Két fiatal építész, Nagy Péter és Juhász Norbert a léptékváltás mellett döntött, így született meg a Komok bútortervező és -gyártó stúdió. A Komokban hazai munkaerővel, környezettudatos szemlélet mentén, saját tervek és kollaborációk segítségével alkotnak minőségi alapanyagokból készült, egyszerű és funkcionális, mégis egyedi és sokféle térbe illeszthető bútorokat.

Juhász Norbert és Nagy Péter saját bútortervező és -gyártó stúdiót hozott létre, ahol kollaborációk és saját tervek segítségével készülnek az egyedi stílusú bútorok és világítótestek. Norbert és Péter még a BME Építészmérnöki Karáról ismerik egymást, de csak évek elteltével, hosszabb útkeresés után éreztek rá arra, hogy közös szemlélet mentén gondolkoznak, és jól tudnak együttműködni.

Noha mindketten az építészet felől közelítettek, a bútorok világához különböző úton jutottak el. Norbi például fotós kitérővel, amelynek során a We Love Budapestnek is dolgozott. Nagyon szerettük a képeit, de a kollégák kicsit meglepődtek, amikor kiderült, hogy lakóautót épít barátnőjével, és hosszabb utazásra készülnek. Így jött létre a Debella lakóautó, amelynek nyolc hónapos útját blogon is követhettük. Norbi a más jellegű munkák alkalmával döbbent rá arra, hogy az építészet helyett pörgősebb, emberibb léptékű, kevesebb kompromisszummal járó projektekre vágyik, így beiratkozott egy asztalosképzésre.

Péter figyelme eközben izgalmas diplomamunkája és a Valyóval közös projektje után szintén a bútorok felé fordult, és ő is asztalosképzésre jelentkezett. A szálak pedig egy közös munka kapcsán értek össze, nemzetközi pályázat keretében egy kicsi, lassulásra és természetközeli életre biztató erdei kabint terveztek együtt, amellyel ugyan nem nyertek, ám nyilvánvalóvá vált, hogy hasonló a tervezési szemléletmódjuk, és jól megértik egymást, ha munkáról van szó.

Így született meg végül a Komok, amelynek a nevében a kommunikáció, a kompozíció és a kombináció, a tervezési folyamat legfontosabb elemei vannak elrejtve. 

Így született meg végül a Komok, amelynek a nevében a kommunikáció, a kompozíció és a kombináció, a tervezési folyamat legfontosabb elemei vannak elrejtve. 

Az építész- szemléletmód egyértelműen látszik a bútorok funkcióközpontú kialakításán, az ésszerű, problémacentrikus megoldásokon, amelyek eredménye a jól felismerhető stílus, az a fajta egyszerűség, ami miatt még jobban látszik az elegáns arányok és a minőségi alapanyagok harmóniája. A stúdió saját ötletek alapján is dolgozik, de inspiráló kollaborációk, egyedi és kis szériás termékek gyártására is nyitott, a lényeg, hogy megfelelő kommunikációval olyan tárgy jöhessen létre, amely illik a Komok stílusába és tükrözi a megrendelők vagy a vásárlók igényeit is.

Norbert és Péter hátterüknél fogva több, építészekkel közös projektben vett részt, ebben az esetben pedig nem puszta kivitelezőként, inkább közvetítőként tekintenek magukra, akik abban is segítenek, hogy a tervezők minél könnyebben formába önthessék az ötleteiket. Ehhez pedig saját asztalosműhelyükön kívül a közös munka során már kipróbált szakemberek segítségére is számítanak. Ez a csapat a stúdió legnagyobb erősségei közé tartozik, általuk válik lehetővé, hogy a famegmunkálás mellett a bútorok kárpitozott vagy fémből készült részei is 

hazai munkaerővel, helyben készülhessenek. A minőségi és tudatos válogatás során kiválasztott alapanyagok és az újrahasználhatóság mellett elsősorban ez adja a márka környezettudatos szemléletének legfontosabb elemét.

hazai munkaerővel, helyben készülhessenek. A minőségi és tudatos válogatás során kiválasztott alapanyagok és az újrahasználhatóság mellett elsősorban ez adja a márka környezettudatos szemléletének legfontosabb elemét.

A Komok életében nagy szerep jutott a kollaborációnak, ennek pedig az egyik legizgalmasabb példája az Onyx szék, amely az URBA tervezőivel közös munka eredménye. A belsőépítész-stúdióval az Onyx Műhely belső terei kapcsán dolgoztak együtt, a progresszív, kísérleti konyhájáról híres étteremhez pedig tökéletesen illik a letisztult, három lábon álló szék. A tárgy egy többlépcsős tervezési folyamat eredménye, amelynek egyes állomásait meg is lehet szemlélni a Komok műhellyel egybekötött bemutatótermében, amely szuper hangulatú ipari környezetben, az egykori Zuglói Alumíniumgyár területén található.

De megtaláljuk itt a Szeglet Kávézó és Közösségi és Élménytérből is ismerős Kapszula lámpákat is, amelyek Pálfi Dániel Illéssel közös kollaboráció eredményei és díjat nyertek a BIG SEE Awardson is. Az egyszerű forma számtalan színben elérhető és többféle anyagból is készülhet, így sokfajta térben megállja a helyét. 

Hasonlóan őszinte, az arányokat, a könnyű gyárthatóságot és a funkciót egyértelműen kijelölő szemlélet mentén készült a Komok többi tárgya is, az Guld Beatrixszal közös növényállvány vagy a Kubi névre keresztelt éjjeliszekrény, amely a skandináv dizájn hatását mutatja, és dió-, tölgy-, valamint juharszínben is elérhető.

Ha pedig ellátogatunk a bemutatóterembe, érdemes egy pillantást vetni saját irodabútoraikra is, amelyek szintén egyedi látásmódjukat tükrözik. Norbertet és Pétert egyébként mostanában egyre több külföldi megrendelés is megtalálja, Svédországban, Lengyelországban és Hollandiában is lehet már találkozni a bútoraikkal. Az irány pedig továbbra is kettős, az egyedi gyártás mellett maradnak a kisebb szériák is a Komokban.

Címkék

Elérhetőségek

Komok 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 57. Facebook-oldal Weboldal