A decemberi ingyenes programokat a karácsony hangulata járja át. A gyerekek számos Mikulás-váró eseményen vehetnek részt, amelyek koncertekkel, kézműves-foglalkozásokkal egészülnek ki. Azokra is gondoltunk, akik nem a családdal, hanem barátokkal élveznék ezt az időszakot: őket összművészeti est várja Tandori emlékére, de lesz Mikulás-túra, filmklub és jazzkoncertek is.

Fénybe öltözött járművek a városban

Az adventi időszakban több olyan járművet is elcsíphetünk, amelyek ünnepi fényekben díszelegnek és várják a lelkes utasokat. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk néhányat, amelyeknek nagy része ingyenes vagy BKK-bérlettel igénybe vehető. Érdemes a kísérő programokra is figyelni: a Fénytűzoltó például 9-én a Vérhalom téren különleges bábelőadással érkezik, ami becsületkasszás lesz.

További infókat itt és itt találtok.

Advent a Várkert Bazárban

Az adventi vasárnapokon változatos programokkal várják a családokat a Várkert Bazárban. A gyerekeknek lehetőségük lesz megismerni és kipróbálni a különféle mézeskalács-díszítő eljárásokat, készíthetnek különféle anyagokból díszeket a lakásba, a karácsonyfára. Sőt, elkészülhetnek a kisebb ajándékok is, melyekkel megörvendeztethetik szeretteiket. Minden vasárnap 11:00 órától Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-verses gyerekelőadást hallhat az apró népség.

További infókat itt találtok.

Advent a Kertben

Ha a főváros közelében töltenétek az adventi vasárnapokat, egy érdi programot is ajánlunk figyelmetekbe. A Magyar Földrajzi Múzeum kertjében kicsik és nagyok is találnak kedvük szerinti elfoglaltságot, amivel közösen hangolódhatnak az ünnepekre. Lesznek ingyenes koncertek, gyertyagyújtás, gyerekfoglalkozások és vásári hangulat is!

További infókat itt találtok.

Találkozz a Mikulással a Városháza Téli Élményparkjában!

Szerdán a Városháza Téli Élményparkjába is ellátogat a fővárosi Mikulás, aki 300 ajándékcsomagot oszt ki a gyerekek között. A várakozást mesedélután és koncertek teszik hangulatosabbá december 6-án 17 órától.

További infókat itt találtok.

Koncertek a MikulásGyárban

Decemberben a Bakáts téri MikulásGyárban ingyenes koncertekkel és ünnepi hangulattal várják az egész családot. Természetesen lesz lehetőség találkozásra és fényképezkedésre a lappföldi Mikulással, 6-án pedig fellép többek között a Pitypang zenekar, a Buborék együttes és Szabó Ádám. Ha inkább a hétvégén mikulásoznátok, 8. és 10. között is izgalmas programokra, bűvészbemutatóra számíthattok.

További infókat itt találtok.

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat. A koncertre a belépő 2500 Ft, amit csak a helyszínen lehet megváltani. A rendezvény többi része ingyenes.

További infókat itt találtok.

Mikulás-túra 

Aki az ünnepi készülődést mozgással kötné össze, Mikulás-túrán vehet részt: december 10-én a Szent Jakab-zarándokút egy szakaszán, a normafai hegyektől a pátyi borospincékig tart a 14 km hosszú, kb. 4 és fél órás gyalogtúra, amit forraltborozás zár. A Mikulásra való tekintettel a szervezők buzdítanak, hogy legyen rajtunk valami piros.

További infókat itt találtok.

0036 MARK: Beszél majd az utókor...

Szuper kiállítással várnak az Easyben december 12. és január 6. között: 0036 MARK annak a gondolatiságnak a képviselője, mely szerint a művészetet nem szabad elrejteni és múzeumokba zárni, hanem azt az életünk, mindennapi tereink szerves részeként kell értelmezni. Számára tulajdonképpen az egész világ egy nagy vászon, művészi kifejezésvilágával, mesefigurákat posztmodern kontextusban ábrázoló ragasztott képeivel lépten-nyomon találkozhatunk a városban, ha felnézünk a telefonunk képernyőjéről.

További infókat itt találtok.

Marczi dokufilmklub: A döntés

A Marczi dokufilmklub következő eseményén (december 14-én) Márton Vízkelety és Julianna Ugrin A döntés című filmjét vetítik.

Robi fiatal római katolikus pap, aki cölibátusfogadalma ellenére az elmúlt években egy szeretetteljes családot is alapított három kisgyermekkel. Most eljött az idő, döntenie kell, a választás szinte lehetetlen a közösség és az apát hiányoló család között.

További infókat itt találtok.

Ingyenes Jam Session estek

A Free BJC Jam Session esteken hétvégéről hétvégére a legismertebb és legnépszerűbb hazai zenészek alkotnak spontán formációkat. Decemberben is várhatunk néhány izgalmas koncertet, amelyekre a belépés ingyenes! Ilyen például a Castagno Claudia Quartet 9-én, az Egri János Trio 16-án és 29-én, 22-én a Nagy Noémi Quartet, de az ünnepek között is lesznek szuper ingyenes koncertek.

További infókat itt találtok.

(Borítókép: Getty Images)

Címkék