Nem gondoltuk volna, hogy eljön még az az idő, amikor jó érzéssel megyünk be egy plázába, ráadásul kifejezetten azért, hogy egy különleges közösségi térben lehessünk. Egy olyan helyen, ahol egyszerre ücsöröghetünk kávét kortyolva, reggelizve és beleveszve az elénk táruló panorámába, de akár dolgozhatunk, tanulhatunk vagy kulturális programokon is részt vehetünk. A Kollab a Mammutban egy kísérleti hely, ami hol kávézóként, hol coworking helyként, hol kultúrtérként és lazulóhelyként vár mindenkit. Olyan az egész, mint egy nagy nappali, ahol a kis kerámiáktól a fura függönyökig, növényekig, szőnyegekig és persze a legkülönfélébb emberekig mindent megtalálunk. Pluszpont, hogy minden hónapban egy kicsit más lesz a tematikája, úgyhogy megéri többször is felkeresni.

Emlékszem, gyerekként mekkora hatással volt rám, amikor először jártam egy plázában, és milyen érdekes volt, hogy egy helyen százféle üzletet találok, amik a legkülönfélébb termékekkel hívogattak befelé. Ez az élmény idővel egyre inkább kikopott, plázalátogatásaim pedig inkább Váci utcai korzózásra és más helyek, kisboltok felkeresésére váltottak. Ha valaki – hozzám hasonlóan – csak ritkán teszi be a lábát a csillogó üzletekkel teli bevásárlóközpontokba, annak most érdemes lesz mégis felkeresnie a Mammutot, ugyanis az I. épület 3. emeletén egy egészen izgalmas közösségi tér nyitotta meg a kapuit: a Kollab.

Amikor belépünk a közösségi térbe, elsőre nem is igazán tudjuk talán megfogalmazni, milyen helyre érkeztünk. Ez most kávézó, kiállítótér, elvonulós, lazulós hely vagy coworking tér? Remete Tibor, a Kollab kreatív producere fogalmazta meg számunkra, hogy ez a tér valójában egy picit mindegyik, de leginkább egy nagy nappali. Amíg Tiborral és Csóka Attila Róberttel, a Paradigma Ariadné egyik építészével beszélgettünk a projektről, a legkülönfélébb emberek tértek be a helyre, úgyhogy azt már most kijelenthetjük, hogy ez a furcsa tér egyértelműen érdekli az arra járókat, és nincsenek üresjáratok, noha csak két hete nyitottak.

Mivel a Kollab a kísérletezésről szól, ahol valami pluszélményt és valami egészen újat szeretnének adni az embereknek, ezért leginkább a kíváncsi természeteket vonzza. A hely valójában a legkülönfélébb arcok olvasztótégelye, ahol az underground élet figurái, a hipszterek, az üzletemberek és a teljesen hétköznapi emberek ugyanúgy jól érzik magukat. Összeköti őket az újdonság, a kultúra, a dizájn, a tudomány és a technológia iránti vágy

Ez a 350 négyzetméteres, hatalmas tér évekig üresen állt, mire megtalálták egymást a Kollab csapatával, akik élettel töltötték meg a helyet, de a menő belsőépítészetért a Paradigma Ariadné felel. Mivel a tér kurátorai (Remete Tibor, Kovács Adél) szeme előtt egy közösségi nappali létrehozása lebegett, ezért az építészek játszottak egy picit a bútorokkal és az anyagokkal, hogy elérjék az otthonos hangulatot. Így a bútorok egy része installáció jellegű, ráadásul ide-oda mozgathatók, pakolhatók, így tényleg olyan érzés a Kollabban lenni, mintha nem egy kávézóban vagy közösségi térben, hanem a saját vagy ismerősünk nappalijában lennénk.

Ezt erősítik az olyan anyagok is, mint a fa, a tégla, a poliészter hullámlemez és az alumínium polcrendszer, bár bevallom, ahogy néztem a hullámlemezt és a polcrendszert, egy idő után nem egy otthonos kávézó, hanem az IKEA raktárrészlege és egy ipari terület jutott eszembe, ahová becsempészték a növényeket, a szőnyegeket és a nor/ma kenyereit

Az építészeti fotók senkit ne tévesszenek meg, a hely egyáltalán nem olyan steril, mint amilyennek ezeken látszik: a jelenlegi hosztok, a nor/ma és a betérők már belakták. Hogy a hosztokon mit értünk? Mivel az egész projekt egy kísérlet, így a kollabosok azzal is kísérleteznek, hogy havonta más tematika, más hoszt(ok) ízlése határozza majd meg a teret és a programokat. December 9-ig két hoszt is van: Bodonyi Panni tervezőgrafikus (őt leginkább a gyermek- és ifjúsági könyvek számára készített illusztrációiról ismerhetitek) és a graffiti és a képzőművészet világából érkező Kovács Budha Tamás, így jelenleg az ő világukban lehettek vendégségben. A további hosztok között a Henger Stúdió alapítói, Szauder Dávid és a Light House csapata lesz, utóbbiak a hazai technokorszak elejéből érkeznek, de alapvetően vizuális művészek.

Ha felkeresitek a Kollabot, a nor/ma északi stílusú kenyereivel és péksüteményeivel teli bőségpultja vár titeket, ahol a jól megszokott minőséget és olyan ismerős termékeket találtok, mint a danish, a különféle csigák, a könnyű croissant-ok, amik csak arra várnak, hogy beléjük harapjatok. Emellett délelőtt finom reggelik és levesek közül is választhattok, a cortadókat és a finom smoothie-kat pedig egész nap kortyolhatjátok. Aki inkább a délutáni/esti nyüzsgést várja, annak jó hír, hogy a hely ilyenkor átvált a vidámkodásra, így nyugodtan mehettek a különféle workshopokra, kerekasztal-beszélgetésekre, könyvbemutatókra vagy filmvetítésekre – ezekért érdemes figyelni a Kollab Facebook-oldalát.

 Elérhetőségek

Kollab

(Borítókép: Molnár Szabolcs - Paradigma Ariadné)

Címkék