Február 28. és március 10. között számos fesztiválsikert láthatunk majd.

A Francia Intézet szervezésében idén február 28. és március 10. között tartják a 14. Frankofón Filmnapokat, amikor a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetben és a Turbinában 24 kortárs frankofón alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. Több közülük a világ legnagyobb fesztiváljain bizonyított már: a cannes-i filmfesztiválon négy díjat nyert a Négy nővér, ott volt a világpremierje a Mindent egy lapra című filmnek Virginie Efirával, ott debütált a Mutánsok Romain Durisszel, a Salem és a Bonnard – Egy festő szerelme is. A tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon szerepelt a Vadállat Léa Seydoux-val és az Őszi sanzon Guillaume Canet-val, Torontóban mutatták be a Nemkívánatos személyeket, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon a Robotálmok pedig díjat is kapott.

A Frankofón Filmnapok nyitófilmje A három testőr: Milady lesz, Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és François Civil főszereplésével, Martin Bourboulon rendezésében. A látványos alkotás február 28-án 18 órakor nyitja meg az Urániában a Frankofón Filmnapokat. A Dumas-regény legújabb filmes feldolgozásának második része legalább olyan látványosnak ígérkezik, mint a tavaly bemutatott első rész, az En garde!

Az idei program egyik legizgalmasabb darabja az anyai szeretet pontos természetrajzát ábrázoló, Mindent egy lapra című film Delphine Deloget rendezésében, Virginie Efirával a főszerepben. A filmet negyedórás álló tapssal ünnepelte a cannes-i közönség. 

Szintén a tavalyi cannes-i filmfesztiválon debütált Thomas Caillet Mutánsok című filmje Romain Durisszel a főszerepben, melynek története szerint rejtélyes, járványszerű jelenség van terjedőben, és bizonyos emberek átalakulnak: szó szerint előbújik belőlük az állat. A kór François feleségét is eléri, és a férje minden követ megmozgat, hogy segítsen rajta, de ebben a különös lények lakta világban nemcsak az ő élete változik meg gyökeresen, hanem 16 éves fiuké is.

Tavaly Cannes-ban négy díjat kapott Kaouther Ben tunéziai–francia dokumentumfilmje, a Négy nővér, melyben Olfa négy lánya közül kettőt, ahogy az anyjuk mondja, „felfalt a farkas”, a dzsihád farkasa.

Cannes-ban mutatták be a Bonnard  Egy festő szerelme című romantikus életrajzi filmet a nagy francia festőről, Pierre Bonnard-ról és feleségéről, Marthe-ról, valamint a Salem című felkavaró alkotást is, mely arról szól, hogy az ember még a legnehezebb helyzetben sem adja fel a reményt. Torontóban debütált a 2019-ben Cannes-ban a zsűri nagydíjával kitüntetett Nyomorultak rendezője, Ladj Ly legújabb filmje, a Nemkívánatos személyek, melyben Haby aktívan részt vesz a közösség ügyeiben, így igencsak felháborodik, amikor rájön, hogy az új polgármester területrendezésre készül.

A tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt a Vadállat című bűnügyi-romantikus sci-fi Léa Seydoux-val, Bertrand Bonello rendezésében: a közeli jövőben, amikor már mindent a mesterséges intelligencia irányít, az érzelmek veszélyforrást jelentenek. Szintén ott debütált az Őszi sanzon Guillaume Canet-val, melyben Mathieu és Alice több mint egy évtized után véletlenül újra találkoznak. Végül az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott Robotálmok vicces, ugyanakkor szívhez szóló családi film egy kutya és egy robot különös barátságáról.

(Borítókép: A három testőr: Milady, Ben King - Frankofón Filmnapok)

Címkék