Budapest a Kárpát-medence ékszerdoboza, minden egyedisége ellenére azonban lakóinak szembe kell nézniük a nyüzsgő nagyvárosok szokásos, 21. századi problémáival. A társasházak, lakótelepek élettereiben az elmúlt évekig nem látott kihívással; az általános Wi-Fi-használat, a zsúfolttá vált frekvenciasávok miatt a vezetékmentes internetezés élményének leromlásával kell megküzdeniük a magyar fővárosban élőknek.

A helyzet igazán a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos lezárások során vált széles körben ismert problémává, de napjaink hibrid munkavégzése során ugyanúgy bosszúságot okoz számos budapestinek. A jól működő internetcsatlakozás azonban nemcsak a szolgáltatón, hanem a felhasználón is múlik, állítja Mihályi Gábor, a DIGI műszaki szolgáltatásokért felelős vezetője.

A kiváló minőségű optikai infrastruktúra mellett szükségessé vált az internetezők tudásának bővítése. Néhány hasznos tanács és a Wi-Fi 6 technológia alkalmazása sokat enyhít a vezetékmentes internetezés általánossá vált problémáin.

Magas hang- és képminőség filmnézés vagy videohívás közben csak nagy sávszélességű kapcsolattal érhető el, de az okosotthon koncepció kibontakozásához is szükség van a stabil vezetékmentes hálózati kapcsolatra. Míg ennek a feltételnek a Magyarországon elérhető internetelőfizetések döntő többsége megfelel, az otthonokban található eszközök tudása és használati szokásai jelentősen korlátozhatják technológiai képességeik maximumának elérését.

A számítógép erőforrásainak elégtelensége az egyik gátló tényező. Ha percekig tart a rendszerindítás, hosszú másodpercekig a böngésző megnyitása, akkor nem várható el a gyors vezetéknélküli internetezés élménye sem, mondja Amrich Tamás, a DIGI berendezési és üzemeltetési területének vezetője. A nem megfelelően elhelyezett internetelérést biztosító router szintén komoly korlátja lehet a zavartalan Wi-Fi használatnak. Nagyobb takaróelemek, például tükör, tévé, szekrény mögé elrejteni a hálózati eszközt csak vizuálisan tűnik jó ötletnek, a jelterjedést gátló közegek – beleértve a falakat, födémeket – jelentősen rontják a vezetékmentes hálózati élményt.

Minőségi előrelépés érhető el a Wi-Fi 6 szabványt támogató eszközök alkalmazásával. A legmodernebb routerek egyszerre több készüléket szolgálnak ki probléma nélkül, ami az okostévékben, okostelefonokban, tabletekben, laptopokban, asztali számítógépekben bővelkedő háztartásokban egyre inkább alapfeltétellé válik.

A Wi-Fi 6 kompatibilis hálózati elemek a régebbi routerekhez viszonyítva nemcsak adatátviteli sebességben, hanem technológiai tudásban is jobb élményt biztosítanak. Nagyobb terület fedhető le velük, a hálózati hibalehetőségek jelentős részét automatikusan, felhasználói beavatkozást nem igénylő módon oldják meg. A lakótelepeken, társasházakban egymást zavaró routerek, mikrohullámú sütők, Bluetooth-eszközök kálváriájában a Wi-Fi 6 szabványt támogató készülékek automatizált szabad csatornakeresési funkciója igazi megkönnyebbülést jelent a 21. századi budapestieknek.

Címkék