Ha besokalltok a bejglitől, esetleg a rokonoktól, a családtól, vagy éppen fordítva, még több minőségi időt szeretnétek együtt tölteni velük, mi mindkét esetre ajánlunk a december 21. és 31. közötti 11 napra is napi minimum egy programot, ha már tényleg aktívkodnátok, kiszakadva az otthoni idillből vagy éppen a lustálkodásból.

  December 21., csütörtök

Nézz meg egy 360 fokos mozgóképet, ami a betlehemezés történetét mutatja be!

Az Erzsébet téren találjuk azt a látványos ünnepi installációt, ami a betlehem Szent Ferenchez köthető történetét meséli el, és a betlehemállítás 800 éves tradíciójának állít emléket. A betlehemezés hagyományát Szent Ferenc indította el 1223 szentestéjén. Budapesten, az Erzsébet téren december 22-ig 17 és 22 óra között ingyenesen tekinthetjük meg a 360 fokos mozgókép-installációt, ami visszarepít minket az időben. 

További infók

  December 22., péntek

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépniük ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk. Az itt látható Zigong lampionok a szellemi kulturális örökség részét képezik.

Aki pedig az Állatkertben élő „sárkányokat” szeretné megcsodálni, napközben a Sárkányházban, a Mérgesházban, a Krokodilházban teheti ezt meg, a téli nyitvatartási rend szerint az év minden napján. (x)

További infók

Kolorádó karácsonyi buli

Idén is megidézhetjük a Kolorádó közösségi szellemét, hogy a nyári hangulatot a Turbinába csaljuk. Telt házas karácsonyi őrületre számíthatunk december 22-én: koncert, elektronikus zene, kiállítás, meditáció, tánc, kvíz, performance és ajándékvásár is lesz. A nagyteremben olyan fellépőket köszönthetünk, mint a Mordái vagy a Németországból érkező Lena Willikens, a Klubszobában pedig többek között Galactic Jackson, Nova Gravity gondoskodik a talpalávalóról. Lesz emellett kiállítás, De Markt minivásár és sok más izgalmas foglalkozás.

További infók

  December 23., szombat

Irány jégkorizni!

A fővárosban nem egy helyen tudjuk átadni magunkat az egyik legkedveltebb téli sportnak: szombaton fedezzük fel a 12 jégkoripálya valamelyikét, és csússzunk bele vidáman az ünnepekbe!

További infók

Carlo Collodi–Litvai Nelly: Pinokkió, a hosszúorrú fabáb története

Ki ne hallott volna Pinokkióról, Dzsepettó mester hosszú orrú fabábújáról? Pinokkió ugyanannyira a gyermeki fantázia és szabadság, mint a felnövő tékozló fiú jelképe mindannyiunk számára. A Pinokkió egy varázslatos történet egy életre kelt fabáburól, akinek egyetlen vágya, hogy igazi fiúvá válhasson.

A Szentendrei Kulturális Központ, a Kanyar-GO Alapfokú Művészeti Iskola és a MusicalVarázs Alapítvány támogatásával december 23-án Pinokkió, a hosszúorrú fabáb története című mese színjátéka tekinthető meg a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban. A színdarabot Kertész Katalin és Oroszi Orsolya Éva rendezte.

További infók

  December 24., vasárnap

Less be a varázslatos Cinema Mysticába!

Ha éppen úgy kezdenénk a családdal a napot, hogy tényleg egy karácsonyi csoda legyen a szenteste, akkor beleshetünk vasárnap 14 óráig a Cinema Mystica ámulatba ejtő jeges, havas világába!

További infók

  December 25., hétfő

Vásározz!

A legnagyobb karácsonyi vásárok december 25-én még bőven nyitva tartanak és bejárhatók. Ha egy forralt borra vagy karácsonyi kosztra rákívánnánk, akkor az alábbi linken található listából kikereshetitek a számotokra tökéletes karácsonyi vásárt egy könnyű sétára.

További infók

  December 26., kedd

Fran Palermo & The Grinch Orchestra

Karácsonyi, egyben évzáró koncertjét tartja december 26-án a Fran Palermo zenekar, amely ezúttal 7 extra BJC Big Band fúvóssal kiegészülve adja elő rendhagyó koncertjét az A38 Hajó színpadán. Az együttes ezután néhány hónapra elvonul, hogy megkezdje munkálatait egy új lemezen.

További infók

  December 27., szerda

Magyar menyasszony

Magyar Menyasszony című új időszaki kiállítás 500 évre visszamenően irányítja a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteire, házasságaira. Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik majd meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek mind a női szerepek és az esküvőhöz, a házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

A kiállítás anyaga a múzeumi gyűjteményből és egy nagy része közösségi felajánlásokból, adományokból áll össze, ettől válik igazán különlegessé. Ebben a kiállításban a közösségé a főszerep, a múzeum közös gondolkodásra invitál mindenkit a nők társadalomban betöltött szerepéről. A kiállítás attól is egyedi, hogy a történelmi személyek mellett megjelennek a jelenkor emberei és az ő történeteik. Mindenkit megszólít, és bárki személyesen is a részévé válhat. A Magyar menyasszonyaugusztus 25-ig látogathatjuk a Magyar Nemzeti Múzeumban.

További infók

  December 28., csütörtök

Igazából karácsony – szimfonikus koncertshow

Budafoki Dohnányi Zenekar látványos zenei ünnepe a magyar koncertpalettán teljesen egyedülálló, izgalmas összművészeti élménnyel várja a klasszikus zene, a pop, a jazz, a látvány, a tánc, a légtornászat, egyszóval a minőségi show-műsor kedvelőit december 28-án az MVM Dome-ban. A koncertre itt tudtok jegyet vásárolni. (x)

További infók

Hangolódj a karácsonyra egy hangulatos helyen!

Karácsony előtt nemcsak a város és a kirakatok öltöznek ünnepi díszbe, de nagyon sok kávézó, étterem, bolt és múzeum is csodás díszekkel, egy kis extra ragyogással vár. Egy ilyen helyen pedig baráttal, barátnővel, családtaggal, rokonnal pont jóleshet egy meghitt beszélgetés az ünnepi készülődés alatt.

További infók

Duna Művészegyüttes: Héttorony táncszínházi előadás

Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. A Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a nagy elődök szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyainak ölelésében. E kincsek között tartjuk számon Makovecz Imre életművét is. Nem véletlen, hogy a 2002 óta megrendezésre kerülő, Makovecz épületeiben zajló építészeti és világzenei fesztivál is a Héttorony nevet viseli. 

Duna Művészegyüttes Héttorony című táncszínházi előadása arra vállalkozik, hogy a Mester gondolkodásmódját, műveinek komplexitását a tánc nyelvén fogalmazza meg. Az előadásban szólistaként közreműködik Vecsei H. Miklós, a zenei kíséretet a Duna Művészegyüttes állandó zenekara, a Göncöl zenekar és az Etnofon Zenei Társulás adja. (x)

További infók

Ajtónyitó – Megnyílik az Adaptér!

Újbuda és Magyarország legelső kreatív technológiai tudásbázisa kétnapos grand openingen nyitja meg az ajtajait és mutatja be azt, mit is tartogat a fenntarthatóság, a digitális technológiák és a társadalmi kérdések iránt érdeklődőknek.

Ezen az eseményen megnézhetjük többek között az Oedipus in Search of Colonus, Loukia Alavanou görög médiaművész alkotását, részt vehetünk AI zeneszerzés-workshopon, és készíthetünk deep fake videót szintén az AI segítségével, ezzel kipróbálva, mennyire könnyen manipulálható egy-egy felvétel. De Snake-et is játszhatunk egy társasház falán is. December 28-án és 29-én, 10:00 és 16:30 közt látogatható az Ajtónyitó.

További infók

Erzsébet királyné karácsonya a Gödöllői Királyi Kastélyban

Karácsony alkalmából, amely Erzsébet királyné által különösen kedvelt ünnep volt – hiszen nagyon szeretett másokat megajándékozni –, egy varázslatos hangulatú napra várja a Gödöllői Királyi Kastély a családokat. Aki ellátogat december 28-án, a Mare Temporis hagyományőrzőinek közreműködésével próbára teheti magát, megfelelne-e a királyi udvar szokásainak és elvárásainak, megtanulhatja az udvari bálok népszerű táncait, és részt vehet Erzsébet királyné fogadásán. Az udvari forgatag mellett kézművesprogrammal és a Kezes-Lábas Játszóház kreatív ügyességi játékaival várják akicsiket és a nagyokat. Az ünnepi napot A bátor hópelyhecske című mesebalett zárja. (x)

További infók

December 29., péntek

 Keress fel állatszobrokat Budapesten!

A gyerekekkel nem árt néha kiruccanni, hogy ne lustuljanak el a téli szünetben! Élvezetes és kedves kis programnak ígérkezik, ha felkerekedünk velük, és a budapesti állatszobrok nyomába eredünk.

További infók

Dzsúdló-koncert az Arénában

Dzsúdló, a Z generáció egyik legnagyobb kedvence villámgyorsan vált népszerűvé szókimondó, sajátos hangulatú dalaival. Lil Frakk-kal közös, Lej című slágere szinte a megjelenéskor kultstátuszba emelkedett, első lemeze, Fotofóbia pedig Magyarország egyik legtöbbet hallgatott albuma lett. Egy évvel később már érkezett is Szörnyeteg című, második nagylemeze. Maradtak az olykor tabudöntögetően érzelmes, spleennel átitatott dalok, s érkezett néhány neves közreműködő, például Beck Zoli (30Y) vagy Krúbi.

2023-ban is végigturnézta az országot, hallhattuk a legtöbb nagy fesztiválon, többek között a Sziget Fesztivál nagyszínpadán, december 29-én pedig a Papp László Budapest Sportarénát tölti meg.

További infók

Előszilveszteri flow jóga DJ-vel

Nem számít, hogy 31-én este bulizni megyünk, vagy nyugis újévet szeretnénk, az előszilveszteri közös, rendhagyó jógázás biztos megalapozza a hangulatot a következő évre. December 29-én egy technóparti, különleges fények és a jóga varázsa fog keveredni a Barkan Jógastúdióban szervezett eseményen. A cél az lesz, hogy a gondolataink ne a teendőlistán kattogjanak, hanem megtapasztaljuk a flow élményét. Ezt a folyamatot a zene, a mozgás és a látvány fogja majd segíteni.

További infók

December 30., szombat

Szállj fel a zenélő buszra, az Ikarusra!

Elindult a Mozgó Múzeum, ami azt jelenti, hogy az Ikarus buszmatuzsálemeivel egy nosztalgikus utazásban lehet részünk. Idén decemberben és 2024 januárjában a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum teljeskörűen felújított és restaurált Ikarus 66-os és Ikarus 311-es autóbuszával kalandozhatjuk be Budapest belvárosát, miközben megismerjük a járművek korának világát, és alkalmanként stílszerűen korabeli élő zene is kíséri utunkat.

További infók

Zeus x Acrylic on Canvas

Az elektronikus zenei színtéren jellemzően technikai jellegű borítóesztétikával találkozhatunk, mivel sok producer választ digitális vagy mesterséges intelligencia által generált dizájnt. Két venezuelai születésű művész találkozása a budapesti Sziget Fesztiválon 2022 nyarán azonban egy merőben új dolgot hívott életre e téren: Joone, az Acrylic on Canvas nevű elektronikus zenei kiadó alapítója felkérte Zeus Salas festőművész-performert, hogy készítsen 12 egyedi művészi alkotást a kiadó 2023–2024-es megjelenéseihez.

Zeus festői gesztusai képzőművészeti mikrovilágokat hoztak létre a vásznakon a kiadó zenészei által generált dallamokhoz. 20x20 cm-es festményei egyedi műalkotások, amelyek bár kissé eltérnek a festő megszokott stílusától, mégis hűek maradnak organikus kompozícióihoz, szimbólumaihoz és expresszív kifejezésmódjához. Ennek eredményeként tökéletesen illeszkednek az elektronikus trackek üteméhez, ritmikai váltásaihoz, és pozitív fogadtatásra találnak a zenészek és a rajongók körében egyaránt. December 30-án a képzőművészet és a zene szerelmeseit várják a szervezők a The Workshopba, a kiállítás megnyitójára és az azt követő partira, ahol megismerhetjük a műveket és az AOC zenei világát.

További infók

December 31., vasárnap

Grecsó Krisztián: Tíz eszkimó – Pezsgős szilveszter a Katonában

Tölthetjük kultúrával is a szilvesztert, december 31-én ugyanis a Tíz eszkimó előadással és pezsgőzéssel várnak a Katona József Színházban. A színdarab szövegét Grecsó Krisztián írta, az előadást Máté Gábor rendezte.

mai Budapesten játszódik a történet, az író tudja, kik lesznek a produkció szereplői, az egyszerűség kedvéért a színészek saját keresztnevükön szerepelnek majd, kivéve Szikét, az onkológusprofesszort és egy Futárt, akinek a nevét nem kell hogy ismerjük. Szike testvére Ági, valamikori úszóbajnok, felesége Andrea, gyerekeik külföldön élnek. A család itthon maradt része meglehetősen jó körülmények között, egy budai kertes házban lakik. Egyetlen este lesz számunkra érdekes, mikor majd betoppan Kata és Béla, azután váratlanul Anna és Bence. Dávid, Szike szolgája pedig sűrűn töltögeti a jobbnál jobb italokat. (x)

További infók

Ha nincs ötleted szilveszterre, akkor mi segítünk!

Ha marad energiád az év végén, akkor érdemes körülnézned a budapesti bulihelyek háza táján, mert lehet, hogy elcsábulsz, és úgy döntesz, hogy a bulizásba tolod a megmaradt energiáidat.

További infók

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

(Borítókép: Kálló Péter - We Love Budapest)

Címkék