Nem mindennapi látványban lehet részünk, ha végignézzük ezt a videót a februári telihold felkeltéről, amely az Erzsébet-kilátó mögül bukkan ki.

Beinrohr László (Eternipix) nevével nem először találkozunk, nyáron a Budavári Palota felett vörös színben pompázó Holdról készített különleges felvételeket, nemrég pedig YouTube-csatornájára töltött fel egy videót, amelyen az Erzsébet-kilátó mögött kel fel az óriási Hold. A február 5-i teliholdban mi is gyönyörködtünk, noha mi jóval kisebbnek láttuk az égitestet. De akkor hogyan is lett ilyen hatalmas? A titok és az optikai trükk az, hogy a felvétel nagy fókusztávolságú távcsővel készült (>1500mm), és nem a kilátó szomszédságából, hanem több mint 4 kilométeres távolságból. A Hold erős sárga színe annak köszönhető, hogy ebben az időpontban alacsonyan járt az égen. 

A valamivel több mint 7 perces felvétel február 5-én 16:50 után készült. Az időzítés szándékos volt, csakúgy, mint a videózás helyszíne, amit nagyon pontosan, 20 méternél kisebb hibával kellett meghatározni. Érdekesség, hogy a videó egyáltalán nincs felgyorsítva, valós idejű, „a Hold azért látszik ilyen nagynak, és azért tűnik úgy, hogy gyorsan mozog, mert nem tudjuk a méretét mihez viszonyítani a puszta égbolton, tereptárgyakhoz képest viszont igen” – meséli Beinrohr László.

Beinrohr László foglalkozását tekintve egyébként vegyész, az égitestekről készült látványos fotókat és videókat pedig szabadidejében készíti.

Címkék