November 17-én lesz kereken 150 éve, hogy egyesítették Budát, Pestet és Óbudát, a Fővárosi Önkormányzat az évfordulóra egész héten változatos programokkal, bulivillamossal, előadásokkal, koncertekkel és szabadtéri kiállítással készül.

November 17-én, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Brand Nonprofit Zrt. szervezésében egy hatalmas születésnapi ünnepséggel köszönthetjük fővárosunkat. Az eseményre megnyílik a Városháza udvara és látogatható lesz maga az épület is. Elindult a születésnapnak dedikált weboldal is, ahol részletesen tájékozódhatunk az eseményekről.

A Merlin Színház, amely 2011-ben zárta be kapuit, ismét megnyílik a születésnap alkalmából. Az ALT.BP fesztivál keretén belül színházi előadás Udvaros Dorottyával, slam poetry est, kiállítások, beszélgetések várják az ünnepelni vágyókat. A Merlin Színház programjai ingyenesek, de regisztrációkötelesek, az ÉnBudapestem applikáción keresztül.

A születésnapra új sétányt is kapnak a budapestiek. November 17-től új sétány könnyíti meg a belvárosi közlekedést, ezentúl átjárhatóvá válik a Károly körút és a Városház utca közötti park

November 18-án a Városháza is megnyitja kapuit. Az emlékév alkalmából, 23 kortárs szerzővel készült Budapest Nagyregény az épületben mutatkozik be. A fejezetekkel egy izgalmas felolvasáson, a TÁP Színház közreműködésével ismerkedhetünk meg.

A Városháza udvara is változatos programokat tartogat. Az idelátogatók plakátokon láthatják először a The Budapester illusztrációit. A 150 éves születésnap alkalmából 151 magyar illusztrátor alkotott meg egy-egy évet és jelentős eseményt 1873-tól napjainkig Budapest történetéből. A The Budapester alkotásai mellett, Budapest Hősei is bemutatkoznak: a Főváros cégeinek munkatársai saját maguk választották ki azt a kollégájukat, akit a legnagyobb hősnek tartanak, ők is plakátokon keresztül mesélnek majd munkájukra. Az esti órákat zenei produkciók töltik meg, DJ Palotai és Barabás Lőrinc felel majd a hangulatért. 

A tavaly hatalmas népszerűségnek örvendő bulivillamos is útjára indul. A 49-es villamos vonalán a DJ-szettet hallgatva táncolhatunk és élvezhetjük Budapest legszebb részeit. A bulivillamoshoz is érdemes letölteni az ÉnBudapestem applikációt, a járatokra ott lehet regisztrálni. A Főváros egyéb intézményei is ünnepelnek: szintén az applikáción keresztül 150 forintért válthatunk belépőjegyet a Budapest Gyógyfürdők tagintézményeibe, de különleges előadással készül a Budapesti Fesztiválzenekar és születésnapi program lesz a Budapesti Történeti Múzeumban is.

A részletes programról a boldogszuletesnapotbudapest.hu oldalon lehet tájékozódni.

Címkék