2014-ben rendezte meg először egy brit nonprofit szervezet a veganuárt – a céljuk elsősorban az volt, hogy edukálják az embereket a vegán életmódról. Azóta évente több százezren csatlakoznak az egy hónapig tartó kihíváshoz, és hazánkban is évről évre többen próbálják ki a 31 napig tartó, növényi alapú étkezést. Ha te is belevágtál, de fogy a lelkesedés, fel ne add: ezeken a helyeken isteni vegán fogásokkal várnak!

1. Tahina Bite

2021 tavaszán jártunk először a Wesselényi utcai vega-vegán helyen. A Tahina Bite kívülről nem szúrja ki a szemünket, de nagyon is érdemes betérni hozzájuk: hummusz, baba ghanoush, muhammara, különböző saláták és szendvicsek, valamint (akár superfoodból készült) tálak is szerepelnek a kínálatban, és nem nagyon lehet beléjük kötni: zamatosak, frissek, jólesőek. Elégedetten nyugtáztuk a végeredményt: ide biztosan vissza fogunk még jönni! A falafeljük kifejezetten bajnok, a kedvenc falafeljeink listára is felkerült!

  • 1077 Budapest, Wesselényi utca 2.
  • Facebook

2. Hÿgge Bisztró

A novemberben nyílt Hÿgge Bisztró a Frankel Leó út környékét látja el jobbnál jobb, ízletes, növényi alapú fogásokkal, de messzebbről is érdemes ellátogatni hozzájuk. Tikos Dávid séf helyezést is ért el AzÉv Mentes Séfje Verseny profi kategóriájában, ennek is köszönhető, hogy kifejezetten komplex ételeket találunk náluk. A veganauár alatt próbálnak segíteni annak, aki részt vesz benne – nemcsak azzal, hogy újratöltik a lemerült készleteinket, de mindennap egy receptet is megosztanak a Facebook-oldalukon. Az étlap gyakran változik, úgyhogy mindig van újdonság, akkor is, ha gyakran járunk hozzájuk.

  • 1027 Budapest, Frankel Leó út 20.
  • Facebook

3. Szabad Bisztró

Szabad Bisztró a város első vegán kocsmája, amit az egykori Castro Bistróból és a Hivatalból „átigazolt” csapat hozott létre. A hangulatos Király utcai helyen street food jellegű ételeket ehetünk, de a többféle burger, dirty fries és balkáni nemhús-gombóc mellett érdemes benevezni egy veGambas al ajillóra (csilis-fokhagymás nemgarnéla) is. Napimenüzni is jöhetünk. Sőt, 2023 nyarán egy új egységgel bővültek: a Szabad Új Hely a Rákóczi téri Vásárcsarnok mellett várja azokat, akik nyitottak a vegán élményekre.

  • 1077 Budapest, Király utca 101.
  • Facebook

4. VegaKuckó Vegetáriánus Gasztroműhely és Étkezde

Boráros téren lévő VegaKuckó egy megbízható vegetáriánus és vegán ételbár, házias, a magyar mellett helyenként olasz, indiai vagy épp görög ihletésű fogásokkal. Mindennap más menüből választhatunk, amik elérhető áron kerülnek a tányérunkra. A kiszolgálás kedves és szívélyes, és ez a kombináció éppen elég ok arra, hogy időről időre visszatérjünk. 

  • 1093 Budapest, Boráros tér 3.
  • Facebook

5. The Planteen

A Graphisoft Park nemcsak egy növényi alapú, vegán ételeket kínáló kantin, hanem a fenntarthatóság egyik iskolapéldája is. Mindennap készülnek menüvel, ami nincs túlvariálva, egyszerű és nagyszerű. Ráadásul gyakran készül náluk olyan fogás, amit alapvetően húsos formájában ismerünk (például különféle rakott ételek), ám itt bebizonyítják, hogy hús nélkül is ugyanolyan élvezetes és finom tud lenni. Azon túl, hogy itt nincs hús és semmi, ami állati eredetű, nincs például műanyag sem, lehetőség szerint szezonális alapanyagokból készítik az ételeket, a kávét csomagolásmentesen kapják, az összes bútor újrahasznosított, a konyhai hulladékot elviszik tőlük a Graphisoft Park kertészei, és fölhasználják a komposztban, a maradék ételt pedig a Máltai Szeretetszolgálat kapja meg tőlük. 

  • 1031 Budapest, Záhony utca 7.
  • Facebook

6. Szelence Café

Szelence Café egy kis ékszerdoboz az I. kerületi Pauler utcában. Családi vállalkozás, ahol egykori otthonában, saját készítésű bútorok és textilek között üdvözöl a Vető család. Mindenkinek megvan a maga feladata: a vegetáriánus (és naponta változó) ételeket például az édesanya kísérletezte ki és készíti mindennap, ügyesen egyensúlyozva a reform- és a nagymamaféle ízek között. A desszertek nyers, vegán, liszt-, tej- és cukormentes sütemények, amelyeken – minden más fogással együtt – érződik a főzés, a sütés és a vendéglátás szeretete. Van egy bája a helynek, ami miatt szívesen tér be ide újra és úja az ember, akár gyerekkel vagy kutyával is. A Szelence Café közösségi tér is, gyakran szerveznek workshopokat és programokat.

  • 1013 Budapest, Pauler utca 8.
  • Facebook

7. Madal Food

good coffee és a good karma mellé good food is társul a Madal Alkotmány utcai egységében. Ez az egyetlen egységük, ahol komolyabb fogásokat is kapni, ráadásul az ország első vegán tésztázójáról van szó. A Madal Foodban mindennap 2-féle szósz közül választhatunk (és akár gluténmentes tésztát is kérhetünk), de növényi alapú pizzák és quesadillák is szerepelnek a menün, és naponta más-más leves. Nem beszélve arról, hogy egy specialty kávéval lehet elnyújtani az ebédidőt.

  • 1054 Budapest, Alkotmány utca 4/B
  • Facebook

8. Tökmag Vegan Street Food

Az újlipóciai Tökmag évek óta közönségkedvencnek számít, nem véletlenül. Erőteljes ízek jellemzik, legyen szó a napi levesrőlhamburgerekről vagy szendvicsekről. Gluténtartalma miatt hanyagolják a vegán körökben divatos szejtánt, helyette korianderes céklából, gombából vagy tökből, reszelt répából és fűszerekből készült pogácsával helyettesítik a húst. Mindezt fűszeres és fantáziadús hozzávalókkal, krémekkel egészítik ki az édesburgonyacsipsz mellé egy mentás kesus vagy egy füstölt paprikás mártogatóst mindenképp javasolnánk. A hedonizmust vegán sütikkel fokozhatjuk, az ételeket pedig a Hollán Ernő utcában terpeszkedő teraszon vagy az alagsori étteremrészen fogyaszthatjuk el.

  • 1136 Budapest, Hollán Ernő utca 5.
  • Facebook

9. Vegan Garden

Vegan Garden egy Dob utcai kerthelyiségben kezdte a pályafutását, ahol nemegyszer megfordulunk, hogy food truckokban készülő, húsmentes steakek, hamburgerek vagy épp quesadillák közül szemezgessünk. 2020-ban az udvar már kicsinek bizonyult, és a hely a Central Passage-ba költözött, ezzel együtt pedig szintet is lépett a vegán vendéglátásban. Ma egy tágas és dizájnos térben, Buddha-szobrok, a plafonról lecsüngő makramé virágtartók és egy komplett fa társaságában ehetünk többfogásos menüket. A cézársalátától a bab-gulyáslevesen és a ramenen át a céklarizottóig és a brassóiig magyaros és nemzetközi fogások tarkítják az étlapot. Az ételek mellett az italok is 100%-ban vegánok, azaz a kávé alapjáraton zabtejjel érkezik, és a koktélokban is helyettesítve van bármilyen nemű állati eredetű összetevő. 

  • 1061 Budapest, Király utca 8–10.
  • Facebook

10. EPOCH Vegan Burger

Ha az EPOCH Vegan Burger neve elsőre nem cseng ismerősen, akkor is megkockáztatjuk, hogy hallottatok már róla. Csak épp Istvánffi Veggie Burger néven. A cégér ugyan megváltozott, de minden más a régi: pontosan ugyanaz a személy fejleszti és gyártja a burgerpogácsákat és a bucit, mint eddig. A hely az ország első vegán burgerezőjeként nyílt meg még 2013-ban, és azóta is családi vállalkozásként működik. Házi üzemben készül a burgerek minden alkotóeleme, a bucitól a szószokig, amiket továbbra is a Kálvin tér közelében kóstolhatunk meg.

  • 1053 Budapest, Királyi Pál utca 20.
  • Facebook

11. Zöld 

A VI. kerületi Hajós utcában nyáron nyitott új kis kuckó, a Zöld a fenntartható vegánságot tűzte a zászlajára, méghozzá a szervezet egészsége és az ökolábnyom csökkentése okán. A hely ugyan aprócska, de a háromfős csapat nagy szívvel és hatalmas mosollyal teszi a dolgát, így hamar azt érezheti náluk a betérő vendég, hogy nem is egy étteremben van, hanem egy jó barátja konyhájában. Reggelente finom smoothie-kkal és reggeli falatokkal várnak, van naponta változó ebédmenü és heti főzelék is. 

  • 1065 Budapest, Hajós utca 12.
  • Facebook

12. Hummus Bar

Hummus Bar az a hely, ami 2005-ös nyitása óta szép lassan megismertette Budapesttel a hummusz és a falafel fogalmát. Mi is magabiztosan vesszük célba, ha kiszámíthatóan jó hummuszos élményre vágyunk: tudjuk, hogy itt pont jól fog ropogni a falafelgolyó, és éppen elég mennyiségű koriander kerül a saksukára. A Hummus Barok szaporodnak, mint a gomba, így nem nehéz belefutni egy üzletbe a városban. A Hollán Ernő utcai és a Nagymező utcai éttermek csak vegetáriánus fogásokat kínálnak, a többi egység húsokat is tűzött a menüjére – de ezekben is megtalálható a teljes húsmentes kínálat. 

  • 1136 Budapest, Hollán Ernő utca 6.
  • Facebook

13. Hippeace by Főzelékesferi

Főzelékes Feri neve egyet jelent az újhullámos főzelékkel   egy egész generációt tanított meg arra, hogy milyen is egy XXI. századi főzi , ha tisztességesen van elkészítve. December végén, tesztüzemben nyitotta meg főzelékezőjét a Klauzál téri vásárcsarnok földszintjén . Napi szinten változó kínálat van:  két leves, három főzelék és egy feltét, ropogós magvakkal és friss zöldekkel turbózva. Ferinél kérdezzünk rá, hogy mi passzol bele a vegajanuári projektünkbe, mert nála előfordul, hogy hagyományos tejtermék is kerül a levesekbe vagy a főzelékekbe   kérdezzünk rá, de a kínálat 80%-a vegán , úgyhogy biztos lesz több opció is, amik közül választhatunk. 

  • 1072 Budapest, Klauzál tér 11.
  • Facebook

14. Nemsüti 

Az egyik első budapesti vegetáriánus saláta- és szendvicsbár. Ma már három helyen, a Hold utcában, a Jászai Mari téren, valamint a Klauzál téren is növényi alapú ebéddel várja a környékbelieket. Ha valahol, itt meg lehet tapasztalni, hogy a rántott sajton és a salátán kívül is létezik húsmentes konyha, hiszen a többfogásos menü naponta változik. Gyakran thai és olasz ihletésű fogások is szerepelnek az opciók között, kicsi és nagy változatban. A kicsi adag tényleg kicsi, így ha valaki éhesen érkezik, inkább a nagyot válassza. A hely ugyan nem olcsó, cserébe minden ízletes és friss.

  • 1037 Budapest, Jászai Mari tér 4/B
  • Facebook

15. Flow Specialty Coffee Bar & Bistro

Flow az a hely, ahol kisebb fejtörést okoz, hogy specialty kávét vagy egy friss, szezonális, növényi alapú fogást rendeljünk-e először. Egyiket sem érdemes kihagyni, mert az Andrássy úti kávézó-bisztró mindkettőben erős. A kreatív és naponta változó ebédmenüt, a hétvégi brunchot vagy épp a sütiket a rusztikus, lofthangulatú térben (vagy jó időben a belső udvaron kialakított teraszon) fogyaszthatjuk el.

  • 1061 Budapest, Andrássy út 66.
  • Facebook

Címkék