2024 májusában az 50 éves házakat ünnepelhetjük majd a Budapest100 programsorozatán, így a főváros késő modern építészetét fedezhetjük majd fel, és reméljük, hogy olyan házakba juthatunk be, mint például a Domus Áruház.

Nem mondjuk, hogy a 70-es évek késő modern építészete a legdivatosabb stílusnak számít, mégis érdemes jobban szemügyre venni az ebben a korszakban épült házakat, mert számtalan érdekes építési technikáról, formáról és történetről tudnak mesélni. És nem, ezek a házak továbbra sem szocreálban épültek, mint ahogy hajlamosak vagyunk a szocializmus idején felépített épületekre ráaggatni ezt a címkét, úgyhogy a Budapest100 május 9. és 12. közötti hétvégéje a fogalom tisztázására és a késő modern építészet tágabb megismerésére is ideális lesz majd. Mivel ezek az épületek „még csak” 50 évesek, így történetükről az építészek, a tervezők, a kivitelezők vagy épp a korábban ott dolgozók és lakók is tudnak majd mesélni, így egészen különleges sztorik állnak majd össze a személyes történetekből.

2024-ben is négynapos hétvégére számítsunk: lesz szakmai nap, sétanap és a kétnapos nyitott házak hétvégéje. Mi már nagyon várjuk, aki viszont addig is elmerülne a korszak építészetében, annak ajánljuk a Branczik Márta művészettörténésszel készült interjúnkat vagy a Magyar Építőművészek Szövetsége videósorozatát, ahol egy kicsit jobban megismerhetitek a modern építészet remekeit. Ebben a cikkünkben pedig a 70-es évek bútormennyországáról, a Domus Áruház történetéről olvashattok.

(Borítókép: Domus Áruház, Faragó György - Fortepan)

Címkék