A november néha szürkének, egyhangúnak tűnik, de ne hagyjátok, hogy az időjárás befolyásolja a kedveteket, hanem nézzetek szét az általunk ajánlott programok tárházában! Ez a hétvége, azaz a november 16. és 19. közötti néhány nap az ünneplésé, hiszen nem egy születésnapot ünnepelhettek. Egyik kedvenc közösségi és kulturális terünk, az Auróra már 9 éves, amihez méltó mulatsággal készülnek; a VIII. kerület másik színfoltja, a VAJ 3 éves fennállása alkalmából édesíti meg a péntekünket sok-sok meglepetéssel. Azt már sokan tudjátok, hogy idén Budapest 150 éves, és egész évben felejthetetlen eseményekkel tették színesebbé az emlékévet. November 17-én és az azt követő napokon még több szórakozást kínálnak: bulivillamossal, előadásokkal, koncertekkel és szabadtéri kiállítással hív titeket a főváros egy hatalmas születésnapozásra!

November 16., csütörtök

9. Auróra-születésnap

Egyik kedvenc közösségi és kulturális terünk, az Auróra idén ünnepli 9. születésnapját. Bár a hét szinte minden napján izgalmas programokba botlunk náluk, a november 16-át és 17-ét közös ünneplésre szánják. Csütörtökön kocsmakvízzel melegíthetünk be az esti dallamokra: érkezik ugyanis HéBa, a Juicy Bass Lime és Galactic Jackson. Pénteken is folytatódik a mulatság, többek között Várhegyi Lucas Palmirával és Hegedűs Józsival, valamint L.A. Suzival.

További infók

Reflektor

Idén is fesztiválozhatunk a Reflektoron, november 16-án a Dürer Kertben. A nagyteremben a Shame mellett érkezik a Galaxisok, és még utoljára elcsíphetjük a búcsúkoncertet adó Middlemist Redet is. A kisteremben a kisbetűs ünnepnapok, a Hiúz, a Hocuspony és a Denevér fog a húrok közé csapni. És hogy utána se kelljen szomorúan hazamenni, a We Wanna Be Forgotten Kollektiva DJ-zik majd a fotelbárban, a kisteremben pedig Sierra Delta, vagyis Deli Soma és Ürögdi Ábel a Middlemist Redből pakolják majd a kedvenc zenéiket.

További infók

A zene éjszakája

November 16-án a Budapesti Fesztiválzenekar zenészei kilépnek a koncerttermekből, és belevetik magukat a budapesti éjszakába. Azzal az eltökélt szándékkal, hogy kivételes csütörtök estét szerezzenek Budapest legkedveltebb bárjai, kávézói és klubjai közönségének. Olyanoknak, akik talán ritkábban keresik ezt az élményt a koncerttermekben.

A fellépők köre a kezdeményezés történetében először nemzetközivé válik. A BFZ művészei mellett ezúttal hangszerükkel érkeznek kedvenc helyeikre a Zeneakadémia nemzetközi hallgatói és a partnerországok követségei által szervezett fiatal külföldi művészek is.

Tucatnyi helyszínre költözik be a zene ezen a napon, nemcsak a belvárosban, hanem külsőbb kerületekben is. A fesztelen hangulatú minihangversenyek késő délután kezdődnek, és egyes helyszíneken akár éjfélig tartanak. A részvétel mindenütt ingyenes, de ahol lehet, érdemes mihamarabb asztalt foglalni, mert hamar elfogynak a helyek.

További infók

November 17., péntek

HIP-HOP 50!

hiphop műfaja jeles évfordulóhoz érkezett, idén ötvenéves, hiszen bár egészen pontos időpont nem köthető a műfaj születéséhez, de a gyökerei azokhoz az első, 1973-as bronxi block partykhoz vezetnek, ahol a sound systemekből meghosszabbított funk-breakek szóltak DJ Kool Herc kezei alól.

A HIP-HOP 50!-en jeles magyar zenészek és MC-k alkotnak supergroupot, hogy megünnepeljék a műfaj első fél évszázadát. Az est során fellépő MC-k: a Slow Village-ből: TinkglschNash, aztán GegeSaiidLil FrakkCo LeePonzaBongor. Az élő hangszeres zenekar, amely kíséri a rappereket, a következő zenészekből áll: Klausz Ádám – dob, Boros Levente – dob, Heilig Tamás – basszushangszerek, Sabák Péter – basszushangszerek, Papp Mukunda Mátyás – gitár, Frimmel Jakab – billentyűs hangszerek, Zsigri-Nagy Bálint – percussion, sample, Őrsi András – DJ, Varga Dániel – szaxofon, Szögi István – pozan.

További infók

Fénysugárút fényinstalláció a Városháza sétányon

Budapest 150. születésnapja alkalmából birtokba vehetjük a Városháza udvarát, valamint november 17-től sétány köti össze a Károly körút és a Városház utca közötti kapukat. Ebből az alkalomból november 17-én és 18-án 17:00-tól 22:00-ig egy fényből szőtt folyosón haladhatunk majd át.

Az intelligens robotlámpák segítségével létrehozott tér- és fényinstalláció egyedi atmoszférát teremt a város szívében, miközben hangélmény is kíséri az utazást, amelyben a város zajait is fel lehet majd fedezni. A fények által megteremtett, mozgásélményt előidéző hatások reflektálnak Budapest sokszínűségére és dinamikájára. A 150. születésnap alkalmából a Városháza falainak 150 pontját világítják meg.

További infók

3. VAJ-szülinap

November 17-én, pénteken lesz a VAJ 3. születésnapja, ezért sok meglepetéssel készülnek nekünk a Rákóczi téren. Valójában már egész héten hangolódhatunk az ünneplésre, hiszen a legnépszerűbb termékeket kedvezményesen rendelhetjük meg a Wolton, de pénteken debütál a VAJ saját pörkölésű kávéja is. A vásárlások mellé tombolát osztogatnak a szervezők, a hosszabb nyitvatartásnak köszönhetően pedig még egy diszkó is belefér a szülinapi buliba.

További infók

ALT.BP minifesztivál a Merlinben

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját nagyszabású programsorozattal ünnepli a főváros. Többek között újra megnyílik a Merlin, és az ALT.BP minifesztiválon a főváros alternatív színterére reflektáló programokkal várnak a szervezők.

November 17. és 19. között számíthatunk izgalmas performance-ra a Dobozi21 szervezésében, amelyeknek a létrejöttében mi is részt vehetünk, de slamverseny és különböző koncertek is színesítik a programot. A Dollár Papa Gyermekei olyan összművészeti minielőadást hozott létre, amiben a szöveg mellett a tánc, a mozgás és a zene egyformán hangsúlyosak, melyben az ember gondosan rejtegetett és sokszor szégyellt oldala is megmutatkozik.

További infók

Textúra

képzőművészetet, irodalmat és színházat izgalmasan ötvöző Textúra 2023 őszén ismét beköltözik a Magyar Nemzeti Galéria falai közé. Az ötlet változatlan: a múzeum felkérésére nyolc kortárs magyar szerző írt szöveget a galéria egy-egy művéből inspirációt merítve, melyeket színművészek tolmácsolnak az ihlető műalkotások társaságában. Az idei évad premierjén november 17-én vehetünk részt.

További infók

November 18., szombat

Víg–Budapest koncert

Megszámlálhatatlan nagyszerű és népszerű dal született a csodás Budapestről. Ki ne hallott volna már dalban mesélni a vén budai hársfákról, a pesti nőkről, a holdas éjről a Dunán, a ligetről, Józsefvárosról vagy akár arról a bizonyos Duna-parti csónakházról. Ezek a méltán sikeres slágerek megörökítik fővárosunk hajdani lakóinak hétköznapjait, örömeit, bánatait, hangulatait, életük apró eseményeit, és hát ebből is áll egy város története, nem csak nagy történelmi fordulópontokból.

Vígszínház társulata zenés időutazásra hívja közönségét. A régi Pest-Buda megidézésétől ismert és újra felfedezett dalok szárnyán a november 17-i és 18-i koncerten végigrepülhetünk a város és a Vígszínház közös történetén, olyan nagyszerű szerzők közreműködésével, mint Kálmán Imre, Zerkovitz Béla, Eisemann Mihály, Fényes Szabolcs, Presser Gábor, hogy aztán Cseh Tamás Budapestjét érintve megérkezzünk a GRUND-ra.

További infók

MOST – brunch & design piac

Designpiacozásra és bruncholásra számíthatunk egy teljes hétvégén keresztül a MOST Kortárs Bisztróban. A Budapest Bagel érkezik erre az alkalomra, de persze kávéval, italokkal és klasszikus MOST-ételekkel is várnak a szervezők.

Akik pedig az őszi gardróbfrissítésben és a karácsonyi ajándékvadászatban segítenek: Csirimojó Kiadó, Mag.tér Kerámia, RUHA Recycled Fashion Store, Kamay Ko, NOS – evikot, Sapi Jewelry, ICKO, Kamala Kaftan, Nalini Spirit, Kirakós, Csengerinart, Szisza Jewelry – Huruhuru hajbatoll, Leanea Jewelry, Izsóp Art Studio, Jásdi Juli, Virágéknál, MARI – Art from the Heart, sztuu graphic, Lunar, Zuska ceramics, Egy bögre teát, CSŐ!

További infók

Szépséghibás és akciós könyvvásár az Alexandra Kiadócsoporttal

Idén már három alkalommal volt lehetőségünk Budapesten válogatni az Alexandra Kiadócsoport kínálatából, november 18-án azonban szinte teljesen új készlettel, más könyvekkel és nagy akciókkal érkeznek a Rákóczi téri vásárcsarnokba.

További infók

Por és sár: Budapest 150 – antivárosnéző séta

Mi nem tetszett és miért nem tetszett elődeinknek az 1873 és 1914 között fokozatosan világvárossá váló Budapesten? Hogyan írtak az egykori írók, kritikusok és elégedetlenkedők – gyengéd iróniával, maró gúnnyal vagy épp keserű humorral – a változásokról és a város új építészeti látványosságairól?

Többek között ilyen kérdésekre kaphatunk választ a november 18-i, Budapest 150. születésnapja alkalmából tartott sétán. A főbb turisztikai látnivalók mellett ezúttal olyan, a főváros szempontjából fontos épületekről, helyekről is szó lesz, mint a Műegyetem vagy a Nagykörút, illetve az is kiderül, hogy milyen volt egykor az utcákon sétálni. 

További infók

11. Társasjátékok Ünnepe és Társasjátékvásár

Idén is megrendezik az ország legnagyobb és legszínesebb társasjátékos eseményét, a Társasjátékok Ünnepét és Vásárát. November 18. és 19. között megannyi társasjátékot próbálhatunk ki a Millenárisban, ahol a hazai kiadók és forgalmazók is szép számban képviseltetik magukat.

További infók

November 19., vasárnap

Kölyök Turbina – Manóságok

A gyerekeké lesz a főszerep a Turbinában, november 19-én, a programokat pedig 9 éves korig ajánlják a szervezők. Lesz geocatching törpékkel és ásványokkal, a nagyteremben pedig a JamSchool Dobiskola készül hangszersimogatóval. A kreatív kölykök kipróbálhatják magukat kézműves-foglalkozásokon, ördögbot- és diaboloworkshopon, de sok más izgalmas program mellett a lézer-akadálypályát is végigjárhatják.

További infók

Perzsa vacsoraest a MANYI-ban

Háromfogásos perzsa menüvel készül vasárnap a MANYI-ban az @i.miss.cooking.with.u és a Nyami Bisztró csapata. Az előbbi egy feltörekvő otthontalan főzőközösség, mely pop-up vacsoraestekkel szeretné a kreatív és tudatos étkezést, a helyszínt, illetve a helyi szakácsot ünnepelni, az utóbbi pedig egy meglepő helyszínű, szerethető vegetáriánus konyha. Ők gondoskodnak a finom falatokról, az előfoglalásos vacsoramenüről és a spontán beeső vendégekről is.

További infók

Járd be a megnyílt karácsonyi vásárokat!

Még csak november közepénél járunk, de már meg is nyílt két karácsonyi vásár. Aki sosem tud betelni a karácsonnyal, és szeret időben elkezdeni készülődni és hangolódni az ünnepre, az már meg is teheti a Szent István-bazilika előtti téren vagy a Vörösmarty Classic Xmas vásáron.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

Címkék