Rengeteg könyvkiadó működik itthon, a legkülönfélébb tematikákra, szerzőkre és könyvtípusokra szakosodva, úgyhogy bárki megtalálhatja köztük azt, ami a legközelebb áll az olvasási szokásaihoz. Azoknak, akik új irányokba kalandoznának a könyvek világában, felfedeznének kevésbé ismert szerzőket, vagy szívesen olvasnának a megszokottól eltérő hangnemben, összegyűjtöttünk pár könyvkiadót, melyek kínálatában érdemes elmerülni.

Számtalan olyan könyvkiadó van, amelytől szívesen és rendszeresen olvasunk könyveket – mint például a Magvető, a Jelenkor, az Athenaeum vagy a Helikon –, azonban ebbe a válogatásba kifejezetten olyanokat válogattunk be, melyek a nagyközönség számára kevésbé ismertek.

Sonora Kiadó

A Sonora Kiadót mi is csak nemrég fedeztük fel, náluk kortárs latin-amerikai írók regényeivel találkozhattok, hiszen az a céljuk, hogy közelebb hozzák ezt a világot a magyar olvasókhoz. A Sonorát egy testvérpár, Miklós Laura és Miklós Martin alapította, utóbbi nem mellesleg a kiadó vizuális tartalmaiért is felel. Aki az olyan nagy nevek mellett, mint Roberto Bolaño, Márquez vagy Mario Vargas Llosa, elmélyedne a kortárs világban is, annak örömmel javasoljuk ezt a mikrokiadót. Nem titok, hogy a névválasztás fő inspirációja Roberto Bolaño Vad nyomozók című regénye volt, ahol a főhősök egy eltűnt mexikói írót keresve átszelik a Sonora-sivatagot. Eddig három könyvet adtak ki: egy kortárs chilei, egy argentin és egy mexikói szerző művét, melyeket már csak a gyönyörű borítójuk miatt is érdemes beszerezni. Novemberben érkezik a kiadó gondozásában Mario Bellatin mexikói író Szépségszalon című kisregénye.

Typotex Kiadó

A Typotextől már mi is többször válogattunk be olvasmányokat a különböző listáinkba, őket leginkább a tudományos sokrétűség és az európai kortárs szépirodalom bemutatása jellemzi. A megjelenések között egyaránt találunk pszichológiai és filozófiai, társadalom- és természettudományos műveket. Rengeteg tudóssal, magyar kutatóval és szakértővel dolgoznak együtt, kínálatuk meghatározó részét pedig matematika- és fizikakönyvek képzik, de a kortárs izlandi irodalom egyik legjelentősebb alkotója, Jón Kalman Stefánsson műveit is náluk keressétek.

Leányvállalat könyvkiadó

A Leányvállalat egy viszonylag frissen alapított kiadó, amit Molnár Geraldine azzal a céllal hozott létre, hogy teret adjon a független és befogadó szépirodalmi műveknek, illetve a fiatalabb szerzőgenerációnak. A kiadónál egyaránt találtok kísérletező és szórakoztató műveket, szépirodalmi regényeket, valamint művészeti albumokat. Érdekessége, hogy íróinak nemcsak alkotói szabadságot, de az együtt alkotás lehetőségét is felkínálja, emellett a független kiadó előfinanszírozással és a piaci sztenderdeknél magasabb jogdíj fizetésével segíti a pályakezdő alkotóit. A kiadó gondozásában október 12-én három könyv is megjelenik: Benedek Ágota Akkor inkább már most megdöglök, Horváth András Dezső Legjobban a nőktől féltem, valamint Marton Krisztián Bőgőmasina című műve.

Csirimojó Kiadó

Ez a mesebeli hangzású kiadó csupa olyan fiatalból áll, akik a kultúra különböző területein dolgoznak: van közöttük műfordító, vágó, irodalmár, költő és színházi rendező is. Bár a kínálatban leginkább gyerekkönyvekkel és kamaszoknak szóló írásokkal találkozhattok, felnőttként is megéri szétnézni náluk. Minket elbűvölnek a könyvborítók és a mesekönyvek grafikái meg az aranyos történetek. Nekünk különösen tetszik, hogy az általuk kiadott könyvek, az illusztrációk és az ajándéktárgyak mind közelebb hozzák a gyerekekhez azt a világot, amelyben élünk, és környezettudatosságra nevelik őket. 

Open Books kiadó

2021 elején alakult az Open Books független kiadó, amely kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy tartalmas, igényes, elgondolkodtató műveket jelentessen meg az irodalom, az ismeretterjesztés és a gyerekkönyvek világából. Fontos számukra a független gondolkodás, a szabad véleménynyilvánítás, az edukáció és az önreflexió. Pszichológiai, életrajzi, valamint gasztrokönyveket, tényfeltáró és szórakoztató bestsellereket, szépirodalmat, történelmi témájú (de nem történelmi regény!) és természettudományos műveket egyaránt találtok náluk. Olyan szerzők műveit gondozzák, mint Barabási Albert-László, Csányi Vilmos, Gárdos Péter vagy Kepes András. 

Címkék