Weisz Erik 1874 tavaszán Budapesten született, a VII. kerületben, és 52 évvel később, 1926 őszén Detroitban hunyt el, ekkor már Harry Houdini néven. A két dátum között viszont egy szédületes, sűrű és izgalmas élet zajlott, melynek sok pontja szinte mindenki számára jól ismert. De mi van a többivel, amelyek kevésbé ismertek? Ezek közül szedtünk össze ötöt.

Rejtegette a származását

Houdini magyar zsidó családból származott, és mindössze 4 éves volt, amikor kivándoroltak Amerikába, ahol Wisconsin államban, egy Appleton nevű városban telepedtek le. Később ezt a várost jelölte meg szülőhelyeként, nem pedig Budapestet, és magyar származását sem verte nagydobra. Már jóval a halálát követően, 1972-ben derült ki, hogy pontosan mikor és hol is született a szabadulóművész. A félreértések elkerülése végett jegyezzük meg, hogy Houdininek semmi gondja nem volt a származásával, családjának tagjai otthon részben magyarul beszéltek egymással, és Houdini nagyon szerette a magyar konyhát is. Az ok az érvényesülés volt: ha mindenki azt hiszi róla, hogy ő egy Amerikában született amerikai, akkor nyilván több lehetőséget is dob neki a sors. És hát így is lett.

A repülők szerelmese volt

Harry Houdini kora a repülőzés megszületésének időszaka is. Az 1900-as évek során a szabadulóművész beleszeretett a repülésbe, így mivel akkor már sikeres és tehetős ember volt, vásárolt egy kétfedeles francia gépet 5 ezer dollárért. Az első repülése sikertelen volt, a második viszont már sikeres, és a németországi Hamburgban került rá sor. Ezután, 1910-ben Ausztráliába utazott, hogy ő legyen az első ember, aki a földrészen felszáll egy repülővel. Ez több alkalommal és helyszínen sikerült is neki, a legtovább tartó repülése egyébként bő 7 és fél percig tartott (ne feledjük, ez még a repülés hőskora). Ezt követően Houdini Angliában, egy raktárban helyezte el a gépet azzal, hogy majd repül még vele később, sőt trükköt is kitalál vele (például összebilincselve ugrik ki belőle), de végül úgy alakult, hogy soha többé nem használta a repülőgépét.

A spiritiszták megveszekedett ellensége volt

Harry Houdini nagyon szoros kapcsolatot ápolt az édesanyjával, Steiner Cecíliával, aki 1913-ban hunyt el. A szabadulóművész szinte belebetegedett a veszteségbe, ezért spiritisztákhoz fordult, hogy vegyék fel neki a kapcsolatot a túlvilágra került édesanyjával. Ami persze nem járt sikerrel, de Houdini igazságérzetét nagyon bántotta, hogy ezek a kóklerek sok pénzért cserébe csalással és hazugsággal kihasználják más emberek gyászát és hiszékenységét. Ez irányú tevékenysége során pénzdíjat ajánlott fel annak a médiumnak, aki sikeresen bizonyítékát adja természetfeletti képességeinek, de a nyereményt sosem vitték el. Houdini álruhában járta a szeánszokat, egy riporter és egy rendőr társaságában, ezeken több neves médiumot is leleplezett. Könyveket is írt a spiritiszták ellen, épp H. P. Lovecrafttal dolgozott egy ilyen témájú könyvön, amikor meghalt. Barátsága Sir Arthur Conan Doyle-lal (a Sherlock Holmes atyjával) is a spiritiszták miatt szakadt meg. Az író meg volt győződve arról, hogy Houdini egy nagyon erős médium, aki a mutatványokhoz a paranormális képességeit használja fel, a többi spiritisztát pedig csak azért leplezi le, hogy blokkolja a képességeiket, ezáltal pedig a sajátjait meg persze a sikerességét erősítse.

Hollywoodban is szerencsét próbált

Houdinit a filmipar is felfedezte magának, és most nem arra gondolunk elsősorban, hogy a leglátványosabb mutatványait rögzítették a kamerák is. Hanem hogy több mozifilmben és egy sorozatban is szerepelt a némafilmkorszakban, az 1910-es évek legvégén és az 1920-as évek első felében. 1918-ban mutatták be a 15 részes The Master Mysteryt, amiben Houdini egy Quentin Locke nevű ügynököt alakít, aki egy olyan bűnözői csoport ellen harcol, amit egy Automaton nevű robot védelmez, és fontos szerep jut egy Madagascar Madness nevű gázfegyvernek is.

Houdini 1923-ig négy mozifilmben szerepelt, az első az 1919-es The Grim Game volt, majd 1920-ban következett az ígéretes című Terror Island. Az 1922-es The Man from Beyondot már a saját produkciós cége készítette, utolsó filmjét, az 1923-as Haldane of the Secret Service-t pedig maga Houdini rendezte, és a főszerepet is magára osztotta.

Mivel nem lehetett gyereke, állatokkal vette körbe magát

Houdininek és szeretett feleségének nem volt közös gyerekük, pedig szerettek volna. Hogy mi volt az ok, az sosem derült ki, de a pletykák szerint az alacsony termetű, törékeny és beteges asszony nem tudott teherbe esni. Így a gyerekhiányt az állatok iránt tanúsított szeretettel pótolták. A házaspárnak voltak kutyái, madarai (papagáj, ölyv és kanári), törpenyula meg egy teknőse is. A legenda szerint amikor Houdini meghalt, az egyik papagáj kiszabadult a kalitkából, elrepült, és soha nem tért vissza. Elleste mesterétől és gazdájától a lakat- és zárfeltörés tudományát, majd, ahogy azt kell, lelépett ő is.

Harry Houdini budapesti emlékeiről ebben a korábbi cikkünkben olvashattok részletesebben.

(Borítókép: Getty Images)

Címkék