A népszerű kiállítás eredetileg január 7-én zárt volna, de a múzeumnak sikerült megállapodnia a tárlat meghosszabbításáról a külföldi kölcsönző intézményekkel.

Két héttel később, január 21-én zár a Szépművészeti Múzeum Renoir-kiállítása, amelyet szeptemberi megnyitása óta eddig már több mint 200 ezer látogató tekintett meg. A Renoir. A festő és modelljei című tárlat a nagy érdeklődésre való tekintettel hétfőn is nyitva áll a látogatók előtt, hétvégén pedig 10 óra helyett 9 órakor nyitja meg a kapuit a múzeum. A nagyszabású tárlaton a francia mester csaknem 70 alkotásával találkozhat a közönség.

A Renoir emberábrázolásait középpontba állító tárlat a párizsi Musée d′Orsay-vel és a Musée de l′Orangerie-vel együttműködésben valósult meg, de a kiállításra több mint húsz külföldi közgyűjteményből kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum. A tárlaton olyan fő műveket láthat a közönség, mint például A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások. A festőnek szentelt első magyarországi bemutató – amelyen a Szépművészetiben őrzött csaknem harminc Renoir-alkotás is kiemelt szerepet kap – kronológiai és tematikus elrendezésben ismerteti a művész fejlődését.

A népszerű tárlaton most első alkalommal állították ki együtt Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című alkotásának mindhárom, 1903 és 1907 között készült változatát, melyek közül az elsőként megfestett remekmű 2019-ben, egy gyűjteménytörténeti jelentőségű vásárlás révén került a Szépművészeti Múzeumba.

A kiállításról szóló beszámolónkat ide kattintva olvashatjátok el, míg a Renoir életéről szóló kvízünket itt tölthetitek ki.

(Borítókép forrása: Lakatos Péter - MTI)

Címkék