Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Megújul a Nádor utca csodás szecessziós épülete

A Nádor utcában több olyan épületet is találni, amely egykor bankszékháznak épült, közülük pedig most felújítják azt, amely egykor az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legnagyobb faipari vállalatának adott otthont. A tervek szerint amellett, hogy helyreállítják a lenyűgöző belső teret, az udvart üvegtetővel fedik le. Mutatjuk a látványterveket.

Felújítják az egykori Ugriai-Nasici Fabank számára épült Nádor utcai műemlék épületet, amelyet 1910 és 1915 között tervezett Révész Sámuel és Kollár József. A vállalat története 1895-ig nyúlik vissza, és egészen az 1910-es évekig az Andrássy út és a Székely Mihály utca sarkán álló Brüll-palotában volt a központjuk, ám mivel a katonai megrendeléseknek köszönhetően egyre jobban bővült a cég profilja, szükségessé vált egy nagyobb irodaház építése. Meg persze azért is, mert eddigre az Osztrák–Magyar Monarchia legjelentősebb faipari vállalatává nőtte ki magát. A Nádor utca 21. épületét az egykori funkcióra utaló domborművek borítják, így a főbejárat feletti részen a fakitermelő munka egy-egy fázisát látjuk, de az impozáns kaput is érdemes megcsodálni.

Az épület a 90-es évek óta az OTP Bank tulajdonában van, s bár kívülről is csodás az épület, a belső tere az, ami igazán lenyűgözi az embereket. Az elmúlt nagyjából 110 évben már többször is felújították, átalakították, ám az épület jellege és a szecesszió stílusára jellemző homlokzati és belső díszítőelemei megmaradtak – a felújítás során ezek helyreállítására és megújítására is nagy hangsúlyt fektetnek az építészek.

A rekonstrukciót végző Paulinyi & Partners Építésziroda modern, áramló és dinamikus tereket tervezett az irodaházba, a belső udvar pedig egy tágas, természetes fényben úszó, modern térré alakul, ahol akár központi rendezvényeket is tarthatnak.

A munkálatok során elbontják a függőfolyosókat és a földszinti toldalékrészeket, nagy méretű üvegdobozokat helyeznek a belső homlokzatra, valamint az udvart üvegtetővel fedik le. A földszint átalakítása folyamán a központi udvarhoz közösségi használatú teret, bankfiókvárót és központi teakonyhát-kávézósarkot kapcsolnak. A belsőépítészeti kialakításnál ügyeltek arra, hogy az egyszerre legyen fiatalos és illeszkedjen az épület történetéhez, valamint az épület múltjára utalva több helyen is felbukkannak majd fa geometria alapelemek.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

The AI Film Festival (AIFF) 2024

Magyarországon elsőként szervezett nemzetközi, mesterséges intelligenciával készült filmeknek versenyt a The AI Film Festival (AIFF). A 145 beérkezett pályamunkákból rangos zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, amelyeket március 3-án a Bem Moziban nézhetünk meg. Az AIFF-ra öt – látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip, vegyes művészeti alkotás – kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében mesterséges intelligenciával készült alkotásokkal nevezhettek a készítők.

Kultúra

Jávor Piroska: „Játék Parnasszuson”

Az idén 80 éves szentendrei festőművész, Jávor Piroska kiállítása nyílik a Szentendrei Képtárban március 8-án, 17 órakor Játék a „Parnasszuson” címmel.

Kultúra

Te nem vagy olyan

A Te nem vagy olyan című kiállítás alkotói különböző terepekről érkeznek és más-más aspektusait érintik a női- és a roma elbeszélésnek, ezek közös halmazának, amelyek még inkább hiányoznak a kortárs társadalmi és művészeti diskurzusokból. Ezen attitűdök sorából nem marad ki az a kérdésfelvetés sem, hogy abban a kulturális mezőben, ahol nagyon kevéssé jelenik meg ez a hang, milyen elvárás épül egy fiatal alkotóra, hogy dolgozzon gender vagy etnikai felvetésekkel, szabadulhat-e a társadalmi és kulturális elvárásoktól.

Kultúra

Légrádi Gergely: Falaink – könyvbemutató

Légrádi Gergely új regényében egy csonka családot ismerhetünk meg anya és fia elbeszélésén keresztül. A kisiskolás gyerek jobbára befelé fordulva, a saját maga által megálmodott világban él.

Neked ajánlott

A