A Nádor utcában több olyan épületet is találni, amely egykor bankszékháznak épült, közülük pedig most felújítják azt, amely egykor az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legnagyobb faipari vállalatának adott otthont. A tervek szerint amellett, hogy helyreállítják a lenyűgöző belső teret, az udvart üvegtetővel fedik le. Mutatjuk a látványterveket.

Felújítják az egykori Ugriai-Nasici Fabank számára épült Nádor utcai műemlék épületet, amelyet 1910 és 1915 között tervezett Révész Sámuel és Kollár József. A vállalat története 1895-ig nyúlik vissza, és egészen az 1910-es évekig az Andrássy út és a Székely Mihály utca sarkán álló Brüll-palotában volt a központjuk, ám mivel a katonai megrendeléseknek köszönhetően egyre jobban bővült a cég profilja, szükségessé vált egy nagyobb irodaház építése. Meg persze azért is, mert eddigre az Osztrák–Magyar Monarchia legjelentősebb faipari vállalatává nőtte ki magát. A Nádor utca 21. épületét az egykori funkcióra utaló domborművek borítják, így a főbejárat feletti részen a fakitermelő munka egy-egy fázisát látjuk, de az impozáns kaput is érdemes megcsodálni.

Az épület a 90-es évek óta az OTP Bank tulajdonában van, s bár kívülről is csodás az épület, a belső tere az, ami igazán lenyűgözi az embereket. Az elmúlt nagyjából 110 évben már többször is felújították, átalakították, ám az épület jellege és a szecesszió stílusára jellemző homlokzati és belső díszítőelemei megmaradtak – a felújítás során ezek helyreállítására és megújítására is nagy hangsúlyt fektetnek az építészek.

A rekonstrukciót végző Paulinyi & Partners Építésziroda modern, áramló és dinamikus tereket tervezett az irodaházba, a belső udvar pedig egy tágas, természetes fényben úszó, modern térré alakul, ahol akár központi rendezvényeket is tarthatnak.

A munkálatok során elbontják a függőfolyosókat és a földszinti toldalékrészeket, nagy méretű üvegdobozokat helyeznek a belső homlokzatra, valamint az udvart üvegtetővel fedik le. A földszint átalakítása folyamán a központi udvarhoz közösségi használatú teret, bankfiókvárót és központi teakonyhát-kávézósarkot kapcsolnak. A belsőépítészeti kialakításnál ügyeltek arra, hogy az egyszerre legyen fiatalos és illeszkedjen az épület történetéhez, valamint az épület múltjára utalva több helyen is felbukkannak majd fa geometria alapelemek.

Címkék