Keresés EN

látnivalók és kultúra

Csodás öltözetekkel tárja elénk a selyemút gazdagságát a Mezőgazdasági Múzeum új kiállítása

Összesen 74 csodás, kínai selyemből készült kelme és öltözék mutatja be ennek a különleges anyagnak a 2500 éven át őrzött titkát és a kultúrának és a luxusáruknak azt az áramlását Ázsia és Európa között, amire a selyemút nélkül nem nyílt volna lehetőség. A Mezőgazdasági Múzeum kiállítására a Kínai Nemzeti Selyem Múzeumból érkeztek a tárgyak.

A kínai selyem valóságos legenda, időszámításunk előtt 3000-ben találták fel, és 2500 éven át megőrizték gyártásának titkát. A szállításához használt selyemút nem kevésbé lenyűgöző, hiszen az időszámításunk előtti II. századtól kezdődően Ázsiát a Mediterráneummal és Észak-Afrikával összekötő kereskedelmi útvonalhálózat három földrész egy évezreden át tartó együttműködésének legszebb bizonyítéka. A 8000 kilométer hosszú selyemúton zajló, elsősorban luxustermékeket magában foglaló árucsere nélkül Európa és Ázsia kultúrája is egész máshogy festene.

Ennek az egyedülálló kapcsolatnak, a jómód és az elegancia szimbólumának tekinthető selyemnek állít emléket a Mezőgazdasági Múzeum Csodálatos Selyemút című új időszaki kiállítása, amely a Kínai Nemzeti Selyem Múzeum, a Budapesti Kínai Kulturális Központ, az Iparművészeti Múzeum, valamint a Magyar Mezőgazdasági Múzeum együttműködésének köszönhetően valósul meg. Az utazókiállítás első állomása Budapest, megnyitásával egyidejűleg veszi kezdetét a Kínai Nemzeti Selyem Múzeum Global showcase programja.

A tárlat három részre oszlik, az első egység címe A selyem és a selyemút, a második az ősi selyemmintákat, a harmadik pedig az ősi és a modern minták megújításával, együttes alkalmazásával készült csodás darabokat mutatja be. A tárlaton összesen 59 szettet, vagyis 74 ősi kelmét és modern, selyemből készült öltözetet tekinthetünk meg. A csodás válogatást a Kínai Nemzeti Selyem Múzeum állította össze.

Az izgalmas bemutatón kívül interaktív kézműves-foglalkozások is várnak minket, kipróbálhatjuk a szövést, a kis méretű szövőszéken nyomott mintákat pedig haza is vihetjük. A kiállítás egyben a Selyemút hete program záróakkordja is. Az eseménynek idén Magyarország volt a díszvendége, a programsorozat keretében a Hercegi selyemköntösök – Luxus selyemszövetek és bársonyok a magyar Esterházy-kincstárból című kiállítást lehetett megtekinteni nyáron a hangcsoui Kínai Állami Selyemmúzeumban. A tárlat az Iparművészeti Múzeum csodás gyűjteményéből válogatott.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Legyen vidámpark a VIII. kerületben! – Podcastünkben az Animal Cannibalsszel beszélgettünk Józsefvárosról

?>

Milyen sztorik köthetők a város legszínesebb kerületéhez? Az Animal Cannibalsszel jártuk körbe, hogy miért is volt olyan jó Yozsefvárosban felnőni.

Szponzorált

Társalgó robotok, aranyrúdemelés és széfnyitás – Mutatjuk az 5 kedvenc attrakciónkat a Pénzmúzeumból

?>

A Magyar Pénzmúzeumban élményekkel teli, interaktív utazáson vehetünk részt, mutatjuk az öt legkedveltebb attrakciót!

Látnivalók

Európa legnagyobb napórája lehetett volna, üres víztorony maradt

?>

A víztoronyban sosem volt víz, a 60-as években felmerült, hogy gigantikus napórává alakítják, ám a nagyratörő álmokból semmi nem lett.

Képregények, rajzfilmek, illusztrációk – 4 jó program, ahol a rajz az úr!

?>

Négy program, ahol eredeti, az átlagosnál sokkal jobban rajzoló alkotók munkáit nézhetjük meg, az animációtól kezdve az akvarellen át a képregényig.

Neked ajánlott

A