Az év első hónapja kinek a veganuárról szól, kinek meg a folyamatos elvágyódásról egy mediterrán helyre. Teljesen mindegy, hogy melyik csoporthoz tartoztok, mert a január 11. és 14. közötti időszakra gyűjtött programokkal mindkettőnek kedvezünk, de egyéb, a télből kizökkentő események és izgalmak is várhatók a hétvégén.

Január 11., csütörtök

Keress fel egy városi dzsungelt!

A város hatalmas rajongóiként sem tudunk mást mondani: a január Budapesten ronda. Szürkeség, sötétség, hideg és tépázottan lógó karácsonyi díszek. Sovány vigasz, hogy vannak jégpályák, fürdők, és a kopasz ágak között jobban látszanak az épületek. Valljuk be, azért a pálmafák és a meleg jobban csábítana. Addig, amíg összespórolunk egy Bora Bora-i utazásra, a További infók alatt összegyűjtöttünk néhány vagány helyet a városból, ahol dzsungelhangulat és csodás növények várnak.

További infók

Összjáték – finisszázs

A zenében az összjáték kifejezését arra használjuk, amikor minden hangszer egyszerre szólal meg egy adott pillanatban, és a hangok kakofón káosza helyett az eltérő dallamok egymást kiegészítve egy harmonikus összhangzást hoznak létre.

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója (FFS) évente megrendezésre kerülő bemutatkozó kiállításán ezúttal hat alkotó munkái láthatók a K11 Laborban. A kiállítás létrejöttét kölcsönös párbeszédre való nyitottság jellemzi: a folyamat az alkotók és a kurátorok között egy olyan összjáték, amelynek során a különféle látásmódok, az eltérő elképzelések darabkái idomulnak egymáshoz. A témák különbözőek, a használt apparátus – hangszer – viszont ugyanaz. A kiállított művek olyan kérdéseket járnak körbe, amelyek aktuálisan foglalkoztatják a fotográfusokat, mégis együtt, harmonikusan, egy térben kell megszólalniuk.

További infók

Január 12., péntek

Duna Művészegyüttes: Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán

Hagyományos kultúránkban a szellemi javak átörökítése természetes folyamatként volt jelen. A falusi szokások, a táncmulatságok nemcsak egyfajta szórakozási formaként funkcionáltak, hanem alkalmat adtak arra is, hogy az idősebb generáció nevelői hatást gyakorolhasson az új nemzedékre. Hagyományosan apáról fiúra szállt tovább a tudás, de a generációs folyamatokat tekintve korszakok között is átíveltek szellemi értékeink. A hagyományt ugyan a falusi közösség gyakorolta, az átadásnak és az átvételnek mégis megvoltak a kimagasló mesterei. Mai értelemben a kreatív alkotók voltak ők, akik tehetségük, művészi érzékük által formálták a nép művészetét.

A Duna Művészegyüttes bemutatója az apák és fiak közötti szellemi kapcsolaton keresztül hagyományról, az átörökítésről és az átvételről kíván szólni. Az előadást január 12-én láthatjuk. (x)

További infók

Európa Kiadó, vendég: Kiss Llászló + 4

A 80-as évek elején alakult, Menyhárt Jenő köré épülő Európa Kiadó a magyar alternatív könnyűzene úttörő, mára legendássá vált formációja. A zenekar közel 40 éves fennállása alatt számos emblematikus felállásban működött, jelenleg Menyhárt Jenő mellett Bujdosó János, Kálmán András, Koroknay András és Gyenge Lajos a zenekar tagjai. 2020-ban rögzítette új lemezanyagát az együttes, Love 2020 címen, amely végül 2021 októberében jelent meg. ⁣

Január 12-én Budapesten, a Dürer Kert nagytermében ad koncertet az Európa Kiadó, az este vendégelőadója pedig a Kiss Llászló + 4 lesz.

További infók

Harry Potter-napok a Sugar! cukrászdában

Január 12. és 14. között a Harry Potter-filmek varázslatos világába csöppenhetünk a Sugar! cukrászdában. Ezen az eseményen nemcsak új süteményekkel, menükkel és shake-ekkel találkozhatunk, de megkóstolhatjuk a füstölgő bájitalokat is. Idén kilencféle süteménnyel készülnek a szervezők, emellett lesz kígyós-békás fagyishake, vajsörös forró csokoládé, Harry Potter-es macaronok, óriás macaronszendvics és kétféle menü, amelyek mellé Harry Potter-ajándékokat is kaphatunk. Az eseményen a gluténérzékenyek is találnak majd néhány varázslatos finomságot!

További infók

Január 13., szombat

Maluridé, vendég: Organika Sound

A 2022-től együtt alkotó Maluridé hivatalosan is megnyitja a 2024-es szezont a Lokálban. Alternatív, balladisztikus dalaikkal a nyári fesztiválokon túl első lemezük bemutatóján is találkozhatott velük a közönség: az Under The Same Sky című lemezt a Magyar Zene Házában mutatták be november elején. Az albumon szereplő angol nyelvű dalokon túl az upcoming magyar EP dalaiból is elcsíphettek néhányat január 13-án. A handpanközpontú Organika Sound pedig ambient- és organic house dallamokkal nyitja meg az estét.

További infók

TechnoCool – szombati DJ-szettek a kupolatérben

TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989–2001) című kiállításhoz kapcsolódóan – a Telekom Electronic Beats ajánlásával – két fiatal DJ, Sacafunk és Noirnite olyan szettekkel készül, amelyekben a kilencvenes évek inspiratív zenéit vegyítik a mai szerzeményekkel. A hosszított nyitvatartású programon Petrányi Zsolt művészettörténész kurátori tárlatvezetést tart a kiállításban, Koronczi Endre pedig egy Artist Talk keretében kalauzolja az érdeklődőket a kilencvenes évek bűvöletében.

Ezen az estén a Barabás Miklós. A rajz mestere című tárlat is látogatható, a kiállításban kurátori tárlatvezetés várja az érdeklődőket.

További infók

Legkisebbek  mozija: Magyar népmesék

A Magyar Népmesék a Kecskeméti Rajzfilmstúdió legfontosabb produkciója. A hungarikummá nyilvánított sorozat első rendezője, forgatókönyvírója és tervezője Jankovics Marcell volt. A magyar népmesekincset és a népművészet formavilágát rajzfilmre adaptáló, 100 részes televíziós sorozat a legemblematikusabb és legnépszerűbb hazai animációs széria. Január 13-án kicsik és nagyok élvezhetik az egyórás vetítést a Puskin Moziban.

További infók

Január 14., vasárnap

Kölyök Turbina: Királyok és királynők

Újból a kölyköké lesz a főszerep január 14-én a Turbinában! Izgő-mozgó, mindenhova kúszó, vidám kölykök vehetik be közösen a Turbina mesés várát, és fedezhetik fel azt egy vasárnap délutáni program keretében, melyet 0–9 éves kor között ajánlanak a szervezők. Lesz többek között trónterem és kiállítótér, klubszoba lézer-akadálypályával, interaktív mese, táncház és népi hangszerbemutató is.

További infók

Átlátszó Hang 2024: Trio Dakoda

Az Átlátszó Hang Fesztivál Ütőhangszeres Napján a feltörekvő, fiatal magyar ütőhangszeresek mellett külföldi fellépők is érkeznek a Magyar Zene Házába. Az esemény egyaránt irányul a magyar ütőhangszeres tradíció fenntartására, valamint az itthon kevésbé ismert, progresszív irányzatok prezentálására. A 2021-ben alakult Trio Dakoda koncertje új perspektívát kínál a magyar közönség számára már ismert ütőhangszeres kamarazenei irányzatokhoz.

További infók

Veganuározz egy menő helyen!

2014-ben rendezte meg először egy brit nonprofit szervezet a veganuárt – a céljuk elsősorban az volt, hogy edukálják az embereket a vegán életmódról. Azóta évente több százezren csatlakoznak az egy hónapig tartó kihíváshoz, és hazánkban is évről évre többen próbálják ki a 31 napig tartó, növényi alapú étkezést. Ha belevágtunk, de fogy a lelkesedés, fel ne adjuk: az alábbi listában lévő helyeken isteni vegán fogásokat kóstolhatunk!

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Major Kata - We Love Budapest)

Címkék