December 6. és 10. között az ingyenes programoktól kezdve a karácsonyi ajándékbeszerző vásárokon át a szívmelengető gőzgombócnapig sokféle eseményen megfordulhattok, hogy egy kis színt csempésszetek ebbe a szürke időjárásba. Adományozni is ér, méghozzá ronda pulcsiban: a leggiccsesebb felsőtöket magatokra öltve futhattok vasárnap a jótékonyság jegyében.

December 6., szerda

GOBUDA Advent

Óbuda legnagyobb bevásárlóközpontja, a GOBUDA Mall családi programokkal vár bennünket december 6. és 9. között: ingyenes Gryllus Vilmos- és Kovácsovics Fruzsina-gyerekkoncertre számíthatunk. Az adventi események között lesz népzenei hangszersimogató, adventi rézfúvós koncert, valamint digitális játéksarok, kézműves-foglalkozás és arcfestés is.

Az adventi programsorozatot felvezetendő december 6-án a Mikulás is meglátogatja a bevásárlóközpontot, ahol az első emeleten kialakított karácsonyi installációnál akár szelfizhetünk is vele. (x)

További infók

December 7., csütörtök

Az idő illúziója – Ruth Orkin (1921–1985)

Komoly kihívásokkal kellett szembenéznie annak a nőnek, aki a 20. század első felében filmkészítő szeretett volna lenni az Egyesült Államokban. Miközben a nők részt vettek az „álomgyár” nyersanyaggal való ellátásában, nem lehetett kétség afelől, hogy a termékek előállítói, vagyis azok, akik a kamera mögött foglaltak helyet, férfiak.

Ruth Orkin nem választhatta azt a pályát, amely iránt elhivatottságot érzett – legalábbis nem úgy, ahogy elképzelte –, és ez alapvető módon határozta meg fotográfiai munkásságát. Orkin vizuális nyelve a fotografikus kép és a film, a mozdulatlanság és a mozgás találkozásánál helyezkedik el. Fotóművészetében a tér magában hordozza az időt és a mozgást, és addig feszegeti a fényképészet nyelvének határait, amíg az be nem hódol az illúziónak és a mágiának. Az idő illúziója – Ruth Orkin (1921–1985) címmel a Mai Manó Ház legújabb tárlatát október 10-től látogathatjuk.

További infók

Advent a Hegyvidéken

Hegyvidék adventi vására széles portékakínálattal, családi programokkal, koncertekkel, helytörténeti sétákkal, adventi gyertyagyújtással várja a látogatókat. A standokon kézimunkák, szőttesek és irhakabátok, kézműves fajátékok és háztartási felszerelések, különféle iparművészeti táskák, gyertyák, kerámiatárgyak, levendulás termékek és ékszerek, karácsonyi dekorációk között lehet böngészni. Delikát ajándékok, hatalmas sajtválaszték, kézműves csokoládé és csomagolt prémiumhús-kínálat várja a vásárlókat. Csupor mézek és mézkészítmények mellett számos vendéglátó is készül a hegyvidéki adventi vásárra: tradicionális kürtőskalács, hagyományos vásári lacikonyha, magyaros ételek, kenyérlángos közül lehet választani. A helyben fogyasztható kínálatban megtalálható lesz továbbá az igazi olasz pörkölésű és az újhullámos specialty kávé, a mindenféle színű és ízesítésű forralt bor, valamint desszertek, édességek, karácsonyi finomságok.

További infók

December 8., péntek

Jótékonysági felolvasás az Utcajogászért

December 8-án a FUGA-ban jótékonysági felolvasóestet tartanak az Utcajogász Egyesület adománygyűjtő nagykövetei, akik közül többen írók. A decemberi eseményen Garaczi Lászlóval, Czakó Zsófiával, Bakos Gyöngyivel, Vajna Ádámmal, Aradi Péterrel, Puskás Pannival és Rojik Tamással találkozhatunk.

További infók

Françoise Gilot: Felszálló Főnix

Françoise Gilot kiemelkedő művész és rendkívüli ember volt, aki már életében legendává vált, megkerülhetetlen szellemi örökséget hagyva ránk. Nyolc évtizedet felölelő festészeti munkássága mellett számos művészetelméleti könyvet írt, verseskötetet publikált és illusztrált, tanított egyetemen, táncelőadásokhoz készített díszlet- és jelmezterveket. Sokoldalú és művelt személyisége magával ragadta a környezetét, jelenléte betöltötte az őt körülvevő teret. Műveinek letisztultsága, eleganciája, formai szilárdsága, élettől lüktető színei, dinamizmusa, szellemes motívumai és mitikus szimbólumai egy teljesen önazonos, sokrétegű személyiség kivetülései.

A Műcsarnok kiállítása a művész Európában valaha megrendezett legátfogóbb bemutatkozásának tekinthető. Az egészen korai, még a pályaindulást reprezentáló művektől kezdve az életmű kései szakaszát jelentő 2016-os papírmunkáig Gilot főbb korszakai, témái és sorozatai mind felvonulnak. A kiállítás december 8-tól február 4-ig látogatható.

További infók

Dante Casino x Z Paradigma–Füge Produkció: Tyúkdráma

Mi volt előbb, tyúk vagy a tojás? Szerintünk Margitka. Napi rutinjába tartozik a reggeli jóga a cicákkal, a filozofálgatás Morzsával, az evés, az alvás. De ennyiből állna egy tyúk élete? Margitka élni szeretne, repülni, kapirgálni, és találkozni egy kakassal… De a gengsztergalambok nem könnyítik meg a dolgát.

December 8-án és 9-én nézhetjük meg Georgita Máté Dezső rendezésében a Tyúkdrámát, a Jurányi Házban.

További infók

December 9., szombat

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékezünk a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat. 

További infók

Presser–Sztevanovity: Pinokkió

Pinokkió kalandjai az egyik legtöbb nyelvre lefordított és legnagyobb példányszámban eladott szépirodalmi mű. Több száz mozgóképes és színházi feldolgozása létezik, nem is beszélve a képregényekről, a diafilmekről és a rövidített kiadásokról. Azt is hihetnénk, hogy a világ egyik leghíresebb kisfiújának, pontosabban fabábujának történetét mindenki jól ismeri, de az igazság az, hogy Carlo Collodi 1883-ban megjelent regényét ma már kevesen olvassák. Mindenki a feldolgozásokra támaszkodik, pedig az eredeti mese hihetetlenül szórakoztató, fordulatos, humoros, és néhol persze kicsit ijesztő is. Mai szemmel nézve meglepően bátor és modern, ahogy Collodi végigvezeti Pinokkiót a hajmeresztő kalandokon.

Vígszínház decemberi bemutatója igyekszik minél jobban megőrizni és megmutatni az eredeti mese csapongó fantáziáját, játékosságát és humorát, miközben az igazi Pinokkió-szakértőknek is szolgál majd némi meglepetéssel.

További infók

Gőzgombócnap a budaörsi Majorban

December 9-én finomságok várnak a budaörsi Majorban: reggel 8:30-tól bruncholásra számíthatunk, majd 12:00-től nápolyi pizzák és a már jól ismert gőzgombócok közül választhatunk. Lesz klasszikus szilvalekváros és nutellás-mascarponés is.

További infók

December 10., vasárnap

Tante Fanny családi nap a Budapest Park jégpályáján

A karácsonyi időszak kedvenc családi programjait élhetjük át december 10-én a Tante Fanny családi napon. A Tante Fanny friss, sütésre kész tésztái és a Budapest Park korcsolyapályája csak ránk vár! A korcsolyázás mellett kipróbálhatjuk, hogyan lehet tökéletes mézeskalácsotcroissant-t vagy linzert készíteni, ha pedig elkészültek, meg is kóstolhatjuk a finomságokat! Meglepetéssztárséf is lesz, és a kiskukták segítségével a Tante Fanny tésztákat „fannytasztikusan″ egyszerű lesz elkészíteni. (x)

További infók

Jazzpresszó Extra – Gitárőrület

Több mint 30 éve folyamatosan működik a Vigyázó Sándor Művelődési Központban a Jazzpresszó, amely az egyik legrégibb folyamatosan működő fővárosi jazzklub. Jelenlegi szakmai vezetője a Budapestért díjas, nemzetközileg elismert gitáros, Gyárfás István, akinek személye garancia a magas színvonalra.

A délutántól késő estig tartó, december 10-i program keretében – igazi fesztiválhangulatot teremtve Rákosmentén – gitárworkshopokra és -bemutatókra, fotókiállításra, jazz-gyerekkoncertre és a fiatal tehetségek bemutatkozására számíthatunk. Olyan előadók érkeznek erre az alkalomra többek között, mint a Canarro, Bolba Éva és a Jazzterlánc, Guitar Madness és a Gyárfás István Trió. (x)

További infók

Nyílt nap a Kelenhegyi úti műteremházban

December 10-én egy egyszeri programsorozaton való részvételre nyílik lehetőségünk: a Kelenhegyi úti műteremház kapuja kitárul, az alkotóművészek lakásajtajai megnyílnak, és betekintést nyerhetünk műtermeikbe, lakásaikba. A ház belső és külső terei is életre kelnek: lesz lépcsőházi kiállítás, művészettörténeti és építészettörténeti séta, felolvasószínház és gyermekprogramok is.

További infók

8. Karácsonyi ronda pulcsis futás

Elő a ronda pulcsikkal a szekrényből! Az idei lesz a nyolcadik alkalom, hogy a leggiccsesebb felsőnket magunkra öltve futhatunk a jótékonyság jegyében.

És hogy mi legyen a csomagban? A legtöbbet ezekkel az alapanyagokkal segíthetünk (ügyelve rá, hogy a szavatossági idő legalább jövő áprilisig tartson): konzerv, lekvár, keksz, mogyorókrém, étolaj, száraztészta, rizs, cukor, bébiétel.

További infók

Adventi brunch az InterContinental Budapestben

Az adventi időszak a lelassulásról szól, arról, hogy megpróbálunk minél több minőségi időt eltölteni a szeretteink körében. Ebből indult ki az InterContinental Budapest is, ahol advent első vasárnapja után december 10-én is ünnepi brunchra invitálnak bennünket. Ezen a ráérős vasárnap délelőttön a finom falatok mellett élő zene fog gondoskodni a hangulatról. (x)

További infók

Színes-illatos advent a Ráth-villában

December 3-tól az Iparművészeti Múzeum munkatársai is mindent megtesznek azért a Ráth György-villában, hogy a látogatóknak minél emlékezetesebb legyen a karácsonyt megelőző időszak. A Terítéken az ünnep című alkalmi kiállításhoz arra kértek tizenöt neves iparművészt, hogy készítsenek ünnepi dekorációt a szecessziós enteriőrökbe, a muzeológusok pedig karácsonyra hangolják az évszázados asztalok terítékeit. A decemberi vasárnapokon gyertyagyújtással, múltidézéssel, mesékkel, zenés programokkal és szubjektív tárlatvezetéssel várnak minket, és abban is segítenek, hogy a kézművesműhelyben különleges anyagokból csodás karácsonyfadíszeket, valamint egyedi ajándékokat készíthessünk.

További infók

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

(Borítókép: Karácsonyi ronda pulcsis futás - Facebook-esemény)

Címkék