Megjelent a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb kiadványa, ami összeszedi a 2023-as év rekordjait is: 34-szeres bérletidíj-különbség volt az idei legolcsóbb és legdrágább albérlet között.

Az elszálló albérletárak már több mint 10 éve parázs vita tárgyát képezik, és sajnos az elmúlt években folyamatosa drágulás volt megfigyelhető Budapesten is. A KSH-ingatlan.com legújabb lakbérindexe szerint az albérletpiac 2023 végére stagnálásra váltott, az országos bérleti díjak novemberben csak 0,2 százalékkal, a fővárosiak pedig 0,1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest. Éves összevetésben viszont sajnos még mindig 12 százalékos volt az országos lakbérek drágulása.

December közepén a budapesti kiadó lakások és házak átlagos bérleti díja 240 ezer forint volt, míg a vármegyeszékhelyeken 80-200 ezer forint volt az átlagos albérletár. Az ingatlan.com adatai szerint a december közepére jellemző kínálat alapján Budapesten az átlagos bérleti díj 240 ezer forintot tett ki. A legnagyobb számú albérletet nyújtó XI. és XIII. kerületben 240 és 250 ezer forint volt ez az összeg. Az I. kerület a legdrágább 300 ezer forintos árral, a legolcsóbb pedig továbbra is a XXIII. kerület 180 ezer forinttal.

Ha kitekintünk vidékre, azt látjuk, hogy a vármegyeszékhelyek közül Győrben a legmagasabb az átlagos bérleti díj, 200 ezer forintot tesz ki. Utána következik Debrecen és Székesfehérvár 188 és 178 ezer forinttal. A legolcsóbb pedig Salgótarján 80 ezer forintos összeggel.

Az elemzés egyúttal bemutatja a kiadó lakások december közepén jellemző átlagos bérleti díjait és az idei év rekordjait is. Kecskeméten, Debrecenben és Szegeden is lehetett 25-30 ezer forintért szobát bérelni, ezek voltak a legolcsóbban kivehető ingatlanok. Az önálló ingatlanok közül a legolcsóbb a Nógrád vármegyei Jobbágyiban található 38 négyzetméteres téglaépítésű lakás volt, amely havi 50 ezer forintért talált bérlőre. (2010-ben ennyi pénzért ugyanekkora garzont is ki lehetett bérelni a belvárosban.)

Budapesten egy 20 négyzetméteres XX. kerületi (pesterzsébeti) garzon képviselte az egyik végletet havi 60 ezer forintos bérleti díjjal, a másikat pedig a budai oldalon lévő Szemlőhegyen található kétemeletes, 140 négyzetméteres 5 szobás, kétemeletes, garázsokkal és tágas terasszal, valamint szaunával rendelkező penthouse lakás, amely havonta 1,72 millió forintba kerül. A Budapesten kívüli piacon pedig a legmagasabb bérleti díjjal elkelt albérlet egy balatoni panorámát nyújtó, fedett teraszos, medencés balatonfűzfői családi ház volt, amelyet március közepén hirdettek bérbeadásra havi 950 ezer forintért és május elején már bérlőre is talált.

(Forrás: Ingatlan.com, borítókép: Polyák Attila - We Love Budapest)

Címkék