Idén is számos fejlesztés és rekonstrukció történt Budapesten, amelyek közül jó pár olyan projekt is elkészült, amely hosszú távon is jót tesz a városnak. Budapest Építészeti Nívódíját minden évben azok a munkák kapják, amelyek hozzájárulnak egy élhető(bb) város létrehozásához. Idén a zsűri egy nívódíjat és öt dicséretet osztott ki. Mutatjuk a nyerteseket.

Idén is számos olyan fejlesztés történt Budapesten, ami nemcsak ideig-óráig tölt el minket örömmel, hanem hosszú távon is jót tesz a városnak, meghatározza a városképet és megmutatja, milyen az, amikor egyaránt tisztelik a múltat és reagálnak a jövő kihívásaira. Budapest Építészeti Nívódíja minden évben ezeket a projekteket díjazza, idén egyaránt van köztük campus- és parkfejlesztés, évek óta húzódó műemlék-rekonstrukció és jó pár lakóház is.

Budapest 2023-as Építészeti Nívódíját a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának új épülete nyerte, amely a Szentkirályi utca szűk foghíjtelkére épült. Az új épületrész „észrevétlenül szövődik az épületegyüttes rétegződésébe, miközben a közösségi dimenzió egész épületrészt meghatározó jelenléte merőben új nézőpontokat ad” – áll a zsűri értékelésében.

Dicséretet kapott a Bástya park, ami a belváros sűrű beépítésében létrejött, 846 négyzetméteres zöldterület, de emellett régészeti park, játszótér, és egy gyilokjáró is helyet kapott benne. Sőt, ebben a parkban találjuk a pesti városfal legnagyobb hosszúságban megmaradt részét is. Az elmúlt évek egyik legjobban várt és legfontosabb épületfelújítása egyértelműen a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte Drechsler-palota rekonstrukciója volt, amely nyáron W Budapest Hotelként nyitotta meg kapuit. Ez az a projekt, ahol a tervezők, a kivitelezők és a beruházó is törekedett arra, hogy a palota helyreállítása hű legyen az eredeti tervekhez.

Szintén évek óta, pontosabban 5 és fél éve vártuk már, hogy befejeződjön az M3-as metró felújítása, így nem véletlen, hogy az idei Budapest Nívódíjon a felújított állomásokat is díjazták. Így hát dicséretet kaptak az M3-as metró középső és déli szakaszának állomásai a Határ úttól egészen a Lehel térig. Mindemellett dicséretet kapott két lakóház is: egy kortárs villa a XI., valamint egy társasház a II. kerületben.

(Borítókép: Ladóczki Balázs - We Love Budapest)

Címkék