Budapest idén ünnepli 150. születésnapját, a jeles alkalomból pedig a Főváros számos meglepetéssel, programmal és szabadidős tevékenységgel kedveskedik nekünk. Idén ősszel elindult a Budapest Bejáró, amelynek lényege, hogy újra felfedezzük Budapest értékeit, megismerjük helytörténeti érdekességeit. Már letölthető, vagy a kijelölt BKK Ügyfélközpontokban átvehető az a kiadvány, amelynek segítségével játékos feladatokon keresztül felfedezhetjük a várost, mindezt ingyenesen. Sőt, aki végigjárja a sétákat, és kitöltve visszaküldi a füzetet, az különleges városélmény nyereményben részesül. Nem is beszélve arról, hogy végigbarangolni Budapestet kiváló program az őszi szünetre!

A Budapest Bejáró projekt célja a fővárosi épített örökség és helytörténeti érdekességek feltárása és bemutatása a város lakói számára. Ha szeretnétek megismerni a várost új perspektívából, végigsétálni egyes városrészeket és felfedezni a főváros kulturális-építészeti örökségeit a 150 éves születésnap alkalmából, akkor érdemes megismerkedni a Budapest Bejáróval! A projekt saját honlapot is kapott, bővebben innen lehet tájékozódni.

A Budapest Bejáró egy városfelfedező játék. Mindenki játszhat, aki szeretné igazán megismerni lakóhelyét, az idén 150 éves fővárost. 

A Budapest Bejáró egy városfelfedező játék. Mindenki játszhat, aki szeretné igazán megismerni lakóhelyét, az idén 150 éves fővárost. 

A séták kezdőpontja egy-egy fontos használati helyszín, közlekedési csomópont, amelyet a JCDecaux és a BKK biztosít a sétálóknak. Az állomásokat a Magyar Sétaszövetség tagjai közösen, saját szakmai tapasztalataikra és városismeretükre építve választották ki.

A Budapest Bejáróval olyan séták közül választhatunk, mint például a
 

  • Királyok és sztárok – szerelmek és pletykák Pesten és Budán
  • Állati jó séta – családi felfedezőtúra Budapest állatai nyomában
  • Budapest ma – kortárs épületek és szobrok a városban
  • Ismeretlen ismerős: a Nagykörút titkai

Ezeken kívül pedig még számos izgalmas sétaútvonal vár!

A budapesti kirándulást nem csak a látvány és az új, izgalmas helyszínek teszik érdekessé. A séták elengedhetetlen kelléke a Budapest Bejáró feladványfüzet, amely már letölthető a honlapról, de október 25-től a Deák Ferenc téren, a Széll Kálmán téren, a Keleti Pályaudvaron, a Szentlélek téren és Kelenföldön, a BKK Ügyfélközpontokban is átvehető. A nyomtatott füzetben a rejtvény megértéséhez és több esetben magához a megoldáshoz is egyszerű grafikai anyagok, ábrák, rajzok, skiccek tartoznak. A megfejtés egy szó vagy szám, amely a gyűjtőponthoz tartozó játék megoldásához szükséges. 

Aki végigjárja mind a 20 bázispontot, és kitöltve visszaküldi a füzetet, városélmény nyereményben részesül. Hogy milyen városélmények várnak? Olyan exkluzív helyszínek vezetett túrái, ahova csak a Budapest Bejárósók kapnak belépést. A lista folyamatosan bővül:

  • exkluzív FŐTÁV-kémény látogatás Óbudán, a Kunigunda utcában
  • exkluzív gellérthegyi és Erzsébet Hídi távhőakna megtekintés
  • tematikus látogatás a BKM Múzeumában és az újrahasználati központban Rákospalotán
  • szennyvíztisztító-telepi bejárás
  • vezetett séta a Margitszigeten, a legikonikusabb fák és helyszínek felkeresésével

A Budapest emlékév összes programja megtalálható 150.budapest.hu oldalon.

Címkék