Ha a téli hónapokban szeretnénk kiszakadni a fővárosi nyüzsgésből, akkor vegyük az irányt Európa Kulturális Fővárosa, Veszprém felé, ahol remek kulturális programok várnak ránk. A megújult Laczkó Dezső Múzeum 2023 júniusában nyitotta meg újra kapuit, rögtön egy szuper kiállítással, mely a Balaton festőjének, Egry József születésének 140. évfordulóját ünnepli. Az Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi című, szimbolikusan 140 műalkotást felvonultató időszaki kiállítás nyár óta nagyon népszerű Veszprémben, így a tárlatot február 18-ig meghosszabbították, és számos izgalmas programmal is várnak ránk a téli időszakban.

Az eredeti tervek szerint október utolsó hétvégéjén zárták volna a kiállítást a szervezők, azonban sokan nem jutottak el még a tárlatra, így a nagy érdeklődésre való tekintettel Európa Kulturális Fővárosában a téli időszakban is látogatható lesz az Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi tárlat, egészen február 18-ig.

„A következő hónapokban is különböző tematikus tárlatvezetésekkel, színes programokkal készülünk, hogy másvalaki szemével is láthassuk Egry József, a Balaton festőjének 140 alkotását” – mesélték a szervezők.

A múzeum nyitvatartása változatlan, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között várják a látogatókat.

Az első világháborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban letelepedő művészt elsősorban a Balaton festőjeként tartják számon, ám ennél sokkal összetettebb életművet hagyott hátra. Talán kevéssé köztudott, hogy a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum képzőművészeti gyűjteménye közel 50 darab Egry-képet őriz, köztük olyan jelentős fő műveket, mint a Szent Kristóf a Balatonnál vagy a Szivárvány. Ám számos személyes jellegű dokumentum, zömében levelek és fényképek is lapulnak a múzeumi adattárban.

Mégsem egy klasszikus életmű-kiállítást tervezünk a veszprémi múzeum megújult főépületébe” – tudtuk meg a kiállításról.

Egry József 1916-ban, az első világháború során került a badacsonyi hadikórházba, ahol megismerkedett későbbi feleségével, Pauler Júliával. A háborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban élt és dolgozott, de a teleket rendszerint a fővárosban töltötte. A szakirodalom ezt az időszakot tartja fordulópontnak Egry festészetében. A háború előtti, vastag faktúrájú olajképei fokozatosan feloldódtak, és megszülettek az atmoszferikus fényhatásokra épülő, könnyed, már-már légies festmények és grafikák, amelyek témája legtöbbször a víz, a Balaton és az azt környező táj a benne élő és dolgozó emberekkel. Ugyanakkor a Balaton a szakrális témák keretévé is vált. Nem elhanyagolható, hogy Egry és felesége 1929-ben közel fél évet töltött Szicíliában, majd 1938 márciusában utaztak ismét néhány hónapra Olaszországba.

Ezek a külföldi utazások inspirálták a tárlat koncepcióját is. A művész 1919–20 körüli badacsonyi letelepedését követően készült balatoni képeit szeretnénk párhuzamba állítani az olaszországi utazások során készült tenger menti alkotásokkal. E gondolat mentén célunk, hogy a különböző közgyűjteményekben megtalálható munkák mellett magántulajdonban lévő, féltve őrzött és a nagyközönség elől elzárt műveket is bemutassunk” – mesélték a szervezők.

A kiállításhoz kapcsolódva a Laczkó Dezső Múzeum a festővel készült korabeli interjúkat és Nyáry Krisztián Egry Józsefről és Pauler Juliskáról szóló írását is feldolgozta hanganyag formájában. Az online fogyasztható tartalmak célja, hogy a kiállításra érkező látogatók már ismerjék az alkotó gondolatait és alkotói filozófiáját. A hangjátékot a YouTube-on vagy Soundcloudon tudjátok meghallgatni.

A téli időszakban az alábbi programok színesítik a kiállítást:

– Január 13. 10:30 – Sipos Anna kurátori tárlatvezetése
– Január 17. 16:30 – Tevesz Mária művészettörténész tárlatvezetése
– Január 20. 15:00 – Debreczeny Zoltán és Kovács Attila tárlatvezetése
– Február 3. 15:00 – Varga Zita, a Ludwig Múzeum munkatársának művészetterápiás foglalkozása (az esemény időtartama kb. 3 óra, 16 éven felülieknek ajánlott)
– Február 10. 11:00 – Korn Anita tárlatvezetése
– Február 14. 16:30 – Tevesz Mária művészettörténész tárlatvezetése
– Február 17. 11:00 – Bűvész- és kreatív foglalkozások
– Február 18. 15:00 – Finisszázs Winkler Nóra és Topor Tünde vezetésével

A kiállításról és a kapcsolódó programról itt találtok részletes infókat.

A kiállítás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósult meg.

(Borítókép: Pesthy Márton)

Címkék