Keresés EN

Látnivalók és kultúra

5 szuper sorozat, ami még a karácsonyt is izgalmassá teszi

Karácsonykor az izgalmat legfeljebb az jelenti, hogy azon izgulunk, milyen ajándékot rejt az ünnepi csomagolópapír. Az evés-ivás már nem izgalmas. De ezen változtathatunk, például azzal, hogy megnézünk egy vagy több olyan sorozatot, amin családi körben rághatjuk le a körmünket.

Bosch: Örökség (Bosch: Legacy)

Az Amazon Prime Videón látható sorozat már 2 évadon van túl (és biztosan lesz belőle harmadik is jövőre), és egy szintén az Amazonon nézhető másik sorozat, a Bosch spinoffja. Harry Bosch a 7 évadot megért első sorozatban egy nyomozót alakít, az újban pedig már magánnyomozóként derít fel mocskos ügyeket. A magyarul is olvasható amerikai szerző, Michael Connelly regényei alapján készült sorozat minden egyes évada egy-egy szövevényes bűntény felderítéséről szól, ami néha komótosan csordogál előre, de a noiros hangulat, a remek szereplőgárda és az ügyek gyakran váratlan fordulatai feledtetik velünk az időnkénti lassúságot.

Ozark

A Netflix kartelles sorozata 2017 és 2022 között futott, és négy évadot ért meg. A középpontjában egy család áll, akik egy álmos amerikai kisvárosban próbálnak nem feltűnést okozni, ugyanis a drogkartell pénzét mossák, és közben nagyon vigyáznak, hogy ne hibázzanak, mert akkor szörnyű véget érnek. Az inkább vígjátékokból ismert Jason Bateman alakítja a családfőt, és bizonyítja, hogy drámázni is pazarul tud, tökéletes partnere a feleségét játszó Laura Linney-nek. De ugyanez mondható el az összes többi színészről és magáról a sorozatról is, ami úgy hibátlan, ahogy van. Egyszer mindenkinek látnia kell!

Kém a csapatban (A Spy Among Friends)

A brit sorozat valós eseményeket dolgoz fel, amelyek a hidegháború idején, a 60-as évek első felében játszódtak le Nagy-Britanniában. Az HBO Maxon nézhető széria főbb szerepeiben sztárszínészek láthatók, Damian Lewis és Guy Pearce, mellettük pedig kiváló brit karakterszínészek. A sorozat két barát, a kémekként szolgálatot teljesítő Nicholas Elliott és Kim Philby igaz története. Utóbbira a gyanú árnyéka vetül, hogy esetleg a szovjetek kettős ügynöke lehet, ez pedig a másik ügynököt is kompromittálja, mire ő igyekszik magát tisztázni, barátját pedig vallomásra bírni. Igazi macska-egér játék az övék, ami a kémtörténetek koronázatlan királyát, John le Carrét juttatja az ember eszébe szinte azonnal. Ez pedig mégiscsak jó pont.

Sárgadzsekisek (Yellowjackets)

Az amerikai sikersorozattal az a helyzet, hogy két helyen is nézhető, a SkyShowtime-on és a Netflixen, de van egy lényeges különbség. Az előbbin fent van az eddig elkészült két évad, az utóbbin pedig még csak az első. A két idősíkon játszódó széria a múltban egy amolyan Legyek ura-típusú történet, fiúk helyett gimis lányokkal, akik egy focicsapat tagjai. Lezuhan a repülőjük, és akik életben maradtak, megpróbálnak túlélni a vadonban. Az hamar kiderül, hogy nem mindenki tér majd haza, és hogy olyan súlyos dolgokban is részük lesz, mint az emberevés. A másik idősík a jelen, ahol a hazatérteket valaki megzsarolja azzal, hogy leleplezi őket, nyilvánosságra hozza a titkukat, mire ők összefognak, hogy kinyomozzák, ki lehet a zsaroló. Nagyon izgalmas sorozat, amiről ennél többet nem is árulunk el, mindössze annyit, hogy tipikusan az a széria, amit egy ültő helyében ledarál az ember.

Reacher

Lee Child magyarul is olvasható könyvsorozata, a Jack Reacher izgalmas-mozgalmas akciókrimi, aminek egyes részeiből készült már mozifilm is Tom Cruise-zal, de ami igazán eltalálta a regények egyszerre nyers és laza hangulatát, az az Amazon Prime Video sorozata, aminek éppen most fut a második évada (és már a harmadik etapot is berendelték). És amíg az a végéhez ér, addig az elsőt pont meg lehet nézni, pláne hogy minden egyes évad új sztorit is jelent. Reacher egy melák pasas, aki nagyon magas, nagyon súlyos és nagyon izmos, ráadásul gyakran előbb üt, mint kérdez. Katonai nyomozóként dolgozott, majd a leszerelés után nem csinál semmit, pontosabban erre-arra járja az országot. Utazása során eljut egy csendes, belassult kisvárosba, ahol váratlanul gyilkossággal gyanúsítják meg, Reacher pedig tipikusan nem olyan arc, aki hagyja magát, csak hát egy elég komoly ügybe sikerül beletenyerelnie. Aki bírja az izgalmas csihi-puhit, az semmiképpen ne hagyja ki!

Cimkék

Hasonló tartalmak

Látnivalók és kultúra

„A fiatalok éhezik a hitelességet” – Interjú a Korda házaspárral

Életműkoncertre készül az ország egyik legismertebb házaspárja. Hitelességről, profizmusról és a régi Budapestről is beszélgettünk velük.

Kultúra

The AI Film Festival (AIFF) 2024

Magyarországon elsőként szervezett nemzetközi, mesterséges intelligenciával készült filmeknek versenyt a The AI Film Festival (AIFF). A 145 beérkezett pályamunkákból rangos zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, amelyeket március 3-án a Bem Moziban nézhetünk meg. Az AIFF-ra öt – látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip, vegyes művészeti alkotás – kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében mesterséges intelligenciával készült alkotásokkal nevezhettek a készítők.

Kultúra

Jávor Piroska: „Játék Parnasszuson”

Az idén 80 éves szentendrei festőművész, Jávor Piroska kiállítása nyílik a Szentendrei Képtárban március 8-án, 17 órakor Játék a „Parnasszuson” címmel.

Kultúra

Te nem vagy olyan

A Te nem vagy olyan című kiállítás alkotói különböző terepekről érkeznek és más-más aspektusait érintik a női- és a roma elbeszélésnek, ezek közös halmazának, amelyek még inkább hiányoznak a kortárs társadalmi és művészeti diskurzusokból. Ezen attitűdök sorából nem marad ki az a kérdésfelvetés sem, hogy abban a kulturális mezőben, ahol nagyon kevéssé jelenik meg ez a hang, milyen elvárás épül egy fiatal alkotóra, hogy dolgozzon gender vagy etnikai felvetésekkel, szabadulhat-e a társadalmi és kulturális elvárásoktól.

Neked ajánlott

A