A Városliget a századforduló óta Budapest egyik legkedveltebb találkozóhelye, ahol nemcsak a Hősök tere, az Állatkert, a Vajdahunyad vára, a Széchenyi fürdő és a jobbnál jobb régi és új múzeumok közelsége varázsol el minket, de a műjégpálya semmihez sem fogható hangulata is sokunkat ámulatba ejt. Nem véletlenül, hiszen Európa egyik legszebb és legnagyobb szabadtéri korcsolyapályájáról van szó, mely nyáron csónakázótóvá alakul át. A jégpálya gyönyörű, műemléki épületében kapott helyet a Városliget Café & Restaurant 1895, ahol nem csupán békebeli hangulat és a századfordulós polgári konyha remek fogásai várnak ránk, hanem egy igazi téli és nyári mesevilág.

Ráadásul a hatalmas ablakokból csodás panoráma nyílik a korcsolyázókra vagy a csónakázókra, háttérben a Vajdahunyad várával és a piros-fehér csíkos hőlégballonnal. Valóban Budapest egyik legromantikusabb, békebeli hangulatot idéző étterméről van szó, amit most mi is kipróbáltunk.

Tél a jégen, nyár a tavon

A Városliget Café & Restaurant immár 10 éve stabil csapattal és gyönyörű környezetben várja a vendégeket, most kicsit megújulva, igazi téli mesevilággal és a nyári csónakázást megidéző dizájnnal frissítették fel az amúgy is hangulatos enteriőrt.

Az étterembe belépve nem csak a fogadtatás nagyon kedves, de rögtön otthon is érezzük magunkat a barátságos téli dekoráció látványától, amitől azonnal ünnepi hangulatba kerülünk. A nagyteremben a téli sportok kapták a főszerepet, a bárpult felett színes szánkók díszelegnek, az ablakokban régi korcsolyák, sílécek és fakutyák kaptak helyet, a falakon pedig a Műjégpálya több mint 125 éves történetét idéző képek és a téli sportok hagyományait felelevenítő fotók visznek vissza minket az igazi békebeli időkbe.

A nagyteremből nyíló, korábban csak Törley teremként emlegetett helyszínen pedig mintha tündérországba csöppennénk, a nyári csónakázótó hangulatát nemcsak a gyönyörű növényi, tavirózsákat, fűzfákat idéző motívumok teszik mesebelivé, de középen egy igazi csónakból készült, 12 fős, karfás asztal is helyet kapott.

A pompásan kialakított enteriőrt óriási üvegablakok teszik még varázslatosabbá, ahonnan olyan panoráma tárul a műjégpályára, a Vajdahunyad várára és a mögüle kibukkanó hőlégballonra, hogy nem győztünk benne gyönyörködni. Egyszerűen nem is tudnánk elképzelni tökéletesebb helyszínt egy meghitt, romantikus randihoz, de egy családi ebédre vagy céges vacsorára is tökéletes választás a Városliget Café. Ráadásul a két említett termen kívül még számos helyszín rendelkezésünkre áll az épületben, melyet különböző rendezvényekre, akár esküvőre is kibérelhetünk.

Békebeli gasztroutazás modern körítéssel

A századfordulós hangulatot a nagypolgári életérzés mellett a gasztronómia is meghatározza, Dobosy József séf a Gellért Szállóban tanulta meg a szakma alapjait, de tapasztalatot szerzett Németországban és Ázsiában is. A fő irányvonalat a klasszikus magyar ételek és a Kárpát-medence legkedveltebb fogásai képviselik, ahol kell, abszolút a hagyományokat követve, ahol pedig lehet, modern köntösben tálalva.

„Receptúráink egy részét korabeli szakácskönyvekből és régi főzőasszonyok receptes könyveiből vesszük, mindezt ötvözve mesterszakácsunk tudásával és innovációival” – mesélik az Eventrend Grouptól, mely immár 10 éve felel a Városliget Café & Restaurant üzemeltetéséért és kiemelkedő minőségéért.

Ahol megkóstolhatjuk I. Ferenc József császár kedvenc fogását

Előételként a kacsamájpatét kóstoltuk meg, mely kacsazsírban konfitálva, majd tejszínnel dúsítva készül, friss zöldségekkel és forró pirítóssal kerül egy különleges, csónak formájú fatálon az asztalunkra. De nem maradhatott ki a pompás lazactatár sem, melyet az avokádó tett még frissebbé és látványosabbá.

Levesek közül ki kell emelni a marhagulyást, de az igazi különlegesség és a Városliget Café egyik legnagyobb büszkesége a tányérhús.

„Ez az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből származó »nemes étel« kezdetben I. Ferenc József császárnak köszönhette népszerűségét, kedvenc étele lévén. Hamarosan az egész birodalomban elterjedt az arisztokrata és polgári konyhákban, így vált a magyarok közkedvelt fogásává. Igazi gasztrotörténeti klasszikus, amelyet kizárólag kiváló magyar alapanyagokból készítünk, extra levesbetétekkel és köretekkel szolgálunk fel” – tudtunk meg részleteket a tányérhús történetéről és elkészítési módjáról.

Az étel két fogásból áll össze. Első fogásként a marhahúslevest topfban, vele főtt zöldségekkel, daragaluskával, a velős csontot pedig forró pirítóssal és fokhagymával szolgálják fel. Második fogásként kerül az asztalra az omlós marhaszegy stircelt burgonyával, almás tormával, meggy- vagy tejszínes parajmártással. Ha ez nem lenne elég, a fogás klasszikus módon rézedényekben érkezik, egy szinte már antik darabnak számító asztali melegen tartóval. Ha más nem, hát ez biztos visszarepít minket a boldog békeidőkbe, az biztos, hogy egyszer ki kell próbálni!

Ökörpofa, báránysült és szánkón érkező kóstolók

Főételek közül mi még az ökörpofát kóstoltuk meg, a szuper omlós hús vadasan készült, és szalvétagombóccal került a tányérra. Kipróbáltuk a lassan sült bárányt is, mely csodás színekben pompázó serpenyős zöldségkörettel érkezett. 

A vegán és vega vendégekre is gondoltak, az étlap egyik kiemelkedő fogása a vegán zöldségtekercs sáfránymártással és vadrizzsel, pompás színeire mi is rögtön felfigyeltünk, és örömmel fogyasztottuk. Természetesen olyan klasszikusok sem hiányozhatnak az étlapról, mint aJókai-bableves, a paprikás csirke vagy a rántott hús.

A kínálatban szerepel egy „bármikor” kategória is, melyen olyan ételeket találunk, amelyeket a nap bármely szakaszában elfogyaszthatunk, legyen szó reggeliről vagy uzsonnáról. Mi innen a grillezett gomolyát választottuk sült zöldségekkel és csicsókapürével, mely valóban egy könnyed fogás volt.

Természetesen a csónak mellett a szánkó sem maradhat el a tálalásból, így a magyaros húsválogatás salátavariációkkal szántalpon érkezik az asztalunkra, ezt a nagyközönség majd a két ünnep között próbálhatja ki, és szerintünk olyan népszerű lesz, hogy biztos nem kerül le egyhamar az étlapról.

Liget-kávé és mennyei desszertek

Az étterem desszertkínálatára sem lehet panaszunk, sőt! Kiválóak az olyan klasszikusok, mint a Sacher-torta vagy a somlói galuska, de mi mégis az új fúziós desszertekbe kóstoltunk bele, melyek Madácsi Miklós cukrászséf mesteri alkotásai.

A pisztáciás fehércsokoládé-torta málnafagylalttal teljesen levett minket a lábunkról, nem véletlenül lett ez a Városliget Café signature terméke az évek alatt. A tonkababos áfonyamousse és a mandarinos-mákos tartelette nemcsak fantasztikusan néztek ki, de az ízek harmóniája is mennyei volt.

Az étteremben ráadásul a desszertek mellett a kávé is kiváló, ez pedig annak is köszönhető, hogy helyben pörkölik a háromféle kávébabot, melyek közül mi választhatunk.

„Signature termékünk a Liget-kávé. Ennek felszolgálása úgy történik, mint a századforduló idején: házi tejszínhabbal, kis csokis süteménnyel” – meséli Fodor Máté üzletigazgató, aki folyamatosan azon dolgozik, hogy minél inkább megteremtse az étterem csodás, nyugodt békebeli hangulatát.

Italok terén még ki kell emelnünk a nagyon látványos és nem mellesleg különlegesen finom limonádékat, például a fahéjas almásat vagy a sütőtökös kardamomosat, koktélok közül pedig az elegáns, mélylila színben pompázó Városliget-spritzet, de természetesen a bor-, pezsgő- és kézművessör-kínálat is magas színvonalú.

Összességében hatalmas élmény ellátogatni a Városliget Caféba, ahol nem csupán nosztalgikus, századfordulós hangulatba csöppenhetünk bele, de pompás ételek és italok várnak ránk, amelyeket máshol szinte aligha kóstolhatunk. A panoráma miatt pedig már csak egy Liget-kávéra vagy egy izgalmas cukrászművészeti remekre is érdemes betérni!

Címkék