Budapesten bőven 10 ezer fölött van az utcák, terek, közök stb. száma. Legtöbbjük esetében nem kell különösebben törnünk a fejünket, hogy mit is jelent a nevük, ám van néhány, melynél komoly műveltségre van szükség ahhoz, hogy tudjuk, pontosan miről is kapták a nevüket.

Ametiszt utca (XVIII. kerület): A Nagykőrösi úttól pár utcányira található utca neve nem egy görög istennőt takar, hanem a kvarc ásvány ibolyaszínű változatát. Nem meglepő, hogy a szomszédos utcákat is ásványokról nevezték el: Hegyikristály utca, Rózsakvarc utca, Tigriskő utca, Jáde utca, Türkiz utca, Akvamarin utca.

Csalma utca (III. kerület): A Fellini Római Kultúrbisztró közelében található utca nevéről elsőre a csalamádé és az alma szerelemgyerekére asszociálunk, pedig valójában török fejfedőt, turbánt jelent.

Derce köz (XXIII. kerület): A Soroksár központjától nem messze található utca neve a daránál finomabb, a lisztnél durvább őrleményt jelent. A szomszédos utcákat Kenyér és Szitás utcának hívják, vagyis egy parányi utcanévbokorra bukkantunk.

Fibula utca (XI. kerület): Az Albertfalván található utca neve díszes ruhakapcsot jelent, mellyel az ókorban a felső ruhát összefogták. Albertfalva római kori múltját sejdítjük a névadás hátterében.

Gurgolya utca (XI. kerület): Sasad kis utcája egy fokozottan védett növény, a magyar gurgolya (Seseli leucospermum) nevét viseli, amely csak hazánkban (!) fordul elő, például a közeli Sas-hegyen is megtalálható.

Handzsár utca (XIV. kerület): A Hungária körút és a Róna utca között található utca nevében található dzs idegen eredetről árulkodik, és valóban, az eredetileg arab szó díszes pengéjű rövid tőrt jelent; Omán zászlajában is látható egy.

Kacor utca (XXII. kerület): A Balatoni úttól és a Memento Parktól nem messze található utcáról legtöbbünknek a Kacor király népmese címszereplő macskája juthat eszébe (a szlovák kocúr szó ’macskát’ jelent). Ám Erdélyben a kacor szőlőmetsző kést jelent, és vélhetőleg erről kapta a nevét az egykor szőlőtermesztéséről is ismert környék utcája.

Libertás utca (XXII. kerület): A Nagytétényben található utca nevét az 1704 utáni években valószínűleg szinte mindenki értette volna, hiszen a II. Rákóczi Ferenc által veretett rézpénzek, a polturások közül a 10-est és a 20-ast libertásnak hívta a köznyelv, ugyanis azok hátoldalán a „Pro Libertate” felirat volt olvasható. A szomszédos utcák is pénzek nevét viselik: Bankó utca, Dénár utca, Dukát utca, Forintos köz.

Paduc utca (XIII. kerület): Nem véletlenül adták a Duna közelében található kis angyalföldi utcának a paduc nevet, ugyanis egy olyan, a pontyfélék családjába tartozó halat jelöl, amelyik a Dunában nagy számban él.

Reznek utca (X. kerület): A paduccal ellentétben reznekkel szinte soha nem találkozhat Budapest, sőt az egész ország lakossága, ez a fácán nagyságú madár, a túzok kistermetű rokona ugyanis rendkívül ritkán bukkan fel Magyarországon, sőt Európa nagy részén is, ezért szigorúan védett.

Forrás:
Ráday Mihály: 
Budapesti utcanevek A-Z, Corvina Kiadó, 2013

További budapesti utcanevekről a Hogyan nevezzelek? című sorozatunkban is olvashattok: első rész, második rész, harmadik rész, negyedik rész.

Címkék