Kevés dolog tudja annyira elrontani a gondtalan internetezés élményét, mint az akadozó hálózati kapcsolat. A legnagyobb bosszúságot azonban az akár komoly anyagi veszteséggel járó online fenyegetések jelentik. Pedig egy kis biztonságtudatossággal és odafigyeléssel számos potenciális veszélyforrást ártalmatlaníthatunk.

Amrich Tamás, a DIGI berendezési és üzemeltetési területének vezetője szerint fontos lépés a Wi-Fi eszközök, modemek gyári beállításainak megváltoztatása. A fizikailag közeli támadók ugyanis már a hálózatnévről felismerik az alapbeállításokat alkalmazó routereket, így különösebb szakértelem nélkül szerezhetnek hozzáférést a vezetékmentes rendszerhez.

Érdemes tehát módosítani az úgynevezett SSID-t (Wi-Fi azonosítót), illetve az eszköz konfigurálásához hozzáférést biztosító alapértelmezett felhasználónév és jelszó cseréje is javasolt.

Utóbbinál kövessük az általános gyakorlatot: legalább 12 karakteres, kis- és nagybetűt, számot és speciális írásjelet is tartalmazzon. Ne könnyítsük meg a rosszindulatú támadók dolgát nevünk, születési adataink és kis kedvenceink nevének használatával. Messze elkerülendő a Magyarországon legtöbbet használt 123456 „jelszó kombináció” is. Ezeknek a tanácsoknak a figyelmen kívül hagyásával akár másodperceken belül jogosulatlan hozzáférést szerezhetnek a Wi-Fi hálózathoz, állítja Mihályi Gábor, a DIGI műszaki szolgáltatásokért felelős vezetője.

Még többet tehetünk a biztonságunkért, ha élünk a modern routerek fejlett képességeivel. MAC-szűréssel például egyedileg engedélyezhetők a Wi-Fi-hez kapcsolódó eszközök, akár kitiltva az összes olyan készüléket, ami nem szerepel a routerben jóváhagyott listán. A Wi-Fi eszközök routerhez párosítását követően lehetőség van az SSID elrejtésére a kíváncsi szemek elől. Ebben az esetben nem is látszik az elérhető Wi-Fi hálózatunk

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy mennyi és milyen típusú eszköz található a hálózatunkon. Ez az információ a modern, Wi-Fi 6 kompatibilis routereken könnyen elérhető.

Ha az ismerős készülékek – például az okostévénk, a családtagjainkhoz tartozó laptopok, telefonok   mellett ismeretlen elemeket is találunk, az intő jel lehet a hálózati behatolásra. Ekkor azonnali jelszóváltoztatás javasolt az internetcsatlakozást biztosító útválasztón.

Sajnos a száz százalékos biztonság nem elérhető, ezért mindig érdemes a rendelkezésre álló összes módszert felhasználni a vezetékmentes internetezési élmény védelméhez. Az eddig említetteken túl ilyen a külön elnevezést és jelszót alkalmazó vendéghálózat funkció. A látogatók számára kitalált szolgáltatás révén a vendégek nem az ott lakók által használt hálózatba jelentkeznek be, ezzel elkülöníthetők a vezetékmentes rendszert csak ideiglenesen használó eszközök.

A mindössze pár percet igénylő beállítások elvégzése mindenki számára javasoltak, de különösen a zsúfolt nagyvárosokban óvhatja meg a fájdalmas tapasztalatoktól a Wi-Fire csatlakozókat.

(Borítókép: Getty Images)

Címkék