munkái mutatkoznak be, a Nemzeti Galériában Anna Margit kiállításában gyönyörködhetünk. Így idén sem kell majd hiányt szenvednünk izgalmas produkciókból, érdeklődjünk a tánc, a zene vagy a képzőművészet iránt. 

(Borítókép forrása: Bartók Tavasz)

 

További információk és jegyek az esemény honlapján. 

Cimkék

Kapcsolódó írás

Hasonló tartalmak

Kultúra

Gazdátlan tényrakások – Petri-tér

Petri György író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait. Petritől mindig is távol állt az intézményesülés. A szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább a sajátos meglátásait követte. A PIM kurátorai úgy gondolták, hogy Petri életművét és az általa képviselt „kívülálló életérzést” nem tehetik az intézmény falai közé egy hagyományos kiállítótérbe, ezért a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben, ma raktárban tekinthető meg a kiállítás.

Kultúra

Dokumentumfilm hetek 2024: Szerelempatak

A 2024-es Doku7 filmfesztivál keretében olyan filmeket hoznak el a szervezők, amelyek az embert és az ő saját valóját, egyéni környezetét ábrázolják, különféle kultúrák, nációk és élethelyzetek vonatkozásában.

Kultúra

Világjáró előadássorozat: India

India varázslatos világába nyerhetünk betekintést a Világjáró előadássorozat első alkalmán, március 6-án, a Márai Sándor Művelődési Házban. A szinte kontinens méretű országot, a maga ezerszínű kultúrájával Elter Károly előadásában ismerhetjük meg alaposabban.

Neked ajánlott

A