Már hivatalosan is áttértünk a téli időszámításra: rövidültek a nappalok, hosszabbodtak az éjszakák, ráadásul már a halloweeni borzongások ideje is lejárt, így a legtöbben kezdünk karácsonyváró üzemmódba kapcsolni. A november 2. és 5. közötti hétvégét azonban nem otthon üléssel érdemes tölteni, hiszen több benti program is vár bennünket. Az idei BuSH-on például 13 ország előadói töltik meg zenével Budapest ikonikus klubjait, de nemzetközi pezsgés várható a 21. Olasz Filmfesztiválon is. Ajánlunk erre a hétvégére színházi fesztiválokat, vásárt, de azoknak is érdemes elolvasni a cikket, akik inkább bekuckózós hangulatra vágynak!

November 2., csütörtök

BuSH 2023

Kelet-Európa új zenei klubfesztiválja, a Budapest Showcase Hub, ismertebb nevén a BuSH immáron nyolcadik alkalommal hívja össze a friss zenékre és a városi fesztiválozásra nyitott közönséget, illetve a nemzetközi és hazai zeneipar képviselőit, hogy megtudják, milyen ütemre ver a régió szíve, mik a legfrissebb, legérdekesebb trendek, jelenségek a nemzetközi zenei életben.

November 2. és 4. között 13 ország előadói töltik meg zenével Budapest ikonikus klubjait, exkluzív pop-up helyszíneit, a nappali szakmai konferenciára pedig – melynek bázisa sok év után újra a Loft/Black Hall lesz – a szcéna legjobb és legbefolyásosabb szakemberei érkeznek.

További infók

RUSZT – Ráday Utcai Színházi Találkozó 2023

5 színház, 5 szerző, egy előadás – különleges koprodukcióval tér vissza a RUSZT. Az Itt és Most Társulat,Kettőspont Színház,MáSzínház,Pinceszínház és a Stúdió K, valamint a VerShaker Produkció 2023-ban is megrendezi már hagyománnyá váló közös színházi fesztiválját. A színházak a saját programok, vendég előadások mellett idén egy különleges, közös alkotással is felpezsdítik a Ráday utcát: az 5×5: #szabadaPad projektben egy egész estés, teljes utcán átívelő színházlátogatás során az 5 színházból indulva különböző sorrendben láthatjuk az alkotásokat, különböző befogadói tapasztalatokat szerezve.

További infók

November 3., péntek

Belau: apriori – lemezbemutató, Maluridé

A 2015-ben alakult Belau duó (Kedves Péter, Buzás Krisztián) világában az elvágyódó és örökké reményteli hangulat találkozik az aktuális elektronikus zenei alapokkal. A zenekar üzenete egyszerű: próbáljunk meg kiszakadni a hétköznapi nyüzsgésből, és igyekezzünk megélni a pillanatot. Ennek megfelelően a cél, hogy a zene hatására belső utazásra induljon a hallgató, olyan reményteli és napsütötte helyekre, ahol ki tud kapcsolni, és képes meglelni a harmóniát, ahol önmagába és a gondolataiba merülhet.

Az inspiráció pedig állandó. A természet legalapvetőbb elemei, melyek közül számukra a legfontosabb a végtelen tenger és annak ereje. A zenekar harmadik albuma 2023-ban jelenik meg, az apriori című anyag élő bemutatója a Zene Házában lesz november 3-án, az est során fellép még az art-popos Maluridé trió is.

További infók

Csekkold 6.0 – Cseh Színházi Fesztivál

November 3. és 4. között ismét a Katonába érkeznek a kortárs cseh színház izgalmas előadásai a hatodik Csekkold fesztiválon, melynek témája a test. Ez szolgál mindkét bemutatandó darab kiindulópontjául: legyen szó az (ön)elfogadásra való reflektálásról, a testi fogyatékosság stigmatizálásáról vagy a test tragikus következményekhez vezető diszfunkciójáról. A Kezenincs Feri és a Yerma című darabok főhőseinek nem csupán önmagukkal, hanem a környezetükkel és a társadalommal is meg kell küzdeniük.

További infók

Szabó Balázs Bandája a Dürer Kertben

A színfalak mögött új albumon dolgozó Szabó Balázs Bandája novembertől országos klubturnéra indul, amelynek első állomása a budapesti Dürer Kert. A népszerű zenekar most először lép fel a Dürer nagytermében, a jól ismert, közönségkedvenc dalok mellett a készülő lemezbe is betekintést engednek a november 3-i koncerten.

További infók

November 4., szombat

Műtárgybújócska a Ráth-villával

A Ráth-villa munkatársai tíz műtárgy képét rejtik el november 4-én, szombaton az Andrássy út környékén és a Városligetben, a képek alatt olvasható feladvány pedig a következő állomás megtalálásához ad instrukciókat. A séta során a környék tíz különleges helyszínére, épületéhez juthatunk el, ha megfejtjük az összes rejtvényt. Végül a Ráth-villa kiállításán személyesen is megtekinthetjük a szecesszió remekműveit, melyek az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének kiemelt darabjai.

További infók

We Love Budapest Jazz Est: Áron Hodek & The Pocket Crew

A Budapest Jazz Club és a We Love Budapest következő közös jazzestjén a mindössze 13 éves, komáromi Hodek Áron basszusgitáros lép fel, aki máris világszerte elismert zenész, nemzetközileg jegyzett „csodagyerek”. Elképesztő sikereire hatéves kora óta fókuszál a világ. Tehetségére olyan legendás zenészek figyeltek fel, mint Quincy Jones, Lenny Kravitz, Timbaland, Robert Glasper és még sokan mások.

Áron bátyja, Dávid 2012-ben adta első önálló Müpa-koncertjét, majd az Egyesült Államokban is jelentős sikereket ért el. Az összeszokott testvérpár játéka Szlovákia egyik prominens zenészével, Eugen Vizváry billentyűs játékával válik teljessé november 4-én, a következő We Love Budapest Jazz Esten.

További infók

Halloween Run 2023

November 4-én 13 órai kezdéssel vehetünk részt az idei Halloween Run eseményen, mely a halloweenhez passzoló, titokzatos, 2 és fél kilométer hosszan kanyargó kőbányai pincerendszerben zajlik. Ez egy olyan futóverseny, ahol nincs kizárva se az ijesztgetés, se a varázslat, és akár jelmezben is futhatunk. 

További infók

21. Olasz Filmfesztivál – MittelCinemaFest

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén, a MittelCinemaFesten november 4. és 12. között a Puskin és a Tabán moziban 12 kortárs olasz filmet nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

21. Olasz Filmfesztivál programjában többek között szerepel az idei velencei filmfesztivál nyitófilmje, a valós történetet feldolgozó A parancsnok, illetve A furcsaság című többszörösen díjnyertes alkotás Toni Servillóval a főszerepben. Az ismert olasz színészt láthatjuk még az Adagióban és Paolo Genovese legújabb munkájában, a Hátralévő életem első napja című filmben is. Jön az Elrabolták, mely megnyerte a legjobb filmnek járó olasz Arany Glóbusz díjat, valamint az idei velencei filmfesztiválon díjazott Seholsincs ország című animáció. Vetítik továbbá A kiméra című, a Telluride Filmfesztiválon Silver Medallion Awardot nyert filmet Isabella Rossellinivel.

További infók

November 5., vasárnap

Sweater weather – pop-up és brunch

Ilyenkor kerülnek elő a legmelegebb pulcsik, sapkák, kesztyűk, sálak, zoknik. Na meg ilyenkor nézünk körül, hogy mivel frissíthetnénk fel a tavalyi szetteket. Ebből kiindulva november 5-én brunchot és pop-up vásárt szerveznek a Greenhabitben, ahol három márka pakol ki az asztalokra: a Kamay Ko, a ZOKNI kontent és a Verkstaden. Ha elfáradnánk a nézelődésben, egy kiadós reggeli mellett pihenhetünk.

További infók

Vérszomjas bestiák, budapesti mesék és a Hatvany család története

A vasárnap szólhat a bekuckózásról, pláne, ha az őszi időjárás is ezt indokolja. Ebben a cikkünkben 7 olyan könyvet gyűjtöttünk össze, amelyekben könnyen elmélyedhetünk: nemcsak regényeket, de egy non-fiction családregényt, a magyar néphagyomány csodás (rém)lényeit bemutató könyvet és egy humoros gyerekkönyvet is ajánlunk olvasmánynak.

További infók

Makers’ Market a Marczibányin

November 5-én, vasárnap a kortárs dizájn élvonalát képviselő tervezők népesítik be a Marczibányi Téri Művelődési Központot a Makers’ Market eseményén. Közel negyven alkotó érkezik, és a termékek mellett klassz zenével, kávéval és finomságokkal is készülnek a szervezők. Karácsonyi ajándékokat is lehet már keresgélni, ha valami különlegessel lepnénk meg szeretteinket!

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

Címkék