A város hatalmas rajongóiként sem tudunk mást mondani: a január Budapesten ronda. Szürkeség, sötétség, hideg és tépázottan lógó karácsonyi díszek. Sovány vigasz, hogy vannak jégpályák, fürdők, és a kopasz ágak között jobban látszanak az épületek. Valljuk be, azért a pálmafák és a meleg jobban csábítana. Addig, amíg összespórolunk egy Bora Bora-i utazásra, összegyűjtöttünk néhány szuper helyet a városból, ahol dzsungelhangulat és csodás növények várnak.

1. Pálmaház, Állatkert

Az Állatkert egyik legszebb helyszíne a Pálmaház, ahol a párás levegőben hatalmas növények zárják el a fényt a szemünk elől, éppen úgy, mintha egy őserdőbe tévedtünk volna. A helyszínnek ráadásul új, ifjú lakója is van. Itt található a matakók, vagyis háromöves tatuk kifutója, az állomány egy hónapja gazdagodott egy kis tatubébivel. A kicsi éppen múlt héten bújt elő rejtekhelyéről, így már a látogatók is megcsodálhatják.

További infók itt.

2. Széchenyi fürdő, Pálmaház

Mintha egyenesen egy magándzsungelbe érkeznénk, olyan hangulatot kínál a Széchenyi fürdő Pálmaháza. A felső emeleten található minioázis külön jeggyel látogatható, cserébe olyan hangulatban lehet részünk, mintha egy trópusi nyaraláson vennénk részt. Koktél és gyümölcskosár vár bennünket a buján zöldellő egzotikus növények között, a kinti szürkeségről pedig egy pillanat alatt elfeledkezünk.

További infók itt.

3. Orient Café

A Keleti pályaudvar nyüzsgő környéke nem a legvonzóbb része a városnak, azonban az Orient Café egyszerre kiránt ebből a hangulatból, és új energiákkal tölt fel. Szálas teák, specialty kávé és finom sütemények segítségével léphetünk ki a hétköznapokból, a virágok és hangulatos, növényes falfestmények társaságában lazulgatva.

További infók itt.

4. Moai Jungle

A város legnagyobb szobanövényüzletébe nemcsak a szürkeség elől érdemes bemenekülni néha, hanem akkor is, ha a saját környezetünket tennénk egy kicsit virágosabbá, boldogabbá. Az óriásoktól az apróságokig, a mindent kibíró anyósnyelvtől a kényes különlegességekig sokféle zöld csodát megtalálhatunk itt. Facebook-oldalukat is érdemes figyelni, hiszen licitekkel, akciókkal is várják a vásárlókat.

További infók itt.

5. Twentysix

Egy régi, gangos bérházból lett ez a formabontó, többfunkciós közösségi tér, ahol a falakról csüngenek a szebbnél szebb virágok és növények. Az összesen 1800 négyzetméteres dzsungelben banánfák, fikuszok, pálmák között sokféle funkció vár, étterem és workshopok feledtetik el velünk, hogy kint tél van, és hideg. Szintén az épületben kapott helyet a KAA koktélbár, ami a misztikus, fülledt trópusi éjszakák hangulatát idézi.

További infók itt.

6. Füvészkert

A Füvészkert legújabb attrakciójáról, a Garden of Lightsról már többször írtunk, azonban télen sem csak akkor vár bennünket itt varázsvilág, ha besötétedik, és felgyulladnak a fények. A Füvészkert Pálmaháza és különböző növényházai ebben az évszakban is üdítő, zöld élményt nyújtanak, a csodás növénygyűjteményt pedig már virtuálisan is bejárhatjuk.

További infók itt.

7. Schiffer-villa

A Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum épülete, a szecessziós Schiffer-villa azért került bele válogatásunkba, mert varázslatos üvegablakait úgy álmodták meg, hogy olyan hatást keltsenek, mintha Árkádia virágzó kertjére látnánk a meleg szobából, és a lenyűgöző hallban más építészeti megoldásokkal is igyekeznek elérni, hogy egy rejtélyes, buja kertben érezzük magunkat. Bár a villa környezetében lévő óriási platánok egyelőre téli álmukat alusszák, az ablakok üvegmadarai mintha az ágakon ugrálnának, ezzel a tavaszra emlékeztetve bennünket.

További infók itt.

8. Déryné

Már bő száz évvel ezelőtt is a gasztronómiáé volt a főszerep a Déryné helyszínén, ahol egykor az Auguszt család elegáns cukrászdája működött. A közvetlen, barátságos, mégis minőségi helyen már akkor saját kenyeret sütöttek, amikor még híre-hamva sem volt a gasztroforradalomnak, mindig igyekeztek egy lépéssel a trendek előtt járni. Az elmúlt években a Déryné megújult, zöldebb, virágosabb lett. Igazi téli oázisban élvezhetjük a finomságokat.

További infók itt.

9. Mitzi 

A Bartók Béla úton is akad pár dzsungelhangulatú hely, mi ezek közül a barátságos, meleg fényekkel és növényekkel díszített Mitzit választottuk listánkba. Itt a nagy ablakokon át ugyan beköszön a város, de a jókora pálma és a csinos zöldek, az ízletes, színes fogások egy szebb, naposabb világ ígéretét rejtik.

További infók itt.

10. SOLID Budapest

A SOLID-ban úgy utazhatunk messzi tájakra, hogy közben Budapest szépségeit is megtapasztalhatjuk. A SALT-ot is megálmodó csapat rooftop bárjában lélegzetelállító városi kilátás és különleges, szatmári ízek várnak. Fingerfoodok és nemzetközi borok csábítanak az elegáns és zöld térben, mi azonban egy igazán hedonista brunch erejéig térnénk be legszívesebben ide.

További infók itt.

11. Mitico

Ha leszáll az este, megnyitja kapuit a Mitico, a Kazinczy utca rejtélyes dzsungele. A bárban Henri Rousseau képeit idéző különleges, őserdei világban koktélozhatunk, vagy éppen egy titkos, lombok közé burkolódzó haciendán iszogathatunk. A hely összehúzott függönyei tehát ne zavarjanak meg, csak arra szolgálnak, hogy minél könnyebben zárhassuk ki a valóságot, és merülhessünk el a fülledt élvezetekben.

További infók itt.

12. Tereza

A Tereza mexikói étteremben úgy érezhetjük magunkat, mintha örökbe fogadott volna bennünket pár órára egy mexikói mamacita, aki színes textilekkel, fényekkel és szerethető motívumokkal zsúfolt otthonában minél több finom falatot igyekszik belénk tömni. A helynek külső és belső része is van, belépve pedig olyan érzésünk lehet, mintha néhány fokkal melegebb, sajátos mikroklímát varázsoltunk volna magunk köré a hideg januárban.

További infók itt.

13. La Fabbrica

Bár most téliesebbre hangolták a belső teret, nem maradhat ki válogatásunkból a La Fabbrica sem, amelynek enteriőrje számunkra egy régi mediterrán kisvárost idéz. Konyhájukból is többségében mediterrán fogások kerülnek ki, finom tésztáikat és pizzáikat bátran ajánljuk, ha – mondjuk – egy délutánra szeretnénk Olaszországba utazni. A kikötőt ábrázoló falfestmény, a zöldek és az asztalok között elhelyezett fa pedig még többet segítenek abban, hogy elfeledkezzünk a külvilágról.

További infók itt.

14. Club Badhanna

A Badhanna egész estés élményre invitál, amelyben a feszes ritmusoknak, a tech funk, a disco tech és jazzy & groovy house vonalon mozgó, szélsőségeket és a mainstreamet egyaránt kerülő zenei repertoárnak éppen olyan fontos szerep jut, mint a fúziós ázsiai konyhának. A hely hangulatát a jó zenéken és a finom ízeken kívül alapvetően határozza meg a Hongkong neonfényeit idéző belső tér, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha kiruccantunk volna Ázsiába.

További infók itt.

Ha szívesen nézegetnél képeket dzsungelhangulatú helyekről, ezt a cikkünket ajánljuk, ha pedig bulizni mennél, itt mutatjuk meg, hogy hová indulj.

(Borítókép: Polyák Attila – We Love Budapest)

Címkék