Az Erzsébet téren látható az a látványos ünnepi installáció, ami a betlehem Szent Ferenchez köthető történetét meséli el.

Budapesten, az Erzsébet téren december 12. és 22. között mindennap 17 és 22 óra között ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők azt az ünnepi installációt, ami egy 360 fokos mozgókép, és ami visszarepíti a nézőjét az időben. A betlehemezés hagyományát Szent Ferenc indította el 1223 szentestéjén. 

Szent Ferenc zarándokútjai során ellátogatott Jeruzsálembe, felkereste Jézus Krisztus születési helyét is. Visszatérve Olaszországba elhatározta, hogy a karácsonyt mostantól másképp ünnepli, méltóbb módon, mint addig. Azt találta ki, hogy az ünnepi szentmise mellett megjelenítenek egy betlehemi élőképet is. Az első betlehemállításra ekkor került sor, Greccio városában, ahol Ferenc élt. A Megváltót ekkor ábrázolták először hétköznapi kisdedként egy jászolban, ez a kézzelfogható egyszerűség és természetesség pedig azt okozta, hogy a hívek közelről és valóságosan élhették meg a szentestét, úgy, mint előtte még soha. Később aztán egyre többen követték a grecciói példát és állítottak betlehemi jelenetet.

Tovább ingyenes programokat decemberre ebben a cikkünkben találhattok.

Címkék