Szakértők beszélgettek az Economix adásában a sokakat izgató kérdésről: feltámad-e a sokkból 2024-ben az ingatlanpiac, érdemes lehet-e eladni vagy venni?

Új, havi rendszerességgel jelentkező műsort indított az Economx olyan résztvevőkkel, mint Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője és Mlinárik Márton ingatlanspecialista. Az Ingatlanban Otthon házigazdája Gáll Csongor, első adásában pedig a 2024-re várható trendeket vették górcső alá.

Komoly visszaesések jellemezték ugyanis az ingatlapiacot 2023-ban, mely az elmúlt 9 év legrosszabb számait hozta. Az ingatlanbefektetések csökkenésére egyértelműen drasztikus hatással volt az, hogy több, mint 1100 milliárd forint vándorolt lakossági állampapírba, és ez elsősorban az új lakások iránti keresletet csökkentette. Balogh László szerint a vevők 40 százaléka eltűnt az ingatlanpiacról az elmúlt évben, az elhalasztott vásárlásokat viszont 2024-ben valószínűleg pótolni fogják a csökkenő kamatoknak hála – már januárban 20 százalékkal emelkedett a keresések száma az előző év azonos időszakához képest.

A beszélgetésben elhangzott, hogy az ingatlanpiac tavaly akkora válságba került, hogy az eladók végül elkezdtek engedni az árakból. Jelentősebb árnövekedésre 2024 végéig nem kell számítani, így most a vevőknek kedvez a helyzet – érdemes tehát most megejteni a korábban elhalasztott lakásvásárlást.

Megfordulhat az elmúlt években megindult agglomerációs trend is. Mlinárik Márton szerint azok egy részének, akik a Covid alatt kijjebb költöztek, most már kezd kényelmetlen lenni az ingázás, hiszen hiába elérhető opció a home office, azért be kell járni a városba, hiszen a színház, a mozi, a konditerem helyben nem elérhető. A településeken az infrastruktúra, csatornarendszer nem fejlődik, sok helyen nyáron korlátozzák az vízhasználatot. Illetve az agglomerációban található családi házak árai is rendkívüli mértékben megnőttek, emiatt lesz tehát visszarendeződés. Balogh László ezt annyiban árnyalta, hogy a családi házak és telkek irányában várható egy nagyobb lendület a CSOK Plusz miatt, de tény, hogy inkább a lakávásárlások lesznek az igáslovai az ingatlanpiaci szegmensnek.

Mlinárik Márton ingatlanspecialista arról is beszélt, hogy az új lakások árai Budapesten a külső kerületekben is elérhetik az 1,3-1,5 milliós négyzetméterenkénti árat – de ez inkább a kisebb méretű lakásokra lesz igaz, a másfél szobás lakások a keresettek. A teljes beszélgetést a videóban vagy az Exonomx.hu oldalán tekintheted meg.

Címkék