A Szegletben olyan műhelyek kapnak lehetőséget a működésre, akik saját tevékenységükbe megváltozott munkaképességű vagy éppen fogyatékos embereket szeretnének munkatársként bevonni: újrahasznosított anyagokból dolgozó kézműves manufaktúra, textilműhely, fotó- és videóstúdió, kávézó, különleges vegán élelmiszerüzem található köztük.

A Salva Vita Alapítványról még a Segítő Vásárlás – Design Randi program kapcsán írtunk márciusban, amelynek lényege, hogy a dizájnerek terveit fogyatékkal élők gyártják le, és ezek egy webshopban megvásárolhatóak. Az egy-egy termék eladásából származó bevétel 80%-a a műhelynek, 10%-a a tervezőnek megy, 10%-át pedig a webáruház működtetésére fordítják.

Az alapítvány november 15-én nyitotta meg alkotóműhelyét és rendezvényhelyszínét Albertfalván a társadalmi fenntarthatóság, az újrahasznosítás, a környezeti terhelés csökkentése jegyében egy régi patika épületében. A szebb napokat látott, lepusztult, beázott, szomorú látványt nyújtó Borostyán gyógyszertárat az alapítvány azután újította fel, hogy nyertek a dániai The Velux Foundation pályázatán. A keresés során szempont volt, hogy az ingatlan elég nagy legyen ahhoz, hogy befogadja a műhelyeket, a kávézót, a rendezvénytermet, legyen akadálymentesíthető és tömegközlekedéssel jól megközelíthető, továbbá parkolni is lehessen a környékén.

A Szeglet összesen öt feltörekvő vállalkozásnak ad otthont: itt kap helyet Wertheimer Kinga vegán körökben ismert vegán főzőműhelye, a tunk-tunki, Vörös Nikolett Print with Venus textilnyomdaműhelye, Dzuris Orsolya REWORK újrahasznosító műhelye, Czabán Máté fotográfus stúdiója és a Szeglet kávézója. Közös vonásuk, hogy megváltozott munkaképességű kolléga felvételét és foglalkoztatását tervezik.

A Szeglet terében elérhetőek a Segítő Vásárlásban résztvevő termékek, ezen felül lesznek majd szemléletformáló programok, csoportos műhelyfoglalkozások, továbbá rendezvénytermeiket ki is lehet bérelni. Kávézója a társasokkal, gyereksarokkal, sütikkel, szendvicsekkel, salátákkal vár, és műanyagpalackos italok nélkül fog működni.